کد خبر: ۴۸۵۳۰
تاریخ انتشار : ۱۹ تير ۱۳۸۵ - ۲۲:۴۶

خط قرمز آمریکا صورتی و بنفش شده است

آفتاب‌‌نیوز : روزنامه نیویورک تایمز،‌ روز دوشنبه در تحلیل خبری خود به قلم دیوید سنگر به بررسی این تحول در سیاست های بوش پرداخته است. در این مقاله آمده است، جرج بوش بارها گفته بود که در جهان پس از 11 سپتامبر ،‌سران کشورها دیگر نمی توانند با خیال راحت منتظر روند کند بده بستان های دیپلماتیک بمانند. 

به نظر می رسد بوش که این هفته عازم اروپا و روسیه است و مساله هسته ای ایران نیز از جمله محورهای اجلاس سران 8 کشور صنعتی جهان در سنت پترزبورگ خواهد بود، اکنون موضع دیگری در پیش گرفته است و سیاست های عملی دولت او در دومین دوره ریاست جمهوری و پس از حمله به عراق تغییر کرده است. 

این تغییر تا جایی بوده است که حتی بوش شخصا دیگران را نیز به صبر و شکیبایی برای نتیجه گرفتن از تلاش های دیپلماتیک فرا می خواند. 

بوش روز جمعه در کنفرانسی در شیکاگو گفت: «این مسائل یک شبه به وجود نیامده اند و یک شبه نیز حل نخواهند شد.» او در جای دیگری نیز گفته است: «ویژگی دیپلماسی این است که مدتی طول می کشد تا مساله ای حل شود. شما تنها زمانی می توانید به سرعت عمل کنید که به تنهایی دست به اقدام بزنید.» 

به عقیده نویسنده، کنفرانس خبری شیکاگو از این نظر مهم و قابل توجه بود که نقطه نهایی مسیر تغییر لحن بوش است. مسیری که در اظهارات رسمی بوش به طور مداوم در حال تغییر بود و از سخنرانی معروف «محور شرارت» بوش در سال 2002 که سه کشور ایران، عراق و کره شمالی را تهدیدهایی جدی برای آمریکا توصیف کرده بود به نقطه فعلی رسیده است. 

نویسنده می افزاید حتی اگر این تحول ناشی از تغییر عقیده شخصی بوش هم نباشد همچنان اهمیت دارد. در ادامه مقاله به مخالفت های گروه های محافظه کار آمریکا با این سیاست جدید بوش اشاره شده است. از جمله نیکلاس ابرشتات، از مؤسسه محافظه کار «اینترپرایز» آمریکا در مقاله ای در وال استریت ژورنال پس از آزمایش های موشکی کره شمالی نوشته بود، کره شمالی در زمان تصدی بوش حتی نسبت به دوره ریاست جمهوری کلینتون به موفقیت های استراتژیک بیشتری دست یافته است. وی همچنین دولت بوش را به بی عملی در مقابل تهدیدهای کره شمالی و چسبیدن به مذاکرات بی فایده دیپلماتیک متهم کرده بود. 

«ویلیام کریستول» از دیگر محافظه کاران مطرح آمریکا هم در هفته نامه «استاندارد» با لحنی طعنه آمیز نوشت: به نظر می رسد خط قرمزها و حتی خط های صورتی و بنفش سیاست خارجی آمریکا با جوهر بی‌رنگ ترسیم شده است. 

وی می افزاید آزمایش موشکی کره شمالی، آنچه که هفته ای پیش غیرقابل تحمل خوانده می شد. به راحتی تحمل شده است و این سیاست ها را نوعی «کلینتونیسم» می نامد.
اما مشاوران بوش و همراهانش در سیاست های جدید مسالمت جویانه می گویند این منتقدان هر کاری می کنند به جز ارائه راه حل های جایگزین منطقی و قابل اجرا. 

آنها تأکید می کنند که هنوز گزینه های بسیاری برای برخورد دیپلماتیک با ایران وجود دارد. آنها همچنین بر مخاطرات هرگونه برخورد نظامی با کره شمالی اشاره کرده و آن را اقدامی غیرعملی می دانند. 

نویسنده با اشاره به برخی جزئیات در مورد ریسک های چنین اقدامی و همچنین مشکلات آمریکا در عراق، در نهایت نتیجه می گیرد، جرج بوش اکنون به محدودیت های دکترین «جنگ پیشگیرانه» پی برده است. 

بوش و مشاورانش می دانند که حتی اگر ایران دست از غنی سازی اورانیوم بر ندارد و یا کره شمالی باز هم موشک آزمایش کند، هرگونه اقدام یکجانبه و خشونت آمیز از سوی آمریکا موجب خواهد شد که شانس جلب حمایت و همکاری چین و روسیه و پیش بردن یک استراتژی مشترک از بین برود و این مساله کار را برای آمریکا بسیار دشوارتر خواهد کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین