آفتابنیوز : آفتاب: در حالی كه پیشرفت فیزیكی 7 فاز پارس جنوبی طی 5 سال اخیر از 40 درصد فراتر نرفته است، دولت در صدد است نسبت به انعقاد قرارداد و ترک تشریفات مناقصه به منظور راهاندازی فازهای باقیمانده پارس جنوبی طی 35 ماه آینده اقدام كند.
به موجب همین تصمیم و در راستای دنبال كردن همین سیاست بود كه امروز قراردادهایی به حجم 21میلیارد دلار در عسلویه منعقد شد. این قرارداد عملیات توسعه 6 فاز پارس جنوبی معادل 8 فاز استاندارد را در بر میگیرد.
توسعه سفره مشترک پارس جنوبی میان ایران و قطر در اولویت كاری وزارت نفت قرار دارد. این میدان مشترک كه بزرگترین میدان گازی جهان محسوب میشود بیش از نیمی از ذخائر گازی ایران را در خود جای داده است. قطر 11 سال زودتر از ایران توانست در این حوزه به تولید گاز دست یابد و در حال حاضر نیز به دلیل سرمایهگذاریهایی كه در این میدان صورت داده میزان برداشتی بیش از ایران دارد. برداشت بیشتر قطر به گفته كارشناسان سبب مهاجرت گاز از سمت ایران به سمت قطر میشود. افت فشار مخزن و شكل آن سبب میشود برداشت گاز از سوی قطر به مهاجرت بخشی از گاز موجود از سمت ایران به سمت قطر منجر شود.
كارگروه نفت با هدف توسعه این میدان مشترک و به تولید رساندن تمام فازها مقرر كرد برای هر دو فاز استاندارد پارس جنوبی تا سقف 4.5 میلیارد دلار سرمایهگذاری صورت گیرد و عملیات توسعه این فازها با ترک تشریفات مناقصه به شركتهای داخلی واگذار شود.
تعیین زمان 35 ماه برای اتمام عملیات فازهای جدید در حالی صورت گرفته است كه پیش از این هیچگاه چنین ركورد زمانی در توسعه فازها به دست نیامده است. كمترین زمانی كه برای توسعه فازهای پارس جنوبی سپری شده است مربوط به فاز 4 و 5 است كه توسط شركت ایتالیایی انی در 54ماه توسعه یافت و به تولید رسید. طولانیترین زمان بهرهبرداری از فازها نیز به فاز 9 و 10 مربوط است كه هر چند عملیات توسعه آن به پایان رسیده اما هنوز حفاری تمام چاههای آن به پایان نرسیده است. میزان پیشرفت فیزیكی فازهای 6، 7 و 8 در زمان اتمام دوره كاری زنگنه و تحویل وزارت نفت 65 درصد گزارش شده بود و میزان پیشرفت فیزیكی فازهای 9 و 10 نیز 26 درصد بوده است. عملیات توسعه این فازها در دولت نهم به پایان رسید. عملیات توسعه فازهای 9 و 10 در سال 2002 آغاز شده است.
اولین قرارداد پارس جنوبی در فاز یک نیز با شركت ایرانی پتروپارس منعقد شد كه این قرارداد در سال 1378 فعال شده و طی 5سال عملیات اجرایی آن پایان یافت.
آمارهای ارائه شده نشان میدهد گذشته از تجربهای كه در اجرای فازهای پارس جنوبی و مدت زمان آن در دست است، میزان پیشرفت فیزیكی عملیات توسعه فازهای 14 و 15 حدود 40 درصد، فازهای 17 و 19حدود 35 درصد و فازها 12كه عملیات توسعه آن برابر با سه فاز است 15درصد برآورد شده است. به این ترتیب اجرایی كردن قراردادهایی كه در پایان دوره دولت هشتم منعقد شده و عملیات توسعه آن به دولت جدید منتقل شده است چندان امیدوار كننده و مثبت نیست چرا كه در طول 5سال پیشرفت اندكی در این حوزه حاصل شده است.
بر اساس این گزارش پیمانكاران فعال در پارس جنوبی نیز خواستار آن شدهاند كه سقف قراردادهایشان با استناد به بالا رفتن قیمت اجرای پروژهها طی سالهای اخیر افزایش یابد.
شركتهایی كه در حال حاضر توانستهاند با استفاده از قانون ترک تشریفات مناقصه نسبت به انعقاد قراداد اقدام كنند پیش از این نیز در این حوزه فعالیتهایی داشتهاند.
وكیلی مدیر عامل شركت نفت و گاز پارس اعلام كرده است هیچكدام از شركتهای طرف قرارداد نظامی نیستند.
قرارداد طرح توسعه 6 فاز پارس جنوبی با ظرفیت تولید روزانه 200 میلیون مترمكعب گاز و سرمایهگذاری حدود 21 میلیارد دلار، با حضور محمود احمدینژاد در عسلویه امضا شد.
قرارداد طرح توسعه فازهای باقیمانده پارس جنوبی شامل فازهای 13 و 14، فاز 19و فازهای 22، 23 و 24، صبح امروز سهشنبه میان شركت ملی نفت ایران و شركتهای ایرانی به طور رسمی امضا شد.
احمد قلعهبانی مدیرعامل شركت ملی نفت ایران و مدیران عامل شركتهای یاد شده در حضور محمود احمدینژاد و سیدمسعود میركاظمی وزیر نفت این قراردادها را امضا كردند.
قرارداد طرح توسعه فازهای 13 و 14پارس جنوبی برای تولید روزانه 50میلیون مترمكعب گاز و تأمین خوراک پروژه پرشین "ال.ان.جی " با حجم سرمایهگذاری حدود 5میلیارد دلار با مشاركت شركتهای مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC)، مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران (IOEC)، صدرا و با مدیریت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (IDRO) امضا شد.
همچنین طرح توسعه فاز 19 پارس جنوبی برای تولید روزانه 50 میلیون مترمكعب گاز با سرمایهگذاری حدود 5میلیارد دلار با شركت پتروپارس به امضا رسید؛ قرارداد فاز 19 به جای فازهای 27 و 28 پارس جنوبی به امضا رسید.
طرح توسعه فازهای 22، 23 و 24 پارس جنوبی نیز برای تولید روزانه 40 میلیون مترمكعب گاز با پیشبینی حجم سرمایهگذاری حدود 5میلیارد دلار با كنسرسیومی از شركتهای مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC)، مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران (IOEC)، صدرا با مدیریت قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء امضا شد. بخش خشكی این پروژه را شركت "سپانیر " اجرا میكند.