کد خبر: ۱۰۲۰۶۰
تاریخ انتشار : ۰۶ تير ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۹

منتجب‌نیا: فشار، زور و جوسازی و تبلیغات نباید بر اراده قوه قضاییه غلبه پیدا کند

اگر قوه قضاییه استقلال خود را از دست بدهد باید فاتحه آن را خواند
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی گفت: یکی از اصولی‌ترین وظایف قوه قضاییه استقلال آن است. 

حجت‌الاسلام و المسلمین رسول منتجب‌نیا، با اشاره به این‌که هر یک از قوای سه‌گانه وظایف و رسالت‌های مهمی را بر دوش دارند، نقش قوه قضاییه در جامعه و زندگی مردم را موثرتر دانست و افزود: در قانون اساسی دو وظیفه‌ مهم بر عهده قوه‌ قضاییه گذاشته شده است؛ اول پیشگیری از وقوع جرم و دوم تعقیب پیگرد مجرمان، یعنی قبل از آن‌که جرمی در جامعه واقع شود قوه قضاییه باید کاری کند و تدبیری بیاندیشد که در جامعه جرمی واقع نشود. یعنی جامعه‌ای سالم، امن و خالی از ناهنجاری را به وجود آورد تا انگیزه و وقوع جرم در جامعه به حداقل برسد.
 به خصوص بین جوانان و نیروهایی که بیشتر در معرض ارتکاب جرائم هستند. این وظیفه پیشگیری از وقوع جرم بسیار مهم است؛ زیرا این موضوع کار فرهنگی و آموزشی می‌طلبد که قوه قضاییه دائما با مردم صحبت کند و عواقب جرائم و ناهنجاری‌ها را برای مردم بیان کند و از طرفی هم تلاش کند که در جامعه امنیت حاکم شود و همه در هر جایی هستند احساس آرامش و امنیت کنند. 

وی خاطرنشان کرد: وقتی جامعه ناامن شود و امنیت شغلی، قضایی، سیاسی و اقتصادی از بین رود زمینه وقوع انواع جرائم فراهم می‌شود و در یک جامعه ناامن و آشفته انتظار هرگونه جرم و خطا و جنایتی می‌رود؛ بنابراین قوه قضاییه موظف است تلاش کند که جرمی واقع نشود و زمینه‌ وقوع جرم را برطرف کند، در پیگرد مجرمان نیز قوه قضاییه باید هوشیارانه عمل کند؛ اولا جرم را با مسایل دیگر مخلوط نکند و ثانیا هر جرمی را متناسب با آن جرم مجازات کند. تناسب بین جرم و جریمه یکی از ضرورت‌های امر قضایی است و قوه قضاییه نیز باید این تناسب را رعایت و بر اساس قانون و شرع عمل کند. 

وی با بیان این‌که "قوه قضاییه در تعقیب مجرمان باید به استقلال قوه توجه کند" اظهار کرد: این استقلال نباید به هیچ‌وجه تحت تاثیر عوامل داخلی خارجی قرار بگیرد و فشار، زور و جوسازی و تبلیغات نباید بر اراده قوه قضاییه غلبه پیدا کند. اگر قوه‌ قضاییه مستقل از همه نهادهای کشور باشد می‌تواند به وظایف خود عمل کند. به مجرد این‌که تحت تاثیر عوامل دیگر قرار گرفت و استقلال آن خدشه‌دار شد نه تنها نمی‌تواند پیگیری از وقوع جرم و تعقیب مجرمان را داشته باشد، بلکه باعث می‌شود که ناهنجاری‌ها در جامعه بیشتر شود. به عبارت دیگر، قوه‌ قضاییه‌ باید تمامی افراد جامعه و مسوولان را کنترل کند تا هیچکس از حقوق و حدود خود تعدی نکند. 

قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی گفت: قوه قضاییه غیرمستقل ابزاری و حربه‌ای در دست اربابان قدرت یا ثروت یا گروه فشار و افراد متنفذ خواهد بود. در واقع در صورتی که قوه قضاییه استقلال خود را از دست بدهد باید فاتحه آن را خواند. 

وی افزود: در کشورهای پیشرفته علی‌رغم همه اشکال‌هایی که در نظام‌شان است تلاش دارند قوه‌ قضاییه را مستقل نگه دارند و حداقل در ظاهر نشان دهند که هیچ‌کس از سطوح مختلف کمترین تاثیر را در قوه قضاییه ندارد. ما قبل از آن‌ در دنیای امروز می‌بینیم در دین مبین اسلام برای قوه قضاییه یک منزلت خاصی قائل شده است و برای قاضی نیز استقلال ویژه‌ای قائل شده است. اگر ما در فقه اسلامی می‌بینیم که قاضی منع شده از این‌که خودش خرید کند و با کسبه روبه‌رو قرار بگیرد به خاطر این است که تحت تاثیر عوامل بیرونی و اجتماعی و اقتصادی قرار نگیرد؛ لذا توصیه شده تمام زوایایی که می‌تواند موجب انحراف قاضی شود، مسدود کنند. 

وی با تاکید بر توجه به مصالح کشور و مصالح ملت، گفت: درست است که قوه قضاییه مستقل تصمیم می‌گیرد ولی باید ببیند صلاح ملت و اسلام در چه است و بر اساس مصالح تصمیم‌گیری کند. چه بسا یک قانون دست یک قاضی را باز گذاشته و او می‌تواند حداقل یا حداکثر مجازات را اعمال کند ولی باید ببیند کدام به صلاح است یا برخی مجازات‌ها در اسلام است که شاید در بعضی شرایط قابل اجرا نباشد ولی به معنای تعطیل نیست، ولی به این معناست که آن را به شرایط دیگر تبدیل کنند. 

منتجب‌نیا با تاکید بر ضرورت تامین حفظ شانیت و منزلت از سوی دستگاه قضایی برای جلب اعتماد مردم گفت: قوه‌ قضاییه باید پشتیبان و حامی همه‌ مظلومان باشد، هر کسی احساس کند به او ظلم می‌شود بگوید قوه قضاییه حق من را از ظالم می‌گیرد و به من پرداخت می‌کند و چنین اعتباری را برای قوه قضاییه شاهد باشیم. سیاسی‌کاری و صدور احکام بی‌مبنا قوه قضاییه را زیر سوال می‌برد. مسوولان قوه‌ قضاییه حقوق مردم را تامین می‌کنند، خدا نکند که دستگاه قضایی آلت دست مسائل و انگیزه‌های سیاسی قرار بگیرد و فضای سیاسی آن را به جایی بکشاند که به مصلحت نیست. 

وی با انتقاد از عملکرد دستگاه قضایی بر روی پرونده‌های خاص گفت: بنده به عنوان یک شهروند هر زمان که به قوه قضاییه مراجعه کردم ناامید شدم. شتابان‌ترین برخوردها را ما در قوه قضاییه شاهد هستیم. 

وی معتقد است: متاسفانه امروز قوه قضاییه تحت تاثیر عواملی از جمله دولت قرار گرفته و تعامل را به معنای تاثیرپذیری تفسیر کرده‌اند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین