آفتابنیوز :
آفتاب: به گفته محمدرضا خباز اصلاحطلبان برای حضور در انتخاباتهای آینده سه سناریو را در پیش رو دارند.
این عضو فراکسیون خط امام(ره) داشت: یکی از بحثهای محافل سیاسی در حال حاضر آن است که آیا انتخابات بعدی یک انتخابات رقابتی خواهد بود و یا یک انتخاباتی با حضور یک گروه تماشاچی که در آن یک گروه سیاسی مورد تایید امام، رهبری و نظام به انزوا رفته و تماشاچی آن باشند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با بیان اینکه اصلاحطلبان باید یکی از این دو راه را انتخاب کنند، ادامه داد: آنها یا به این نتیجه میرسند که منبع الکفایه شدهاند و حضورشان دیگر رنگی ندارد. از این رو به جای حضور در عرصه رقابتهای انتخاباتی به کارهای عادی خود پرداخته و از دور نظارهگر افت و خیزهای سیاسی کشور باشند. یا اینکه با همان توان گذشته و حتی قویتر از قبل با تکیه بر پیشینه سیاسی قویای که دارند، مجددا وارد صحنه میشوند تا در پایان دوره 8 ساله ریاستجمهوری کنونی، یک یا دو قوه را در اختیار بگیرند و به مردم کمک کنند.
وی از سناریوی سومی مبنی بر پالایش در دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا یاد کرد که در نتیجه آن معتدلین هر دو جریان جریان سومی را راهاندازی میکنند که در صحنههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور نقشآفرین باشند.
خباز سناریوی اول مبنی بر انزوای اصلاحطلبان در انتخابات آتی را رد کرد و افزود: من معتقدم که عافیتطلبی کار مسلمانان نیست و نمیتوان از زیر بار مسئولیت فرار کرد. چراکه تماشاچی بودن زیبنده انسانهای مسلمان و پیرو حضرت علی(ع) نیست.
نماینده کاشمر در مورد سناریوی دوم مبنی بر حضور پرتوان اصلاحطلبان در انتخابات آتی نیز گفت: با توجه به تخریب فراوانی که علیه اصلاحطلبان صورت گرفته است، بازسازی این جریان به این آسانی نیست.
وی افزود: به این ترتیب عملیاتی شدن سناریوی سوم محتملتر است. به گونهای که مجموعهای از نیروهایی که زودتر به خود آمده و بازسازی شدهاند، برای حضور دوباره در صحنه آماده میشوند و با کنار زدن افراطیون هر دو جریان، جریان مقتدری را سازماندهی میکنند.
عضو فراکسیون خط امام(ره) با بیان اینکه باید منتظر این حرکت جدید بود، ادامه داد: بدیهی است که این حرکت جدید آسیب کمتری میبیند و راه را برای حضور شخصیتهای فعال درون نظام هموار کرده و آب رفته از جوی را به آن بازمیگرداند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در واکنش به اظهاراتی مبنی بر لزوم تغییر لیدرهای جریان اصلاحات به منظور بقای این جریان، اظهار داشت: از آنجا که احزاب در ایران نهادینه نشده و مسئولان ما معمولا حزبگریز هستند، بر این باورم که دستانی در کار هستند که اصلا لیدری برای جریانات سیاسی به ویژه اصلاحطلبان تعیین نشود.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا فقدان لیدر است، ادامه داد: ممکن است شخصیتهایی در هر یک از این دو جریان، در مواقعی پرچمدار آنها باشند. اما هرگز لیدر نبودهاند. به عبارت دیگر مشکل اصلی این است که دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا، «سر» ندارند که از آن فرمان بگیرند.
خباز نقطه ضعف دیگر این مسأله را فقدان تعریف واحد از اصلاحطلبی و اصولگرایی در کشور دانست و افزود: در حال حاضر هرکس تعریف خاص خود از اصلاحطلبی و اصولگرایی دارد.
به گفته وی، در چنین شرایطی باید به دنبال جریان ”اصلاحطلب اصولگرا“ بود که میتواند همین جریان سوم باشد. البته ابتدا باید تعریف مشخصی از اصلاحطلبی و اصولگرایی ارائه داد تا هر کس که آن را قبول دارد زیر پرچم آن جمع شود.
وی تاکید کرد: به این ترتیب میتوان لیدر مشخصی هم برای چنین جریانی در نظر گرفت.
عضو فراکسیون خط امام(ره) با اشاره به اینکه طی 30 سال گذشته، کشور به سمت دموکراسی حرکت کرده است، از این مدت به عنوان دوران گذار و آزمون و خطا یاد کرد و افزود: تمامی کشورهایی که پس از دوره استبداد، دموکراسی را تجربه کردهاند، این دوران را پشت سر گذاشتهاند. بنابراین ما هم باید طی چند سال آینده این دوران را سپری کنیم تا پس از آن دو جریان قوی و مقتدر سیاسی با حضور در رقابتهای مسالمتآمیز سیاسی به اداره کشور بپردازند.