آفتابنیوز : آفتاب - سرويس بين الملل: در حالي كه بسياري از تحليلگران نقش پاكستان در تحولات افغانستان را بسيار مهم و حياتي مي خوانند، امروز گزارشي از سوي مدرسه اقتصاد لندن (LSE) منتشر شد كه در آن به رابطه تنگاتنگ سرويس اطلاعاتي ارتش پاكستان (ISI) و مقامات غيرنظامي پاكستاني با طالبان در افغانستان اشاره مي كند.
در اين گزارش به رابطه بسيار نزديك مقامات رده بالاي دولت پاكستان و حتي شخص رئيس جمهوري پاكستان با طالبان نيز اشاره شده است. به طور مثال، اين گزارش به ديدار آصف علي زرداري، رئيس جمهوري پاكستان، با زندانيان بلند پايه طالبان اشاره مي كند. اين گزارش ادعا دارد كه زرداري براي آزادي اين افراد قول همكاري و حمايت نظامي در افغانستان داده است. همسر سابق زرداري، بي نظير بوتو، در زمان حياتش خود را از قربانيان توطئه ارتش پاكستان خوانده بود.
بر اساس اين گزارش كه مصاحبه با تعدادي از فرماندهان محلي طالبان را در بر دارد، افراد مورد مصاحبه گفته اند كه مقامات نظامي پاكستان در جلسات طالبان در افغانستان شركت كرده و روابط تنگاتنگي با آنان دارند و طالبان در افغانستان از حمايت هاي مالي و نظامي آنان برخوردارند.
اين اولين بار نيست كه حمايت نزديك پاكستان از طالبان مورد توجه قرار گيرد. بي نظير بوتو نيز سابقا بر نقش سرويس اطلاعاتي ارتش پاكستان در به وجود آوردن و حمايت از طالبان و بركناري خود تاكيد كرده بود.
اهميت گزارش LSE به ارائه اطلاعاتي درباره نفوذ سرويس هاي امنيتي پاكستان در طالبان نيست بلكه به دو نكته مهم باز ميگردد؛ يكي آن كه مبتني بر مصاحبه در درون خود طالبان است و ديگري زمان ارائه گزارش است كه اهميت دارد. اين كه ارتش پاكستان به طالبان در خصوص برنامه هاي نظامي و سياسي خط مي دهد و يا از آن حمايت مي كند، بحث جديدي نيست اما فعال بودن مقامات غيرنظامي پاكستان موضوع مهمي است كه در اين گزارش بدان پرداخته شده است. همچنين اين موضوع زماني مطرح مي شود كه مقامات امريكايي چندي پيش انگشت اتهام را به سوي ايران نشانه رفتند؛ موضوعي كه همان زمان هم از سوي تحليلگران نوعي فرافكني و ادعاي بي اساس خوانده شد. اين گزارش خط بطلاني بر ادعاهاي فرماندهان امريكايي در افغانستان در خصوص ايران است و در عين حال مي تواند بر افكار عمومي افغانستان و رويه هاي دولت پاكستان تاثير بگذارد.
به نظر مي رسد امريكا و فرماندهان امريكايي از اين پس بايد بيش از قبل بر تاثير متغير حمايت پاكستان از طالبان در تحولات افغانستان حساب كنند. به نظر نمي رسد كه امريكا از نقش پاكستان در حمايت از طالبان (تا اين حد) بي خبر بوده باشد اما انتشار اين گزارش امريكا را مجبور مي كند براي رضايت افكار عمومي تا حدي به اين موضوع نيز هرچند در ظاهر، توجه نشان دهد.