«مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا و مشاور امنیت ملی موقت کاخ سفید عصر چهارشنبه با حضور در کمیته روابط خارجی مجلس سنای ایالات متحده آمریکا سخنرانی کرد.
وزیر خارجه آمریکا طی این جلسه مدعی شد: «سوریه تحت حکومت جدید بهصورت بالقوه در آستانه فروپاشی قرار دارد و اگر دچار فروپاشی شود، در جنگ داخلی فرو خواهد رفت. در صورت جنگ داخلی، سوریه به زمین بازی داعش و گروههای جهادی دیگر تبدیل میشود، جدای از بازگشت نفوذ ایران».
روبیو گفت: «تضمینی وجود ندارد که با کار کردن با دولت انتقالی سوریه اوضاع درست میشود، ممکن است درست شود و ممکن است نشود، اما اگر به سمت آنها نرویم و کاری نکنیم، این تضمینشده است که اوضاع درست نمیشود».
او با بیان اینکه «باید خیلی سریع اقدام کنیم»، گفت: اگر هفته گذشته تحریمها را رفع نمیکردیم، اروپا اقدام مشابهی انجام نمیداد، شرکای منطقهای ما کمک نمیکردند و دولت انتقالی برای تثبیت حاکمیت خود تلاش نمیکرد، اینجا ممکن بود دچار فروپاشی شود و به زمین بازی داعش تبدیل شود».
وزیر خارجه آمریکا در ادامه با اشاره به رفع تحریمهای سوریه گفت: «میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که رفع تحریمها به شرکای ما در منطقه اجازه میدهد تا کمکهای خود را به سوریه آغاز کنند.»
وزیر خارجه آمریکا درخصوص مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن و توافق آتی میان طرفین ادعا کرد: «ما معتقد هستیم که توافق قابلقبول با ایران توافقی است که اجازه غنیسازی اورانیوم به ایران را نمیدهد، چراکه اگر غنیسازی کنند، آنرا به تسلیحات تبدیل میکنند.»
تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، با میانجیگری عمان در مسقط و رم برگزار شده است و «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اخیرا گفت: «بهدلیل مواضع غیرمنطقی آمریکا، دور بعدی مذاکرات را تعیین نکردهایم. همچنین، بحث غنیسازی اصلا موضوعی نیست که از نظر ما قابل مذاکره باشد.»
وزیر امور خارجه آمریکا طی این سخنرانی به گفتوگوهای واشنگتن و مسکو نیز اشاره کرد و گفت: «عدم وجود گفتوگو میان ایالات متحده و روسیه به عنوان بزرگترین قدرتهای هستهای غیرمسئولانه است.»
با این حال، وی افزود: «برخی از سطوح ارتباط میان آمریکا و روسیه به این معنا نیست که کشورها با هم متحد شوند.»
روبیو با اشاره به برنامههای آتی خود و سفر به مکزیک طی این جلسه استماع بیان کرد: «طی چند هفته آینده، من قصد دارم به همراه چند تن از اعضای کابینه به مکزیک سفر کنم تا برخی از زمینههای همکاری را نهایی کنیم.»
او گفت: «ما اساسا درباره مکزیک بر روی ۲ چیز متمرکز شدهایم؛ یکی تجارت و دیگری همکاری امنیتی. دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا قصد دارد جریان تسلیحات از ایالات متحده به مکزیک را متوقف کند؛ جایی که کارتلها از آنها برای ایجاد تهدید علیه کشور سوءاستفاده میکنند.»
مارکو روبیو درخصوص وضعیت فعلی سوریه گفت: «یک فرصت تاریخی در سوریه وجود دارد و ما تمام تلاش خود را برای موفقیت آن انجام میدهیم.»
طبقهبندی طالبان مجددا در حال بررسی است
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه این سخنرانی درباره اینکه آیا وزارت خارجه ایالات متحده برنامهای برای طالبان و قرار دادن آن در فهرست «سازمان تروریست خارجی» دارد یا خیر، گفت: «من معتقدم که این نوع طبقهبندی طالبان مجددا در حال بررسی است. ما همچنین طی هفتههای اخیر موفقیتی در آزادی آمریکاییها که توسط طالبان بازداشت شده بودند، بهدست آوردهایم.»
روبیو با اشاره به روابط آمریکا و جمهوری آذربایجان گفت: «ما شاید با سیستم حکومتی آنها موافق نباشیم یا شاید آرزو داشتیم که سیستم متفاوتی داشتند، اما واقعیت این است که باید کشورها را در موقعیتهای بسیاری هدایت کرد؛ موقعیتهایی که شاید مدلهای ایدهآلی نداشته باشند، اما ما باید برای منافع ملی خودمان با آنها تعامل داشته باشیم.»
وی افزود: «ما باید روابط با جمهوری آذربایجان، منافع ملی خودمان و همچنین دیپلماسی را متعادل کنیم و آذربایجان هم فرصتی را در این خصوص برای ما فراهم میسازد.»