کد خبر: ۱۰۰۲۹۸۱
تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۲
بقایی، سخنگوی وزارت خارجه تشریح کرد

برنامه‌ای برای گفت‌و‌گو با آمریکا نداریم | جزئیات مذاکرات ایران و اروپا در استانبول | واکنش به اظهارات ترامپ و علی‌اف

سخنگوی وزارت خارجه گفت: این قول را می‌دهیم که از هیچ فرصتی برای پیگیری حقوق ایران و پاسخگو کردن متجاوزان کوتاهی نکنیم.
برنامه‌ای برای گفت‌و‌گو با آمریکا نداریم | جزئیات مذاکرات ایران و اروپا در استانبول | واکنش به اظهارات ترامپ و علی‌اف
آفتاب‌‌نیوز :

 اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.

بقائی در ابتدا با ابراز انزجار از آنچه که در فلسطین می‌گذرد گفت: ما شاهد یک نسل کشی بی‌سابقه در دو سال گذشته در غزه بودیم. آنچه که در این روند اضافه شد استفاده از غذا به عنوان سلاحی برای کشتار فلسطینیان بوده است. بیش از ۱۴۰ روز غزه در محاصره کامل است و در این روز‌ها صدای استغاثه مردم غزه را شنیدیم. 

با کمال تاسف وجدان بشری در وضعیت بی حسی مطلق قرار گرفته است و بدتر از چیزی است که رژیم در این دو سال تحمیل کرده است. در ۲۴ ساعت گذشته فقط ۱۵۰ انسان بی‌گناه در غزه کشته شدند. جامعه جهانی از این آزمون سربلند بیرون نیامد. 

سازمان همکاری اسلامی جا دارد در اولین فرصت اقدام به برگزاری نشست اضطراری کند و موضوعی است که ایران به این سازمان منعکس کرده است. دیوان‌های بین‌المللی که وظیفه‌شان توجه به جنایات است به شیوه‌هایی مورد ارعاب قرار گرفتند. هفته گذشته تحریم خانم البانیز را داشتیم که نقطه عطف حمایت‌های همه جانبه آمریکا از رژیم صهیونیستی بود. تعدادی از گزارشگران در اعتراض استعفا دادند.

صدیقی صابر در نشست سخنگویی گفت: برادر من یک فعال علمی در رشته مکانیک بود. برادرزاده من نیز یک دانش آموز نخبه ریاضی ایرانی بود. من در یک روز اجساد خانواده خودم را جمع کردم.

وی افزود: رژیم صهیونیستی با بی‌رحمی تمام به منزل برادر من حمله کرد، بار اول در تهران و بار دوم در آستانه اشرفیه حمله کرد. امروز از خانه پدری ما چیزی باقی نمانده است. هدف رژیم تنها دانشمندان و محققان ایرانی نیست بلکه هدف آن مردم ایران است. باید در اینجا اعلام کنم که ترامپ و نتانیاهو به شما دروغ گفتند. کدام از این دانشمند‌ها دنبال ساخت سلاح هسته‌ای بودند؟! باید از ایران بخواهیم تا راهبرد عملی داشته باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت: این قول را می‌دهیم که از هیچ فرصتی برای پیگیری حقوق ایران و پاسخگو کردن متجاوزان کوتاهی نکنیم.

وی ادامه داد: از همان روز‌های نخست تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی اعلام کردم که موضع مستندسازی را با تمام توان پیگیری خواهیم کرد. ما از همان روز نخست کار خود را شروع کردیم و مکاتباتی با نهاد‌های بین‌المللی داشتیم. وظیفه ماست که تک تک جنایات و خسارات وارده را مستندسازی کنیم و از همه فرصت‌های دیپلماسی در سطح بین‌المللی استفاده کنیم. یک مجموعه مفصلی از مکاتبات انجام شده را بخش بین‌الملل ما آماده کرده است و این روند ادامه دار است.

واکنش به اظهارات علی‌اف

بقائی در واکنش به اظهارات الهام علی‌اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و کریدور زنگزور گفت: ما در مورد اتصالات و معابر در آن قسمت مواضع خودمان را مطرح کردیم. ما در عین اینکه حامی گسترش مراودات بین کشور‌های منطقه هستیم، همیشه تاکید کردیم که این اقدامات نباید ذره‌ای خدشه به حق حاکمیت کشوری و تمامیت ارضی آن وارد کند. در مواردی صحبت‌های مقامات کشور‌های دیگر در حوزه قفقاز شاید سوءتفسیر می‌شود. موضع ما روشن است و بار‌ها اعلام کردیم.

رژیم صهیونیستی از هر ابزاری مانند باج گیری از مقامات ذی‌نفوذ آمریکا استفاده می‌کند

وی درباره گزارش منتشر شده در خصوص جفری اپستین گفت: این بحثی است که در محافل آمریکایی در دست بررسی است. سوابق موارد مشابه در چند دهه نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی هیچ ابایی ندارد از هر ابزاری مانند باج گیری از مقامات ذی نفوذ آمریکا استفاده کند.

گفت‌و‌گو با ۳ کشور اروپایی در سطح معاونان وزیر است

بقائی درباره مذاکرات با اروپا گفت: سطح گفت‌و‌گو‌های ما با ۳ کشور اروپایی معاونان وزیر است. ما به عنوان وزارت خارجه که مسئول استفاده از دیپلماسی هستیم، هرجا که احساس کنیم می‌شود از این ابزار برای صیانت از حقوق مردم ایران استفاده کرد، کوتاهی نخواهیم کرد.

رد ادعای وزیر خارجه سابق آمریکا درباره غنی‌سازی ایران

بقائی در خصوص ادعای وزیر خارجه سابق آمریکا در خصوص قبول غنی سازی کمتر از یک درصد گفت: چنین چیزی نبوده است. این را باید در چارچوب دعوا‌های داخلی آمریکا دید.

توسل به سازوکار ماشه بی معنا و غیرقابل توجیه و غیرحقوقی است

وی درباره گمانه زنی‌ها برای تمدید ضرب الاجل اسنپ بک گفت: آخرین موضع ما ثابت و یکسان است. آقای عراقچی نامه‌ای را خطاب به اعضای برجام ارسال کردند و مواضع حقوقی ما را بیان کردند. امروز توسل به سازوکار ماشه بی معنا و غیرقابل توجیه و غیرحقوقی است، زیرا کاهش ایفای تعهدات از سوی ایران با استفاده از بند مصرح در برجام بود. 

ما به صورت تدریجی بعد از عدم اجرای تعهدات دیگران تعهدات خود را کاهش دادیم. کشور‌های اروپایی خودشان قصور داشتند و بعد از تجاوز رژیم نه تنها محکوم نکردند بلکه در توجیه تجاوز برآمدند. موضوعیت مسئله را تغییر دادند و کشور‌های اروپایی هیچ توجیه اخلاقی برای اینکه از قطعنامه‌ای که خودشان آن را اجرایی نکردند بخواهند استفاده کنند، برخوردار نیستند.

نشست ایران و کشور‌های اروپایی در استانبول برگزار می‌شود

وی درباره زمان و مکان مذاکرات ایران و اروپا گفت: در استانبول این نشست برگزار خواهد شد و در سطح معاونان وزیر خارجه است. موضوع گفت‌و‌گو‌ها هم روشن است، رفع تحریم‌ها و مباحث مربوط به برنامه هسته‌ای ایران با این تفاوت که ما حتما مواضع خودمان را به صورت روشن بیان خواهیم کرد، خصوصا درباره تجاوز اخیر. کشور‌های اروپایی مسئولیت قانونی و حقوققی داشتند برای محکوم کردن تجاوزات و متاسفانه این اتفاق نیافتاد. این جلسه، جلسه مطالبه گرایانه از سوی ایران خواهد بود.

واکنش به اظهارات ترامپ در خصوص حمله به تاسیسات ایران

سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات ترامپ در خصوص حمله به تاسیسات ایران گفت: صحبتی که مقامات آمریکا در این خصوص مطرح می‌کنند خودش گواه بر پذیرش یک اقدام غیرقانونی و جنایتکارانه علیه ملت ایران است. اینها اسنادی است که توسط ما مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این افتخار نیست که آمریکا به عنوان کشوری که پیش نویس قطعنامه ۲۲۳۱ را مطرح کرد و پذیرفت، این قدر اصرار بر تخریب برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران کند. این کار ما را برای اثبات اقدام غیرقانونی راحت‌تر می‌کند.

لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور حامل پیام ایران به پوتین بود

بقائی درباره سفر علی لاریجانی به مسکو گفت: آقای لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور حامل پیام ایران در خصوص تحولات اخیر بودند. دیدار خوبی با رئیس جمهور روسیه داشتند که درباره طیف متنوعی از موضوعات بحث شد. این امر متعارف است که کشور‌ها به فراخور تحولات فرستاده‌هایی را ارسال کنند.

بازگشت پناهندگان افغانستانی

وی در خصوص بازگشت پناهندگان افغانستانی و صدور ویزا برای اربعین گفت: ما به عنوان معبر گذر کشور‌ها برای سفر اربعین هستیم. هفته گذشته نشستی در این خصوص برگزار شد. این موضوعی است که حتما ما با جدیت پیگیری می‌کنیم. 

در خصوص تسهیل بازگشت پناهندگان افغانستانی، ایران بزرگترین میزبان پناهندگان بوده و مهربانانه برخورد کرده است. جامعه بین‌المللی بار‌ها بر رویکرد اخلاقانه ایران تاکید کرده است. آنچه که در یکسال اخیر انجام شده ساماندهی به موضوع پناهندگی است و باید به صورت قانونمند انجام شود. در مورد انجام این روند به صورت منسجم به نحوی که کرامت رعایت شود، این موضوع دغدغه ما هم هست. 

کمیسر عالی پناهندگان هم قرار است به زودی از ایران دیدن کند. مطالبه ما همیشه این بوده که به ایران در این خصوص کمک کنند، اما در چند دهه اخیر متاسفانه محقق نشده است. خوشحالیم کمیسر عالی پناهندگان از نزدیک دارد پیگیری می‌کند و به چالش‌هایی که ما مواجه بودیم اذعان داشته است.

محتوای گفتگوی عراقچی با همتایان سوئیسی و مصری

بقائی در پاسخ به تسنیم در خصوص محتوای گفتگوی عراقچی با همتایان سوئیسی و مصری گفت: این تماس‌ها در ادامه تماس‌های مستمری است که وزارت خارجه برقرار می‌کند. هم مباحث مربوط به روابط دوجانبه بود و هم منطقه. طبیعی است کشور‌های خارج از منطقه با نگرانی تحولات را دنبال می‌کنند. 

هیچ کشوری دوست ندارد شاهد تنش در منطقه غرب آسیا باشد. ما از همه کشور‌ها می‌خواهیم رژیم صهیونیستی را واردار کنند به پایان دادن جنگ افروزیش و همچنین مقابله با عدم برخورد با رژیم. در این گفت‌و‌گو‌ها بسته به طرف مقابل ما مواضع‌مان را در خصوص منطقه بیان می‌کنیم و انتظاراتمان را برای ضرورت توقف جنایات رژیم صهیونیستی در سوریه و لبنان اعلام کردیم.

بازداشت اتباع ایرانی در آمریکا با اصول و مبانی حقوق بشر مغایر است

وی درباره بازداشت اتباع ایرانی در آمریکا گفت: ما راجع به اتفاقاتی که علیه اتباع ایرانی در آمریکا صورت گرفته موضع گرفتیم. این اقدامات هم با اصول و مبانی حقوق بشر مغایر است و هم نشانه رویکرد نژادپرستانه مقامات آمریکا است. صرفا به خاطر تابعیت، جمعی را مورد بازداشت قرار دادند. ما از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا این موضوع را پیگیری کردیم. ما هیچ مبنایی برای ادعا‌ها علیه اتباع ایرانی قائل نیستیم. این مورد هم توسط دفتر حفاظت در حال پیگیری است.

اقدامات رژیم صهیونیستی قطعا نقض فاحش منشور ملل متحد است

بقائی درباره تجاوز رژیم صهیونیستی به سوریه گفت: اقدامات رژیم صهیونیستی قطعا نقض فاحش منشور ملل متحد است و هیچ توجیهی برای این حملات وجود ندارد. رژیم هیچ حد و حدودی برای دست اندازی به کشور‌های دیگر قائل نیست. همزمان که در لبنان مرتکب نقض آتش بس می‌شود و در حال نسل کشی در فلسطین است، جنایات خود علیه دیگر کشور‌ها را ادامه می‌دهد. اگر روند‌های ۸ دهه را نگاه کنید، رژیم صهیونیستی مستمر جنگ‌هایی را به کشور‌های منطقه تحمیل کرده است.

برنامه‌ای برای گفت‌و‌گو با آمریکا نداریم

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اظهارات ترامپ برای مذاکره گفت: مذاکرات با اروپایی‌ها اعلام شده، اما برنامه‌ای برای گفت‌و‌گو با آمریکا نداریم. در عین حال تاکید شده دیپلماسی در نظر ما فرصت است، برای صیانت از منافع ملی و هر زمان به این نتیجه برسیم که می‌توانیم از آن استفاده کنیم قطعا دریغ نخواهیم کرد.

امیدواریم کشور‌های منطقه رویکرد‌های واقع بینانه‌ای را درباره تحولات منطقه اتخاذ کنند

وی درباره ارزیابی خود از حملات رژیم به کشور‌های دیگر گفت: برنامه رژیم برای ضعیف کردن کشور‌های منطقه و تکه تکه کردن کشور‌ها را نمی‌توان تردید داشت. در سوریه هم همین قاعده را دارند استفاده می‌کنند. آنها با سوءاستفاده از وضعیت سوریه در صدد تحمیل مطامع خودشان هستند. ظاهرا هیچ دشمنی بین حاکمان جدید سوریه و رژیم صهیونیستی اعلام نشده، اما رژیم صهیونیستی از هر فرصتی برای ضربه زدن در جهت مطامع خود استفاده می‌کند. امیدواریم این تحولات باعث شود کشور‌های منطقه رویکرد‌های واقع بینانه‌ای را درباره تحولات منطقه اتخاذ کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین