آفتابنیوز : 
کارشناسان معتقدند که ایران و آمریکا به سبب موقعیت استراتژیک آذربایجان به عنوان همسایه شمال ایران، خواهان نزدیکی با این کشور هستند تا منافع خود را حفظ کنند.
جمهوری آذربایجان
آذربایجان، کشوری از منطقه قفقاز اوراسیاست که در میانه کشورهای شرق اروپا و کشورهی غربی آسیا و در مجاورت دریای خزر قرار دارد. جمهوری آذربایجان دولتی سکولار دارد و اکثریت جمعیت آن را مسلمانان شیعه مذهب تشکیل داده اند که خود نقطه اشتراکی با شیعیان ایران، همسایه بزرگ این کشور است.
در جمهوری آذربایجان مردم، رئیس جمهور را برای دوره ای پنج ساله انتخاب می کنند ولی در 15 اکتبر سال 2003، کمیته مرکزی انتخابات این کشور، بزرگترین جبهه مخالف دولت را با نام آذربایجان، در جایگاه دوم نتایج انتخاباتی قرار داد و از آن پس نهادهای بین المللی مرتبط با دموکراسی و حقوق بشر نگرانی های خود را از روند نادرست شمارش آرا اعلام کردند. بسیاری از سازمان های منطقه ای و بین المللی مستقل که به طور مستقیم و غیر مستقیم ناظر انتخابات بودند، حزب مخالف را برنده انتخابات 15 اکتبر می دانستند. دیده بان حقوق بشر هم در این زمینه اظهار نظر کرده بود که دولت وقت آذربایجان شدیدا در روند مبارزات انتخاباتی و به نفع الهام علی اف، نخست وزیر وقت و پسر رئیس جمهور این کشور مداخله کرده است.
اقتصاد آذربایجان عمدتا وابسته به صنعت و شامل تولید ماشین، نفت، معدن و پالایش نفت است. به علت وجود نفت، اقتصاد این کشور بسیار پویاست و رشد تولید ناخالص داخلی آن بیش از 11 درصد است.
نفت و به طور کل منابع انرژی دریای خزر موجب شده آمریکا و سایر کشورهای غربی چرخشی استراتژیک به این سمت داشته باشند و در صورت بروز بحران در منطقه خاورمیانه و قطع احتمالی جریان نفت، به کشورهای حاشیه خزر روی آورند. هم چنین پروژه خط لوله گاز دریای خزر هم در دست بررسی است که از آذربایجان گذر خواهد کرد. اروپا علاقه مند به این منابع گازی است و در حال حاضر چند پروژه گازی در این منطقه وجود دارد که یکی از ایران، ترکمنستان و قزاقستان عبور می کند و دیگری از ایران و ترکیه و سومی هم که از محور آذربایجان، گرجستان و ترکیه گذر خواهد کرد.
اخیرا انتقال منابع انرژی از دریای خزر توجه زیادی را به خود جلب کرده است و کشورهای درگیر اکنون مشغول عقد قراردادهای مربوط و ادامه این طرحها هستند چرا که اروپای مرکزی کاملا به اجرای این پروژه ها علاقه مند است.
همسایگی ایران و آذربایجان و مرزهای مشترک دو کشور سبب شده تا در مناقشه هسته ای ایران این مرزها عامل مهمی در جریان احتمالی تحریم ایران محسوب شوند و آمریکا مایل باشد روابط دیپلماتیک خود را با آذربایجان بیشتر کند چنانکه اکنون هم این سیاست در حال پیگیری است.