کد خبر: ۱۲۸۵۳
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۲:۰۱

اجازه تهديد عليه خاك ايران را نمي‌دهيم

آفتاب‌‌نیوز : محمد عمر داودزي سفير 48 ساله جمهوري اسلامي افغانستان قبل از اينكه به عنوان سفير كشورش در ايران منصوب شود، رئيس دفتر حامد كرزي رئيس جمهور افغانستان بود. وي داراي سوابق اجرايي در برنامه عمران ملل متحد در ژنو به مدت دو سال؛ هشت سال در بخش ملل متحد افغانستان در اسلام آباد؛ فعاليت در يك سازمان غيردولتي در سوئد، هشت سال فعاليت در سازمان حفاظت از كودكان در انگليس و پنج سال قبل از آن هم يكي از مجاهدان افغانستان بوده است.

وي داراي مدرك كارشناسي ارشد در رشته توسعه روستايي از دانشگاه منچستر انگليس و كارشناسي در رشته مهندسي برق از دانشگاه كابل مي‌باشد. داودزي به زبانهاي فارسي، انگليسي، پشتو و اردو مسلط است و با زبان عربي نيز آشنايي دارد.

وي تا به حال چندين بار از ايران بازديد به عمل آورده كه از آن جمله افتتاح جاده دوغارون - هرات به همراه حامد كرزي در سال گذشته؛ شركت در كنفرانسي متشكل از ايران، افغانستان و سازمان ملل در ايران در سال 2002 به عنوان نماينده سازمان ملل و سفر به ايران در اوايل انقلاب اسلامي ايران (1981) مي‌باشد.

خبرگزاري فارس به منظور آگاهي از نظرات سفير جديد افغانستان در ايران در خصوص روابط دوجانبه و موضوعات ديگر گفتگوي مشروحي را با وي انجام داده كه مشروح آن در ذيل آمده است. 

انتخابات اخير رياست جمهوري ايران نمايانگر وقوع تحولات عميق در اين كشور است

سفير افغانستان در ايران در ارزيابي از وضعيت ايران پس از انقلاب نسبت به قبل از آن با اشاره به توسعه روزافزون ايران به بهبود سطح زندگي مردم، وضعيت فرهنگي، آزادي بيان و آزادي‌هاي اجتماعي پرداخت و با اشاره به انتخابات اخير رياست جمهوري در ايران و اشتياق ملت ايران براي شركت در اين انتخابات، آن را نمايانگر وقوع تحولات بسيار عميق در زمينه‌هاي فرهنگي، سياسي و اجتماعي در ايران عنوان كرد. 

به هيچ قواي خارجي اجازه تهديد خاك ايران را نمي‌دهيم

داودزي در خصوص خروج نيروهاي خارجي از افغانستان با اشاره به اهداف متفاوت نيروهاي ايساف براي حفظ صلح، ثبات و كمك به امر بازسازي و همچنين نيروهاي ائتلاف براي مبارزه با تروريسم و اينكه هنوز كار اين نيروها تمام نشده است، تصميم‌گيري در مورد شرايط و مدت زمان حضور اين نيروها را از جمله مباحثي عنوان كرد كه در پارلمان افغانستان در مورد آن بحث خواهد شد. 

سفير افغانستان در ايران همچنين در پاسخ به اين پرسش كه آيا فكر نمي‌كنيد حضور نيروهاي خارجي تهديدي براي منافع كشورهاي همسايه و از جمله ايران باشد؟ پيمان همكاري استراتژيك با آمريكا را پيشنهاد مطرح شده از سوي افغانستان عنوان كرد و با اشاره به تهاجم اتحاد جماهير شوروي سابق به افغانستان و كمك‌هاي سخاوتمندانه ايران و پاكستان در اين زمينه افزود:‌ تا زماني خطرات گذشته كاملاً دفع نشود نظر افغانستان از دست ندادن حاميان بين‌المللي خود مي‌باشد و به همين دليل پيشنهاد پيمان استراتژيك با آمريكا را مطرح كرد. 

داودزي اضافه كرد: آمريكا در پيش‌نويس اين پيمان عنوان كرده است كه اين همكاري مشترك به هيچ وجه بر عليه كشور ثالثي نيست.
سفير افغانستان در ايران با بيان اينكه ما مديون احسان همسايگان خود به خصوص جمهوري اسلامي ايران هستيم، روابط ايران و افغانستان را عميق و برادرانه عنوان كرد و افزود: در طول 20 سال گذشته ايران از امتحان برادري خود بسيار موفقيت‌آميز بيرون آمد و در حالي كه درگير جنگ تحميلي بود مسئوليت خود را در برابر افغانستان فراموش نكرد و در هر حال در كنار ما ايستاد. 

وي با اشاره به كمك‌هاي ايران در مبارزه با طالبان و تروريسم و عليرغم شهادت ديپلمات‌هاي ايراني در مزار شريف، خاطرنشان كرد: ما چطور مي‌توانيم اين اقدامات را فراموش كنيم و به كسي اجازه دهيم كه از خاك ما تهديدي عليه ايران باشد و افغان‌ها به هيچ وجه اين را قبول نمي‌كنند. 

سفير افغانستان در ايران در خصوص استفاده از خاك افغانستان براي حمله به ايران به حمله اخير آمريكا به عراق از طريق خاك كويت اشاره كرد و گفت: روابط ما با ايران شبيه روابط عراق با كويت نيست و روابط ما بسيار دوستانه و برادرانه است.
داودزي تصريح كرد: ما به هيچ وجهي، هيچ زماني و به هيچ قواي خارجي اجازه تهديد عليه خاك ايران را نمي‌دهيم. 

دوستي و برادري ايران و افغانستان دائمي است

وي در ادامه اين گفتگو ايران را يكي از پنج كشور تامين كننده منابع مالي براي بازسازي افغانستان بيان كرد و با اشاره به همكاري‌هاي ايران در احداث جاده دوغارون - هرات، انتقال برق به هرات، احداث پل و... افزود: در حال حاضر حدود چهار هزار دانشجوي افغاني در دانشگاههاي ايران مشغول به تحصيل هستند كه اين دانشجويان مي‌توانند جايگزين مشاوران خارجي در افغانستان شوند. 

داودزي همچنين با اشاره به روابط سياسي دو كشور ايران و افغانستان دوستي و برادري ايران و افغانستان را دائمي دانست و آن را مشروط به موجوديت طرف ديگر و روابط افغانستان با كشورهاي ديگر ندانست. 

وي در ارزيابي خود از آينده روابط بين ايران و افغانستان روابط دو كشور را برادرانه و رو به بهبود دانست و گفت: يقين دارم كه اين روابط در آينده بهتر و رو به پيشرفت خواهد بود.
سفير افغانستان نقش ايران در منطقه را مثبت خواند و افزود: ايران سرشار از منابع مالي و فرهنگي است. 

بايد بر سرمايه‌گذاري خصوصي ايران در افغانستان تمركز كنيم

سفير افغانستان با اشاره به همكاري مشترك ايران و افغانستان در زمينه‌هاي مختلف به همكاري‌هاي مختلف در بحث انرژي، گفت: عرصه‌اي كه بايد بر آن تمركز كنيم سرمايه‌گذاري خصوصي ايران در افغانستان است. 

وي با اشاره به حجم تجارت افغانستان با پاكستان در سال گذشته بالغ بر 2/1 ميليارد دلار، 350 ميليون دلار با چين و 350 الي 400 ميليون دلار با ايران اظهار داشت: اگر بخواهيم اقتصاد افغانستان متوازن شود بايد راههاي ديگري بيابيم كه از آن جمله پتانسيل بسيار عالي سرمايه‌گذاران ايراني در افغانستان است تا براي آنها زمينه‌سازي شده و كالا در افغانستان توليد و به ديگر كشورها صادر شود. 

داودزي همچنين به استفاده از تجارب ايران در زمينه امنيت، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جلوگيري از فساد اداري اشاره كرد. 

اگر هر كشوري مي‌تواند برنامه صلح‌آميز هسته‌اي داشته باشد چرا ايران نداشته باشد

سفير افغانستان در ايران در بخش ديگري از اين گفتگو در خصوص برنامه هسته‌اي صلح‌آميز ايران ضمن ابراز بي‌اطلاعي از موضع دولت افغانستان در اين زمينه به شعار محمود احمدي‌نژاد رئيس جمهوري ايران در مورد عدالت‌ در داخل و روابط بين‌الملل اشاره و اين شعار را براي افغانستان خوشايند عنوان كرد و گفت: اگر براساس توافقنامه‌ها و كنوانسيونهاي بين‌المللي هر كشوري مي‌تواند برنامه صلح‌آميز هسته‌اي براي دستيابي به انرژي داشته باشد، چرا ايران نداشته باشد و بايد حق ايران داده شود. 

وي با بيان اينكه ما طرفدار عدالت هستيم، خاطرنشان كرد: حق هيچ‌ كشوري نبايد ضايع شود و ما مخالف تضييع حقوق هستيم. 

مردم افغانستان از جنگ و ناامني خسته شده‌اند

داودزي همچنين در خصوص اوضاع كنوني افغانستان نسبت به دوران سقوط طالبان نيز با بيان اينكه وضعيت در عرصه‌هاي مختلف در اين كشور بهبود يافته است، يادآور شد: البته راه بسيار طولاني براي دستيابي به وضعيت مطلوب در پيش است. 

وي با بيان اينكه ما از صفر شروع نكرديم، بلكه از منفي شروع كرديم، گفت: افغانستان در دوران اشغال اتحاد جماهير شوروي به خرابه‌اي تبديل شد و شهرهاي افغانستان هم در جنگهاي داخلي و در زمان طالبان تخريب شدند و از نقطه نظر اجتماعي، فرهنگي طالبان همه چيز را به عقب برد. 

سفير افغانستان در ايران در ادامه به برخي پيشرفت‌هاي كشورش در عرصه‌هاي مختلف از جمله امنيتي و تشكيل ارتش ملي اشاره و با بيان اينكه ارتش ملي افغانستان در حال حاضر حدود 30 هزار پرسنل دارد، گفت: هدف ما افزايش اين تعداد به 70 هزار نفر است؛ البته از لحاظ كيفيت، تجهيزات و آموزش در اين عرصه راهي طولاني نياز است ولي تا جايي كه پيش رفته قابل تقدير مي‌باشد. 

وي همچنين با اشاره به پليس اين كشور كه با مشاركت نيروهاي بين‌المللي در تحكيم امنيت افغانستان فعاليت‌ مي‌كند، افزود: پليس افغانستان در انتخابات رياست جمهوري افغانستان نقش مهمي داشت و در چند روز آينده نيز در انتخابات پارلماني امنيت به دوش پليس ملي ماست. 

داودزي با بيان اينكه قواي بين‌المللي در حفظ ثبات مشاركت دارند، اظهار داشت: ولي حفظ امنيت به دوش قواي امنيتي افغانستان است. 

سفير افغانستان در ايران در ارتباط با افزايش وقوع انفجارهاي اخير در افغانستان با بيان اينكه انتخابات پارلماني در افغانستان آخرين گام بعد از معاهده «بن» است، گفت: طالبان و دشمنان صلح در افغانستان درك كرده‌اند كه اگر اين گام با موفقيت انجام شود در عرصه سياسي افغانستان ديگر جايي براي آنها نيست و به همين دليل در تلاش گسترده‌اي هستند تا پروسه انتخابات انجام نشود كه البته تا به حال ناكام مانده‌اند. 

وي با اشاره به برگزاري انتخابات پارلماني در افغانستان بر اين باور است كه انتخابات در فضاي پرامني صورت خواهد گرفت و افزود: زيرا اراده ملت افغانستان بر اين است چون مردم ما از جنگ و ناامني خسته شده‌اند و خواهان صلح، ثبات، پيشرفت، توسعه و بهبود سطح زندگي خود هستند. 

ديگر جاي پايي براي طالبان و تروريسم در افغانستان نيست

سفير افغانستان در ايران با بيان اينكه ديگر جاي پايي براي طالبان و تروريسم در افغانستان نيست، خاطرنشان كرد: هر چقدر طالبان و تروريسم در افغانستان دست به انفجار، سوءقصد و غيره بزند در نظر مردم منفور مي‌شوند. 

داودزي در ادامه به اوضاع اقتصادي افغانستان در سال گذشته (1383) و رشد اقتصادي 30 درصدي و همچنين وضعيت فرهنگي در اين كشور اشاره كرد و گفت: در حال حاضر چهار كانال تلويزيوني شامل يك كانال دولتي و سه كانال خصوصي در افغانستان مشغول به فعاليت هستند كه دو كانال ديگر نيز در حال آماده‌سازي است.
وي با بيان اينكه در زمان سقوط طالبان يك روزنامه هم در افغانستان نبود، به انتشار 300 تا 400 روزنامه و هفته‌نامه در افغانستان اشاره و خاطرنشان كرد: در عرصه تعليم و تربيت حدود 5 ميليون كودك افغان به مدرسه مي‌روند كه اين ميزان نسبت به كشورهاي همسايه رقم بالايي است. 

سفير افغانستان در ايران با بيان اينكه از لحاظ بهبود كيفيت راه طولاني در پيش داريم به وجود 10 هزار مدرسه در افغانستان اشاره كرد و بيان داشت: 4 هزار مدرسه بازسازي شده‌ و 40 درصد تعميرات به پايان رسيده است. 

داودزي همچنين با اشاره‌ به افزايش تعداد دانشگاه‌ها در افغانستان نسبت به قبل و همچنين بازسازي ولايات افغانستان، اتصال خطوط ارتباطي، بهبود كشاورزي و كشت غلات، افزود: در حال حاضر عرصه اداري كشور نيز بهبود يافته است. 

وي با بيان اينكه تنها در دو عرصه پيشرفت قابل ملاحظه‌اي نداشتيم اين عرصه‌ها را جلوگيري از كشت و قاچاق خشخاش و همچنين فساد اداري در داخل كشور عنوان كرد و با اشاره به كاهش 20 درصدي كشت خشخاش در سالجاري خاطرنشان كرد: دولت افغانستان سالجاري و سالهاي آينده در اين دو عرصه تمركز بيشتري خواهد داشت. 

همكاري كشورهاي منطقه و همسايه يكي از ضروريات در مقابله با تروريسم است

داودزي همچنين در خصوص حضور طالبان در افغانستان با بيان اينكه طالبان اكنون در افغانستان نه به عنوان يك گروه منظم بلكه به شكل بقاياي گروه قبلي وجود دارد، خاطرنشان كرد: تشكل دقيق آنها مشخص نيست ولي تعداد آنها در داخل افغانستان بسيار كم است و اكثر آنها نيز غيرافغاني مي‌باشند. 

وي همكاري كشورهاي منطقه و همسايه را يكي از ضروريات در مقابله با تروريسم عنوان كرد و گفت:‌ بدون اين همكاري ممكن است بتوانيم شكلي از تروريسم را شكست دهيم ولي اين امكان وجود دارد كه تروريسم به اشكال ديگر بروز كند.
داودزي يادآور شد: البته همكاري منطقه‌اي بدون همكاري بين‌المللي امكانپذير نيست. 

كمك‌هاي جامعه بين‌المللي براي مبارزه با مواد مخدر كافي نبود

سفير افغانستان در ايران در ارزيابي خود از عملكرد كشورهاي اروپايي در همكاري با افغانستان در راستاي مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: در ماه دسامبر سال گذشته بعد از انتخاب حامد كرزي جلسه عمومي با حضور نمايندگان قبايل، اقشار مذهبي و... در كابل تشكيل و كرزي خواستار همكاري با دولت در زمينه كاهش و توقف كشت خشخاش شد و همزمان نيز درخواست مشاركت و همكاري جامعه بين‌المللي براي كشت جايگزين مطرح شد كه عليرغم وعده‌هاي داده شده متاسفانه آن وعده‌ها عملي نشد.
وي افزود: در اين اواخر انگليس به كمكهاي خود در اين زمينه افزود ولي در مجموع كمك‌هاي جامعه بين‌المللي به اندازه لازم نبوده است. 

داودزي در خصوص مقابله با قاچاق و كشت مواد مخدر با بيان اينكه ايران جدي‌ترين همكاري را در مقابله با قاچاق مواد مخدر با افغانستان داشته‌ از اين همكاري تقدير و تشكر كرد و افزود: البته اين همكاري‌ها بايد جدي‌تر شود. 

وي از جمله عوامل قاچاق مواد مخدر در افغانستان را فساد اداري، كمبود پليس ورزيده و سيستم قضايي ضعيف در افغانستان عنوان كرد و گفت: در مرز ايران و افغانستان همكاري جدي وجود دارد و در داخل مرزهاي افغانستان به همكاري ايران نيازمنديم و اميدواريم در مدت يك سال و نيم آينده در اين عرصه پيشرفت قابل ملاحظه‌اي صورت گيرد. 

جلسه فوق‌العاده ايران، افغانستان و سازمان ملل

سفير افغانستان در ادامه اين گفتگو و در خصوص پناهندگان افغان در ايران ضمن تقدير و تشكر از ايران بخاطر پذيرايي از مهاجرين افغان در طي 20 سال گذشته، خاطرنشان كرد: تفاوتي كه بين ايران و پاكستان در خصوص پناهندگان وجود دارد اين است كه كمك‌ها به مهاجرين افغان در پاكستان منوط به كمك‌هاي كميسيارياي عالي پناهندگان سازمان ملل بود ولي ايران خودش همكاري و كمك كرد.
وي بازگشت مهاجرين را به افغانستان يك امر ضروري عنوان كرد و افزود: مهاجرين بايد به كشور خود بازگردند و كشورشان به آنها نياز دارند ولي در چند زمينه از جمله اسكان آنها در افغانستان مشكلاتي وجود دارد. 

داودزي با اشاره به تاسيس 40 شهرك جديد در افغانستان براي پناهندگان در طي 6 ماه گذشته خاطرنشان كرد: البته اين امر نيازمند زمان است و ما از پاكستان و ايران انتظار داريم تا با مهمان‌نوازي و حوصله 20 ساله در اين مدت كمي كه مانده‌ همان برخورد را داشته باشند و به مهاجرين براي بازگشت فشار نياورند.
وي همچنين از تشكيل جلسه فوق‌العاده‌اي در 30 سپتامبر بين ايران، افغانستان و كميسيارياي عالي پناهندگان در ژنو در خصوص وضعيت پناهندگان افغان در ايران خبر داد. 

كنفرانس حقوق بشر بين كشورهاي اسلامي برگزار شود

وي همچنين در خصوص حقوق بشر با بيان اينكه افغانستان قرباني تضييع حقوق از سوي اتحاد جماهير شوروي سابق و طالبان بوده است پيشنهاد تشكيل كنفرانسي بين كشورهاي اسلامي در زمينه حقوق بشر را مطرح كرد كه در صورت برگزاري چنين كنفرانسي افغانستان يكي از اعضاي فعال آن خواهد بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین