کد خبر: ۹۹۳۶۹
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۰۷:۲۰
در گفت و گوی یک استاد دانشگاه با آفتاب بیان شد:

وظیفه کانون وکلا حمایت از استقرار عدالت بدون واهمه و ترس است

آن‌چه به کانون های وکلا مربوط است به چگونگی مدیریت و کیفیت انتخاب مدیران و همکاری و هم اندیشی وکلا برای حرفه و سازمان خود بستگی دارد. قوانین و ضوابط هم بر جایگاه، کارکرد و عملکرد وکلا و کانون های وکلا تاثیر می‌گذارند. اما به طور معمول اگر نقصی هم در مقررات مزبور باشد باید از طریق هم اندیشی خود وکلا وکانون‌ها بیان و اصلاح شود نه دیگران. از نظر نظارت انتظامی و حرفه‌ای و درون سازمانی مشکل خاصی و جود ندارد.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب - عبدالله خاتمی‌فر: در هفته‌های اخیر پس از آغاز به کار هیئت مدیره جدید کانون وکلای دادگستری مرکز سخنانی از سوی برخی مقامات رسمی در انتقاد از وکلا و تاثیر آن بر برخی امور حقوقی و قضایی بیان شد که با وجود انتشار محدود، بازخورد قابل توجه و واکنش همه جانبه مدیران کانون وکلا و برخی از وکلا را در پی داشت. به این مناسبت گفت و گویی با خانم میترا ضرابی وکیل پایه یک دادگستری و عضو هیئت علمی دانشگاه درباره شرایط کنونی وکلا انجام داده‌ایم که می‌خوانید.

× به نظر شما ویژگی کانون وکلای مطلوب کدامند؟

ـ مجمع عمومی کانون بین المللی وکلا (IBA)در سپتامبر 1990 در نیویورک سندی را تصویب کرد که مهم‌ترین کارکردهای کانون وکلا را برشمرده است. 

از جمله پیشبرد و حمایت از استقرار عدالت بدون واهمه و ترس، دفاع از نقش وکیل در جامعه و حفظ استقلال حرفه وکالت، دفاع از معیارهای رفتار و انضباط حرفه ای وکلا، تامین حق برخورداری وکیل از رسیدگی فوری و منصفانه به صورت علنی در دادگاه صالح و بی طرف و البته حمایت از شان و استقلال قوه قضائیه. تحقق این کارکردها در کنار کارکردهای مکمل کانون وکلا را در شرایط مطلوب قرار می دهد.

× چنان شرایطی که این کارکردها را محقق کند قابل دستیابی است؟

- به یقین چنین کارکردهایی می‌توانند در دسترس باشند به شرط آن‌که مستند به مقدمه سند IBA هم نظام قضایی، عادلانه بدون هیچ محدودیت نابجا، فشار و دخالت بتواند استقلال وکلا را درایفای وظایف حرفه‌ای تضمین کند

و هم شرایطی فراهم شود که همگان برای حفظ و تثبیت حقوق قانونی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مدنی و سیاسی خود به خدمات حقوقی وکیل مستقل منتخب خویش دسترسی فوری و بالفعل داشته باشند. 

× با توجه به فرآیند انتخابات اخیر کانون وکلا، هیئت مدیره جدید در این باره دارای چه توان و تاثیری است؟

- مشروعیت منتخبان در کنار توانایی و تجربه وکلای مجرب عضو هیئت مدیره که هزاران وکیل دادگستری شامل بسیاری از مشاوران حقوقی و استادان دانشگاه و قضات و کارشناسان حقوقی و مدیران بازنشسته را نمایندگی می‌کنند می‌تواند کانون وکلا و حتی در صورت تمایل و فراهم بودن مقدمه همکاری متقابل سه قوه قضائیه، مقننه و مجریه را یاری کند تا در تمام بخش‌ها نه تنها امور مربوط به وکلا، سیاستگزاری، قانون‌نویسی و تدوین مقررات مربوط به حق دفاع شهروندان و امور صنفی و تقویت و تثبیت خدمات حقوقی وکلا و موسسات حقوقی کارآمدی خود را نشان دهند، بلکه وکلا و منتخبان آ‌ن‌ها می‌توانند در صورت درخواست، خدمات و دانش تخصصی خود را در بخش‌های گوناگون به اشخاص حقیقی و حقوقی رسمی و سازمان‌ها و نهادهای عمومی متولی و مسوول در قوای سه‌گانه حکومتی عرضه کنند. نتیجه‌بخشی این همکاری و هم اندیشی مستلزم به رسمیت شناختن استقلال و جایگاه کانون وکلا و الزامات همکاری متقابل است.

× انتقاداتی که اخیراً نسبت به وکلا شنیده می‌شود بر چه مبنایی بیان می‌شود؟ 

- آن‌چه اخیرا شنیده‌اید و یا در برخی رسانه ها منتشر شد توسط رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز و همزمان رئیس اتحادیه کانون‌های وکلای دادگستری سراسر ایران پاسخ گفته شده است. 

در عین حال به نظر می‌رسد گاه به علت ناآگاهی و گاهی هم به علت برداشت غلط از حرفه وکیل و تکالیف و وظایف او نسبت به موکل و شهروندانی که از حقوق آن‌ها دفاع می‌شود سخنانی بیان می‌شود که نه تنها نادرست است بلکه برخی مواقع گوینده در چنان موقعیت و دارای آن‌چنان مسولیت و سمتی است که شنونده و خواننده را بهت زده می‌کند. زیرا تصور می‌کنم کسانی بر این باورند که هر آن‌چه می‌شنوند و می‌خوانند درست است و بدتر این‌که می‌توان بدون راستی آزمایی آن را در رسانه‌ها و برای همه بیان کرد. صرف نظر از این‌که مخاطب و موضوع آن سخن یا ادعا کیست و آیا یک ادعا قابل تسری به همه افرد یک صنف است یا نه.؟ حتی گاه رابطه علت و معلولی میان مدعا و ارتباط آن با وکلا وجود ندارد صرف نظر از این‌که توجه به معلول چه قدر درست و راهگشاست. فعالیت وکیل مدافع با عوامل متعدد مربوط است که در صورت قضایی آن به تصمیم یک مقام قضایی و تشخیص آن منتهی می‌شود. بیان برخی ادعاها بدون بیان مصداق درباره تمام اعضای یک صنف و حرفه منطقی و شایسته توجه نیست.

× آیا ساختار کنونی کانون‌های وکلا و مقررات قابل اجرا باعث بروز ناهنجاری در حرفه وکالت نمی شود؟

آن‌چه به کانون های وکلا مربوط است به چگونگی مدیریت و کیفیت انتخاب مدیران و همکاری و هم اندیشی وکلا برای حرفه و سازمان خود بستگی دارد. قوانین و ضوابط هم بر جایگاه، کارکرد و عملکرد وکلا و کانون های وکلا تاثیر می‌گذارند. اما به طور معمول اگر نقصی هم در مقررات مزبور باشد باید از طریق هم اندیشی خود وکلا وکانون‌ها بیان و اصلاح شود نه دیگران. از نظر نظارت انتظامی و حرفه‌ای و درون سازمانی مشکل خاصی و جود ندارد. از نظر برون سازمانی و نظارت عمومی هم مقررات گویا هستند. متاسفانه محدودیت برای حضور وکلا در دعاوی کیفری و در مواردی نبود احترام کافی نسبت به وکلا از یک سو و فعالیت افرادی با ادعای نفوذ و ارتباط پنهان و آشکار در برخی مراجع قضایی و غیرقضایی - که شهروندان ناآگاه یا زیاده خواه را به بیراهه برای رسیدن به حق گاه موهوم و ناروا با هزینه‌های بیشتر می‌کشاند – وضعیتی را ایجاد می کند که وکلا نقشی در بروز آن ندارند. اما کسانی با نیت‌های مختلف مانند دیواری کوتاه به وکلا متوسل می‌شوند.

× علی‌الظاهر اعضای کمیسیون ها و ارکان تخصصی کانون در حال انتخاب هستند. آیا ترکیب و کیفیت منتخبان بر کارکرد های کانون موثر است؟

- پاسخ بی ترید مثبت است. ارکان تخصصی کانون وکلا پشتوانه بزرگ علمی، تخصصی و کاربردی برای هیئت مدیره کانون وکلا و تمام اعضای کانون است. از یک سو نقش مشورتی و هم‌اندیشی وکلای برگزیده در بیشتر امور حقوقی و کارشناسی در اتخاذ تصمیمات و انجام فعالیت و مدیریت این نهاد پررنگ و موثر است. از سوی دیگر مدیریت کانون وکلا با کلان‌نگری و انجام مسوولیت‌های اداره امور وکلا در ارتباط با سازمان‌های رسمی و غیررسمی اعم از سیاستگزار، مقنن و مجری، تسهیل و با روشمندی خاصی پشتیبانی خواهد شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۷ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۳
1
0
مشگل حقوقی را به که بگوییم بعد از 80 سال حق خود را بگیریم
09370606252
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین