آفتابنیوز : آفتاب: ايران نامه خود در مورد مبادله سوخت هستهای را امروز به مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی تسليم کرد.
نامه جمهوری اسلامی ايران درباره تبادل سوخت براساس بيانيه تهران دقايقی پيش از سوی نماينده جمهوری اسلامی ايران به يوکيا آمانو مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی تحويل داده شد.
به دليل آنکه امروز يکی از تعطيلات رسمی سازمان ملل متحد است، تحويل اين نامه در اقامتگاه شخصی يوکيا آمانو مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی صورت گرفت.
طبق بند 6 بيانيه، ايران اعلام کرده بود که ظرف مدت 7 روز پس از امضای اين بيانيه، موافقت خود را با موارد اشاره شده در بند 5 آن طی نامهای به آژانس اعلام میکند.
در بند 5 اين بيانيه که توسط روسای جمهوری ايران و برزيل و نخستوزير ترکيه به امضا رسيد، آمده است: جمهوری اسلامی ايران با امانتگذاری 1200 کيلوگرم اورانيوم کم غنی شده (LEU) در ترکيه موافقت میکند.
اين مواد LEU در مالکيت ايران در ترکيه قرار خواهد داشت.
ايران و آژانس امکان نظارهگری بر نگهداری ايمن از اين مواد LEU را در ترکيه دارند.
بر اساس بند 6 بيانيه مشترک ايران-ترکيه-برزيل، متناسب با دريافت پاسخ مثبت گروه وين (آمريکا، روسيه، فرانسه) و آژانس به اعلام آمادگی ايران، جزييات بيشتر تبادل سوخت از طريق توافقنامه کتبی و ترتيبات مربوط بين ايران و گروه وين که بهطور مشخص خود را متعهد به تحويل 120 کيلوگرم سوخت لازم برای راکتور تحقيقاتی تهران نمودهاند، به تفصيل بیان میشود.
متن کامل نامه به این شرح است:
"عالیجناب آقای آمانو
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی
جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در راستای عمل به تعهدات خود نسبت به آن و نیز معاهده NPT، همواره هکاریهای گستردهای را به نحو احسن در تعامل با آژانس از خود نشان داده است. این همکاریها و تعامل گسترده با آژانس، نشان از اهمیت بخشیدن به این نهاد بینالمللی و توجه به اهمیت معاهده مزبور میباشد. متقابلا جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد تا ضمن محترم شمرده شدن حقوق پیشبینی شده در اساسنامه آژانس برای اعضا و نیز حقوق مقرر در ماده 4 معاهده NPT از یک سو و تکالیف آژانس طبق اساسنامه خود در ارایه خدمات به کشورهای عضو آژانس از سوی دیگر، بدون هیچگونه تبعیضی از تمامی مساعدتها و امکانات ذیربط برخوردار گردد.
موضوع تامین سوخت برای راکتور تحقیقاتی تهران از موادی است که کاملا در چارچوب وظایف آژانس قرار دارد و مسوولیت آژانس در این زمینه کاملا شفاف و روشن است. متاسفانه علیرغم گذشت حدود یک سال از ارسال نامه رسمی جمهوری اسلامی ایران (تاریخ دوازدهم خرداد 1388) به آژانس برای دریافت سوخت راکتور یاد شده که دارای مصارف دارویی و ارایه خدمات پزشکی به حدود یک میلیون نفر میباشد، نه تنها سوخت مزبور به کشورم تحویل نشده است، بلکه مسیر طی شده نیز به خاطر وضع شرایط نامعقول از طرف مقابل نافرجام مانده است.
اکنون فرصت را مغتنم میشمارم اعلام نمایم در نشست سهجانبه سران در تهران با حضور روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو برزیل و نخستوزیر جمهوری ترکیه که دو کشور اخیر هماکنون عضو شورای حکام آژانس نیز هستند گفتوگوهای سازندهای در زمینه همکاریهای هستهای داشتهایم و نتیجه آن صدور "بیانیه مشترک ایران، ترکیه و برزیل در 17 می 2010" میباشد که به ضمیمه یک نسخه آن را رسما تقدیم جنابعالی مینمایم. جمهوری اسلامی ایران موافقت خود را با محتوای بیانیه مشترک و تکتک بندهای آن که به هم پیوسته میباشند و هریک از بندها نیز از اهمیت خاصی برخوردار است، اعلام میدارد.
برای اجرایی شدن بیانیه مشترک، بدینوسیله در مرحله اول مطابق بند 6 این بیانیه، جمهوری اسلامی ایران موافقت خود را به صورت مکتوب و رسمی با محتوای بیانیه به ویژه پنج بند نخست آن به آژانس اعلام مینماید. این پنج بند عبارتند از:
1- ما بر تعهد به معاهده عدم گسترش سلاحهای هستهای و مواد مرتبط آن تاکید میکنیم و حقوق تمام اعضا شامل جمهوری اسلامی ایران، در استفاده صلحآمیز و بدون تبعیض برای توسعه تحقیق، تولید و استفاده از انرژی هستهای (همچنین چرخه سوخت هستهای شامل فعالیتهای غنیسازی) را یادآوری میکنیم.
2- ما اعتقاد راسخ خود را بیان میداریم که اکنون فرصتی بهدست آمده است تا روندی رو به جلو در فضایی مثبت، سازنده و غیرتقابلی شروع تا به دورهای از تعامل و همکاری رهنمون شود.
3- ما معتقدیم که تبادل سوخت هستهای بستری برای شروع همکاری در عرصههای مختلف خصوصا همکاریهای صلحآمیز هستهای شامل ساخت نیروگاه هستهای و راکتورهای تحقیقاتی میباشد.
4- بر مبنای این نکته، تبادل سوخت هستهای حرکتی سازنده، رو به جلو و نقطه شروعی برای همکاری میان ملتهاست. چنین حرکتی باید به تعامل مثبت و همکاری در زمینه فعالیتهای صلحآمیز هستهای هدایت شود و از هرگونه تقابلی اعم از تدابیر، اقدامات و یا بیانیههای تهدیدآمیزی که به حقوق و تعهدات هستهای ایران تحت NPT لطمه میزند اجتناب گردد و همکاری هستهای جایگزین آنها شود.
5- بر مبنای موارد فوق، در راستای تسهیل همکاری هستهای ذکر شده در بالا، جمهوری اسلامی ایران بر امانتگذاری 1200 کیلوگرم اورانیوم با غنای کم (LEU) در ترکیه موافقت میکند. این مواد LEU در مالکیت ایران در ترکیه قرار خواهد داشت. ایران و آژانس امکان نظارهگری بر نگهداری ایمن از این مواد LEU را در ترکیه دارند.
انتظار داریم آژانس نیز مطابق بند 6 این بیانیه، گروه وین (آمریکا، روسیه، فرانسه و آژانس) را از مفاد آن مطلع ساخته و پاسخ مثبت گروه وین را به ما منعکس نماید. چنین اقدامی مطابق این بیانیه شروع مذاکرات برای تفصیل جزییات بیشتر تبادل سوخت از طریق انعقاد توافقنامه کتبی و همچنین ترتیبات مقتضی بین ایران و گروه وین را موجب خواهد شد.
ما در انتظار دریافت پاسخ جنابعالی در اسرع وقت هستیم.
عالیجناب بهترین درودهای مرا پذیرا باشید.
علیاکبر صالحی
معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران"