کد خبر: ۲۶۰۲۳
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۸۴ - ۱۲:۰۹

انتصابات جدید و بحران سیاسی در ایران

آفتاب‌‌نیوز :  به گزارش بی بی سی در اين مقاله، که به قلم سايمون تيزدال و ايون مک اسکيل و تحت عنوان "آشوب در ايران همزمان با تعميق تصفيه های رييس جمهوری" انتشار يافته، آمده است که: "اقدامات رييس جمهوری تازه منتخب ايران در تصفيه مسئولان در نهادهای دولتی، اين کشور را با فلج سياسی مواجه کرده و اين اتهامات را متوجه او ساخته که دست به يک کودتا زده است."(!) 

نويسندگان مقاله در این گزارش ادعا کردند تصفيه مخالفان رييس جمهوری از دستگاه های دولتی ماه گذشته آغاز شد اما اينک آشکار شده که دامنه آن به مراتب وسيعتر از آن بوده است که پيشتر به نظر می رسيد. 

آنان می نويسند که در پی برکناری چندين معاون وزير و همچنين مديران سازمان های بيمه و بانکی ايران، از جمله هفت مدير بانک در هفته گذشته، يک منبع ايرانی اقدام رييس جمهوری را "کودتا" توصيف کرده است. (!)

روزنامه گاردين از قول يک منبع مطلع ايرانی که نام وی افشا نشده است نقل می کند که "احمدی نژاد همه را به چالش خوانده، هرکاری را که بخواهد می کند و آن را حق خود می داند. اين روش انجام کار در ايران نيست." 

به نوشته گاردين، موج تغييرات مديريتی با برکناری چهار سفير جمهوری اسلامی آغاز شد که سئوالاتی را در مورد توانايی اين کشور برای به سرانجام رساندن مذاکرات هسته ای مطرح کرد در حاليکه برنامه هسته ای ايران هفته آينده در اجلاس شورای حکام آژانس بين المللی بررسی می شود. 

اين روزنامه بريتانيايی، که معمولا از آن به عنوان نشريه ای با گرايش چپ ميانه ياد می شود، در ادامه مقاله خود نوشته است که اظهارات محمودی احمدی نژاد در مورد لزوم محو اسرائيل از نقشه جهان محکوميت بين المللی را در پی آورد و اظهارات تونی بلر (نخست وزير بريتانيا) در مورد کمک ايران به بمب گذارانی که نيروهای بريتانيايی در عراق را هدف قرار می دهند باعث نگرانی در مورد موضعگيری انزوا جويانه دولت ايران شد. 

انتقاد مقامات ارشد 

گاردين از مقاومت داخلی در برابر احمدی نژاد از سوی چند مقام ارشد و بخش هايی از رسانه های ايران سخن گفته است.
اين روزنامه می نويسد که اکبر هاشمی رفسنجانی، رييس جمهوری اسبق و رقيب محمود احمدی نژاد در دور دوم انتخابات اخير، در سخنانی که خبرگزاری های ايرانی گزارش کرده اند، تصفيه های انجام شده را محکوم دانسته و به اشاره فهمانده است که رييس جمهوری بايد مهار شود. 

رفسنجانی از گرايشی در ايران انتقاد کرده که، به گفته وی، در صدد طرد مديران شايسته است و مانند بلايی به کشور صدمه می زند. وی از دو قطبی شدن جامعه و گرايش به رفتار تهاجمی سخن گفته است. 

روزنامه گاردين همچنين می نويسد حسن روحانی، سرپرست سابق مذاکرات هسته ای ايران که توسط محمود احمدی نژاد از اين مسئوليت کنار گذاشته شد، به روزنامه های ايران گفته است که مذاکرات هسته ای به شيوه ای نادرست اداره می شود.
محمد خاتمی، رييس جمهوری سابق نيز در مورد روش های رييس جمهوری جديد ابراز نگرانی کرده و گفته است که وی از حدود اختيارات خود فراتر رفته است. 

روزنامه گاردين مدعی شد رهبر جمهوری اسلامی نيز موضع خود در جانبداری از محمود احمدی نژاد را تغيير داده است. 

اين روزنامه می نويسد "در نشانه ای حاکی از شکاف در راس تشکيلات روحانی، آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی که تا کنون از آقای احمدی نژاد حمايت می کرده، گفته است که بی نظمی در رفتار دولت تحمل نخواهد شد." 

نتايج داخلی و نگرانی غرب 

گاردين از قول يک منبع آگاه نوشته است که مجلس نيز که محافظه کاران بر آن تسلط دارند و در ابتدا از انتخاب آقای احمدی نژاد استقبال کرده بود به تدريج دستخوش نگرانی می شود. 

اين روزنامه به اختلاف دولت و مجلس در تاييد افراد پيشنهادی برای وزارت نفت به عنوان نشانه ای از اختلاف نظر مجلس و رييس جمهوری در زمينه انتصاب های دولتی ياد می کند و در مورد نتايج اقتصادی روش آقای احمدی نژاد، می نويسد که از زمان آغاز به کار وی، شاخص بهای سهام در بورس تهران 30 درصد افت داشته و بر انتقاد از ناتوانی دولت در عمل به وعده های ايجاد اشتغال و بهبود سطح زندگی مردم افزوده می شود. 

گاردين از قول همان منبع آگاه ايرانی نقل می کند که جو سياسی در ايران بسيار پر تنش است و لازم است آقای احمدی نژاد، که دوره رياست جمهوری وی آغاز بدی داشته، با واقعيات سياسی هماهنگ شود. 

به نظر نويسندگان مقاله گاردين، اين منبع ايرانی به امکان استيضاح رييس جمهوری توسط مجلس در صورت ادامه واگذاری مناصب دولتی به طرفداران وی اشاره دارد.

گاردين اظهار نظر اين منبع ايرانی را منعکس کرده حاکی از اينکه تهديد غرب به وضع تحريم های اقتصادی يا دست زدن به حملات نظامی عليه ايران به تقويت موضع آقای احمدی نژاد در برابر محافظه کاران ميانه رو، ليبرال ها و اصلاح طلبان منجر شده است. 

سايمون تيزدال و ايون مک اسکيل، نويسندگان مقاله گاردين، نتيجه می گيرند که در حاليکه کشورهای غربی می کوشند راه حلی برای اختلاف هسته ای خود با ايران بيابند، فلج شدن تشکيلات دولتی ايران در سطح بالای تصميم گيری می تواتند مشکلاتی را در پی داشته باشد. 

به نوشته آنان، روز پنجشنبه، 17 نوامبر، با وجود پيشنهادهايی برای مصالحه در مورد اين بحران، ايران فرآوری مقادير ديگری از ماده معدنی اورانيوم را در مرکز اصفهان از سر گرفت در حاليکه هفته آينده، شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی، وابسته به سازمان ملل، مساله ارجاع پرونده ايران به شورای امنيت به منظور اتخاذ احتمالی اقداماتی عليه اين کشور را مورد بررسی قرار خواهد داد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین