آفتابنیوز : آفتاب: افزایش قیمت برخی از اقلام اساسی در سبد غذایی خانوار طی روزهای گذشته و بیثباتی در بازار این محصولات این نگرانی را دامن زده است که آیا سفرههای مردم در ماه رمضان و یا هنگام اجرای هدفمندسازی یارانهها خالی از قوت خواهد ماند؟
افزایش قیمت گوشت قرمز، مرغ و انواع میوهها طی روزهای گذشته باعث شده است که بازارهای مواد غذایی گفته شده با نابسامانی و بیثباتی توأم شود.
درحالی که تنها یک ماه و اندی به آغاز ماه رمضان و تقریبا دو ماه و اندی دیگر به اجرای هدفمندسازییارانهها مانده است، بازارهای موادغذایی به ویژه اقلام اساسی گفته شده با آشفتگی مواجه شده است به گونهای که این نابسامانی به حوزههای دیگر قیمتی اقلام سرایت کرده است.
افزایش قیمت مرغ
در حالی كه قیمت مرغ طی روزهای گذشته با افزایش نسبی روبرو بوده است اما كارشناسان اعتقاد دارند این قیمت عرضه شده در بازار، نرخ واقعی بهای مرغ است.
قیمت مرغ بر اساس قیمت تمام شده وزارت جهاد كشاورزی دو هزار و 200 تا دو هزار و 500 تومان تعیین شده بود كه براساس گفتههای بسیاری از كارشناسان قیمت تعیین شده از سوی مسوولان قیمتی بود كه جوابگوی هزینههای جاری واحدهای تولیدی را نداشته و دیگر آنكه نسبت به نرخ تورم بسیار در سطح پایینی بود.
از سوی دیگر در حالی كه قیمت مرغ طی روزهای گذشته تا سقف سه هزار و 500 تومان در بازار افزایش داشته، نگرانیها نسبت به عرضه و قیمت افزایشی آن در ماه رمضان نیز افزایش یافته است.
در حال حاضر قیمت مرغ به طور میانگین بین دو هزار و 600 تا سه هزار و 500 تومان در بازار تهران عرضه میشود كه این قیمتها نسبت به چند سال گذشته یكی از بیثباتترین بازارهای مرغ را به وجود آورده است.
البته ثابت نگه داشتن قیمت مرغ یكی از وعدههای وزیر جهاد كشاورزی بود كه گفته بود: قیمت آن تا پایان سال ثابت خواهند ماند اما مشاهده میشود كه یكی از بیثباتترین بازارهای غذایی را در ایران به وجود آورده است.
در حال حاضر رقابت تنگاتنگی بین گوشت مرغ و قرمز برای تصاحب جایگاه میانگین رشد قیمت در جریان است.
این درحالی است كه قیمت تخم مرغ روز به روز در حال كاهش است به گونهای كه براساس گفتههای كارشناسان قیمت تمام شده هر كیلو تخم مرغ در درب واحدهای تولیدی 1200 تومان تعیین شده بود اما در حال حاضر بین 770 تا 800 تومان به عرضهكنندگان ارائه میشود.
گوشت قرمز همچنان سوار بر غول لجبازی
بیثباتیها همچنان در بازار غذایی كشور ادامه دارد به گونهای كه قیمت گوشت با وجود واردات گسترده از سیستان و بلوچستان به تهران و كشور برزیل و همچنین قزاقستان همچنان قیمت آن تعدیل نشده است علت چیست؟!
قیمت گوشت قرمز که طی چند سال گذشته پاشنه آشیل برنامهریزان اقتصادی بوده است کماکان در دنده پیچ قرار دارد و آنگونه که در ذهنها خود را متبادر کرده است که بگویند گوشت قرمز تافتهای جدا بافته از سایر کالاهاست.
قیمت گوشت قرمز در حال حاضر در بازار تهران بین 16هزار تا 18هزار 200تومان به فروش میرسد.
البته ورود گوشت قرمز از قرقیزستان گرفتار جنگ داخلی که حتی به دولتهای بزرگ خارجی اجاز نداده تا در مسائل این کشور ریز شوند باعث نگرانی بسیاری از کازشناسان دام بهداشتی کشور شده است.
محسن دستور رییس دامپزشکی ایران در این رابطه میگوید: یک شرکت خصوصی اقدام به واردات گوشت قرمز از کشور قرقیزستان خواهد کرد.
این مقام ارشد دامپزشکی ایران ادامه خاطرنشان میسازد: البته هنوز من از چگونگی اجرا و جزییات ورود گوشت قرمز از کشور قرقیزستان در جریان نیستم اما این اطمینان را به مردم میدهم که تمامی اقدامات بهداشتی در این راستا انجام گرفته است.
گوشت قرمز و بازار آن مسئلهای است که بارها روابط بین برنامهریزان اقتصادی را دچار چالش کرده است و هریک به نوعی در تلاش بوده و هستندکه عامل افزایش قیمت این کالای غذایی را به عملکرد دیگری نسبت دهند.
اما آنچه که واضح بوده این است که کارشناسان اقدامات گفته شده را مقطعی اعلام کردهاند.
صاحبنظران معتقدند: با نزدیک شدن به ماه رمضان قیمت گوشت قرمز به طور یقین دچار شوک دیگری خواهد شد.
بازار میوه در کش و قوس مجادله اتحایه فروشندگان و بارفروشان
قیمت میوهها دربازار نیز با افزایش مواجه شدهاند، افزایشی که باعث مجادله صنفهای عرضه کننده این محصولات موجب شده است.
رییس اتحادیه میوه و تره بار تهران علت افزایش قیمت محصولات میوهای در بازا را وجود دلالان در سطح میادین بار فروشی و عدم نظارت دقیق بر آنها اعلام کرد.
حسین مهاجران با این گفته عملا توپ را در داخل زمین اتحادیه بارفروشان تهران انداخت و مقصر اصلی افزایش قیمت میوهها را اتحادیه بارفروشان ذکر کرد.
اما دبیر اتحادیه بارفروشان در جوابیهای اعلام کرده: مهاجران فرافکنی میکند و این اعضای فروشندگان و زیر مجموعههایهای اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار هستند که قیمتها را بدون توجه به فاکتور ارائه شده تا 100در صد افزایش قیمت به مصرفکنندگان عرضه میکند.
علی حاج فتحعلی پیش از این گفته است: هر باری که از میادین خارج میشود با صدور فاکتور است تعیین افزایش 30 درصد قیمت بیشتر از قیمت درج شده در فاکتور است اما فروشندگان تا 100 درصد قیمتها را افزایش میدهند.
کارشناسان براین عقیدهاند: با وجود فراوانی میوه، دلیل اصلی بی ثباتی بازار میوه را به عملکرد ضعیف وزارتخانههای جهاد کشاورزی و بازرگانی مربوط دانستند.
فعالان بازار معتقدند: با وضعیت به وجود آمده نمیتوان در مورد این بازار اظهار نظر کرد.
این گروه از فعالان میگویند:تا زمانی که بازار بدون نظارت واقعی و عملکرد مقطعی برنامهریزان اقتصادی اداره میشود نمیتوان رنگ ثبات را در آن دید.
در حال حضر قیمت هندوانه هر کیلو 400تا 600 تومان در بازار به فروش میرسد.
طالبی، هلو و آلبالو نیز به ترتیب از 1000تا یک هزار و 200تومان و 2000 هزار تا دو هزار و 200 تومان به فروش میرسند.
آیاسفرههای مردم بیش از پیش خالی خواهد شد
این همه نوسانات در حالی رخ میدهد كه تنها یك ماه مانده به ماه رمضان و نزدیك به 60 روز مانده به اجرای طرح هدفمندكردن یارانهها، نگرانی در بین صاحبنظران آنچنان افزایش یافته است كه آیا سفرهای ماه رمضان خالی از قوت خواهد بود؟