کد خبر: ۷۶۹۵۴۸
تاریخ انتشار : ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۰

قضات منصوب ترامپ چگونه حق سقط جنین را از زنان آمریکایی گرفته‌اند؟

در حالی که در سال‌های اخیر کشور‌های بسیاری روند سقط جنین را برای زنان تسهیل کرده‌اند، موارد انگشت‌شماری در دنیا مشاهده شده که برعکس عمل کرده و محدودیت‌ها برای این موضوع را افزایش داده‌اند.
قضات منصوب ترامپ چگونه حق سقط جنین را از زنان آمریکایی گرفته‌اند؟
آفتاب‌‌نیوز :

 دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود با انتصاب قاضی‌ها محافظه کار ترکیب دیوان عالی آمریکا را تغییر داد و حال اکثریت با قضاتی شده که احتمالا «رای وحدت رویه سال ۱۹۷۳ ناظر بر بنیادین دانستن حق سقط جنین را نقض خواهند کرد.»

از سال ۱۹۹۴ تا کنون تنها سه کشور لهستان، ال‌سالوادور و نیکاراگوئه محدودیت‌ها برای سقط جنین را برای زنان ممنوع کرده‌اند و حالا ممکن است ایالات متحده هم به این جمع اضافه شود.

دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود با انتصاب قاضی‌ها محافظه کار ترکیب دیوان عالی آمریکا را تغییر داد و حال اکثریت با قضاتی شده که احتمالا «رای وحدت رویه سال ۱۹۷۳ ناظر بر بنیادین دانستن حق سقط جنین را نقض خواهند کرد.»

رسانه‌های آمریکایی خبر داده‌اند که اکثریت این قضات استدلال کرده‌اند که رای سال ۱۹۷۳ بی‌پایه و اساس بوده است و هیچ اصلی از قانون اساسی این حق را برای زنان تضمین نمی‌کند. قرار است تصمیم نهایی دیوان عالی تا حدود دو ماه دیگر، یعنی اواخر ژوئن یا اوایل ژوئيه، اعلام شود. در صورت تائید حکم قضات محافظه‌کار، هر ایالتی خواهد توانست درباره حق سقط جنین راسا تصمیم‌گیری کند.

اما در صورتی که این اتفاق بیفتد کدام ایالت‌های آمریکا احتمالا سقط جنین را ممنوع یا محدود خواهند کرد؟ شبکه ان بی سی آمریکا با بررسی ایالات‌های مختلف در این کشور تخمین زده که احتمالا با قطعی شدن رای دیوان عالی آمریکا، ۲۳ ایالت این کشور رای به ممنوعیت و محدودیت سقط جنین خواهند داد. بر این اساس ایالت‌های آلاباما، ساموئا آمریکایی، آرکانزاس، آریزونا، جورجیا، گوام، آیداهو، کنتاکی، لوئيزیانا، میشیگان، می‌سی‌سی‌پی، میزوری، کارولینای شمالی، داکوتای شمالی، جزایر ماریانای شمالی، اوهایو، اوکلاهاما، کالیفرنیای جنوبی، داکوتای جنوبی، تنسی، تگزاس، یوتا و وایومینگ بلافاصله پس از رای دیوان عالی، سقط جنین را ممنوع اعلام خواهند کرد.

این در حالیست که در چندین ایالت دیگر هم احتمالا این حق زنان محدود خواهد شد و آنها دیگر نخواهند توانست همچون گذشته و بدون مشکل سقط جنین انجام دهند.

موسسه Guttmacher که یک گروه طرفدار حق زنان برای سقط جنین است تخمین می‌زند که ۳۶ میلیون زن آمریکایی در سنین باروروی در ایالت‌های بدون دسترسی به سقط جنین زندگی می‌کنند. این موسسه می‌گوید که حکم احتمالی دیوان عالی بیش از همه بر زنان فقیر و اقلیت‌های قومی تاثیر می‌گذارد. ایالت‌هایی که به سرعت سقط جنین را ممنوع خواهند کرد بیشتر در جنوب و غرب هستند و این بدان معنا خواهد بود که زنانی که قصد سقط جنین داشته باشند مجبور خواهند شد مسافرت‌های طولانی را برای یافتن کلینیک سقط جنین در ایالت‌های دیگر طی کنند.

بر اساس نظرسنجی که موسسه پیو در سال ۲۰۱۹ انجام داده ۶۲ درصد آمریکایی گفته‌اند که سقط جنین در همه یا بیشتر موارد باید قانونی باشد. این در حالیست که ۳۸ درصد در مقابل بر این باورند که سقط جنین در همه یا بیشتر موارد باید غیرقانونی باشد.

نظرسنجی شبکه سی بی اس آمریکا که در سال ۲۰۲۱ انجام شد هم اعداد و ارقام مشابهی را نشان می‌دهد. در آن نظرسنجی ۶۲ درصد از شرکت‌کنندگان گفته بودند که خواستار حفظ حق سقط جنین هستند و در مقابل ۳۸ درصد خواهان لغو آن شده‌اند.

اما یکی از مسائلی که باعث شده نگرانی‌ها در خصوص رای دیوان عالی افزایش یابد، افرادی است که دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود برای حضور در این نهاد منصوب کرد. این دادگاه متشکل از ۹ قاضی است که به صورت مادام‌العمر در این سمت حضور خواهند یافت، مگر اینکه خود بخواهند استعفا دهند. در دوران ۴ ساله حضور ترامپ در کاخ سفید در اتفاقی کم سابقه او توانست ۳ قاضی را در این دادگاه منصوب کند که همگی افرادی محافظه‌کار بودند. با حضور این سه قاضی حالا گرایش سیاسی این دادگاه به سمت محافظه‌کاران سنگینی می‌کند و رسانه‌های آمریکایی گزارش داده‌اند که هر سه این قاضی جدید با برداشتن این حق از زنان موافق بوده‌اند.

این اقدامات در آمریکا در صورتی رخ می‌دهد که در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه در میان کشورهای جهان اولی مسئله سقط جنین حل شده است. به عنوان مثال بیشتر کشورهای اروپایی سقط جنین را قانونی کرده‌اند. ایرلند در سال ۲۰۱۸ و با برگزاری یک رفراندوم به این حق برای زنان رای مثبت داد. کشور کوچک سن مارینو در پاییز سال گذشته با برگزاری یک همه‌پرسی این حق را به زنان اعطا کرد. این البته در حالیست که به عنوان مثال در کشورهایی چون مالت، آندورا و البته در واتیکان سقط جنین غیرقانونی است. همچنین لهستان هم از سال گذشته محدودیت‌های سقط جنین را تشدید کرده است.

حالا جهان منتظر است ببیند که تصمیم نهایی دیوان عالی ایالات متحده که در اواخر ژوئن یا اوایل ژوئيه صادر می‌شود در خصوص سقط جنین چه خواهد بود.

اگنس کالامار، دبیر کل گروه حقوق بشر عفو بین‌الملل به خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید: «در حالی که اقدامات برای جرم‌زدایی و قانونی کردن سقط جنین در کشورهایی مانند آرژانتین، ایرلند، مکزیک و کلمبیا در چند سال گذشته یک پیروزی بزرگ برای جامعه جهانی بوده است، نشانه‌های بدی وجود دارد که نشان می‌دهد ایالات متحده با پیشرفتی که بقیه جهان در حال طی کردن آن هستند، همگام نیست.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین