آفتابنیوز :
آفتاب: علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آمریکاییها و اعضای ناتو به دنبال سلطه بر منطقه و تغییر هویت فرهنگی منطقه هستند، گفت: نگاه جمهوری اسلامی ایران یک نگاه استقلالخواهی در افغانستان است و اگر آمریکاییها نگاه تیزبینی داشتند متوجه می شدند سرزمین افغانستان سرزمین بازیگری سیاسی نیست.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی صبح شنبه در همایش میراث مشترک مکتوب جمهوری اسلامی ایران و افغانستان با اشاره به عوامل همگرایی بین دو کشور ایران و افغانستان اظهار داشت: همسایگان همواره تاثیرات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بر یکدیگر داشته اند و یکی از اموری که ما را به یکدیگر نیازمند کرده است مسئله همجواری است.
وی گذشته تاریخی دو کشور را عامل دیگری در ارتباط بین دو کشور ایران و افغانستان برشمرد و گفت: این ارتباط یک نوع هم سرنوشتی بین ملت ایران و افغانستان ایجاد کرده است. مولفه دیگر مولفه فرهنگی است که هر دو کشور از زبان فارسی برخوردار هستند و میراث کهنی ما را از گذشته به هم مربوط کرده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کشورهای دیگر بیشتر از منظر سیاسی و امنیتی به افغانستان نگاه کردهاند خاطر نشان کرد: شوروی سابق وغرب به افغانستان به عنوان طعمه نگاه می کردند اما ایران همواره نگاه فرهنگی به این کشور داشته است زیرا با سوابق فرهنگی آن آشناست.
نماینده مردم قم، دین اسلام را عامل پیوند مهم دو کشور خواند و گفت: گاهی شیاطین سیاسی دنبال ایجاد فتنه بین شیعه و سنی بودهاند اما با وحدت از این مسأله عبور شده است. بنابراین عوامل گوناگونی موجب ارتباط اجتماعی سیاسی دو کشور شده و این به هم تنیدگی سرمایهای برای منطقه است.
وی یادآور شد: گفتو گویی با یکی از وزرای اروپایی درباره افغانستان داشتم که حرف تحقیرآمیز و سبکی از زبان او نسبت به فرهنگ و ملت افغانستان خارج شد که آشفتگی روحی برای من ایجاد کرد. چطور کشورهای اروپایی که عضو ناتو هم هستند باید چنین قضاوتی سطحی داشته باشند.
لاریجانی ادامه داد: بسیاری از مصیبتهایی که در افغانستان میبینیم بهخاطر عدم شناخت نسبت به این ملت است. چطور افرادی که فرسنگها با افغانستان فاصله دارند با دید سطحی نسبت به یک زمینه فاخر فرهنگی در افغانستان کلمات سبک از زبانشان خارج میشود.
وی با بیان اینکه مردم افغانستان دارای عقبه فکری و دینی هستند گفت: این ملت در بیش از یک دهه در مبارزه با دستنشاندههای شوروی توانست یک مبارزه سامان یافته را شکل دهد و این احتیاج به یک امتداد فرهنگی داشت که افغانستان از آن برخوردار بود این نشان میدهد ریشههای فرهنگی در افغانستان بسیار قوی است.
رئیس مجلس در تحلیل شرایط افغانستان از نظر سیاسی یادآور شد: افغانستان با توجه به سابقه جهانی که داشت در حال شکل گرفتن بود که برخی دخالتها باعث تفرقه در این کشور شد و به رفتارهای تروریستی منجر شد که مشکل عظیمی بود و مربوط به ملت افغانستان هم نمیشد صاحبنظران زیادی در افغانستان بودند که همه را به روش مدنی تازه دعوت میکردند اما حادثهای که پس از11 سپتامبر رخ داد به نظر میرسید بهانهای به دست آمریکاییها داد که تمرین خود را برای یکجانبهگرایی نظامی در منطقه سامان دهند.
وی افزود: لشگرکشی آمریکاییها به بهانه تروریسم و مبارزه با مواد مخدر ظاهر دموکراتیکی را ترویج میکرد اما آمریکاییها دنبال این بودند که تجربه خود برای یکجانبهگرایی را در یک منطقه محقق کنند لذا به سرعت پس از افغانستان به سراغ عراق رفتند.
لاریجانی خطاب به آمریکاییها گفت: اگر در افغانستان ادعا میکردید که تروریستها در آن لانه کردهاند چرا به بهانه سلاحهای هستهای به عراق لشگرکشی کردید. که البته ثابت شد و این دروغی بزرگ بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: امریکاییها پس از عراق مسأله جنگ لبنان را سامان دادند و این نشان آن بود که آمریکا حرکت دنبالهداری را سامان میدهد و قصد او مبارزه با تروریست نیست آنها اگر برای مبارزه با تروریست آمده اند چرا به کاروان عروسی مردم رحم نکردهاند و به خاطر وحشتی که دارند سر سلاح خود را به عموم ملت افغانستان نشانه میگیرند.
وی ادامه داد: پس از سالها که آمریکاییها علم مبارزه با تروریسم را درعراق و افغانستان بلند کردهاند اطلاعاتی بهدست آوردیم که با تروریستها پشت صحنه مذاکراتی دارند بعدها مشخص شد رفتار دوگانهای را در افغانستان و عراق دنبال میکنند.
بسیاری از شعارهایی که آمریکا و اعضای ناتو برای دموکراسی میسرایند، در بطن آن دنبال اهداف دیگری هستند که مهمترین آن سلطه بر منطقه و تغییر هویت فرهنگی منطقه است.نوع رفتارشان نشان میدهد آنها نگاه ریبآمیزی به فرهنگ افغانستان دارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی عدم شناخت فرهنگ جهاد و تفکیک آن از تروریسم را یک زشتی در تشخیص سیاسی از کشورها خواند و گفت: موضوع جهاد موضوعی برای ادامه حیات است زیرا از همه هستی خود برای هویت خود دفاع میکند. اما به خاطر عدم شناخت نسبت به این فرهنگ به راحتی به گروههای جهادی افغانستان ، لبنان و عراق مارک تروریست میدهند این یک نفهمی نسبت به فرهنگ اسلامی در منطقه است.
وی افزود: جهاد یک امر حیات بخش است اما تروریسم حیات را نابود میکند این دو مقوله ازهم متفاوت است. در سنت اسلامی جهاد امری است که حیات یک امت را بیمه میکند و رهبران و اولیای اسلامی تاکید کردهاند که ملتی که لباس جهاد را از تن خارج کند لباس ذلت را بر تن میکند.
لاریجانی تصریح کرد: متاسفانه ما گرفتار نشناختن این کشورها درمنطقه هستیم که رفتارهای هجومی نسبت به ساحت فرهنگی و سیاسی افغانستان دارند. شما ابتدا باید فرهنگ یک ملت را بشناسید تا با آن ارتباط برقرار کنید. وقتی شما شناخت تحقیرآمیز دارید نتیجه این میشود که پس از یک دهه ناتوانی خود را در افغانستان مشاهده میکنید.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به پذیرش مهاجران افغانی در ایران یادآور شد: نگاه جمهوری اسلامی نگاه فرهنگی به افغانستان است. مبنای حرکت ما و میراث فکر امام (ره) برای روابط با ملتها اتحاد اسلامی است. آینده ملتها در گرو این اتحاد است شیعه و سنی چه در افغانستان و چه در سایر بلاد باید روابط برادرانه با هم برقرار کنند. بسیاری از درگیریها و نزاع در تاریخ گذشته افغانستان ریشه اش در خود ملت نیست بلکه عناصری از بیرون آن را تحریک میکرده است.
وی با اشاره به مسأله دموکراسی و مردمسالاری در افغانستان، خاطرنشان کرد: تفکر جمهور ی اسلامی ایران بر اساس ترویج دموکراسی در منطقه است البته نه آن دموکراسی که مد نظرآمریکاییها بود و قصد داشتند در منطقه القا کنند. که در بدو تولد نیز به شکست منجر شد. آنها از یک اصل اصیل دموکراسی کار خود را پیریزی نکردند به خاطر همین برخی کشورها که با دموکراسی هم رابطه خوبی ندارند اما آمریکاییها را پشت سر خود دارند.
لاریجانی با بیان اینکه دموکراسی حقیقی دموکراسی است که آرای مردم را با خود داشته باشد، یادآور شد: ما از مجلس و دولت ملی در افغانستان حمایت میکنیم اما با دخالت دیگران مخصوصا ناتو در شئونات سیاسی مخالف هستیم اگر ناتو نگاه سالمی به افغانستان داشت دراین مدت که افغانها سعی داشتند در این کشور دموکراسی پا بگیرد، باید نهادهای سیاسی و امنیتی را در این کشور تقویت میکردند تا خودشان از حریم خود دفاع کنند.
رئیس مجلس تاکید کرد: مردم افغانستان قدرت دفاع از مرزهای سیاسی و فکری خود را دارند احتیاج ندارند یک عده از آنها دفاع کنند. نگاه جمهوری اسلامی این است که اجازه دهید مردم افغانستان خودشان توانمندی لازم در امور سیاسی و اقتصادی را بهدست آورند اما شما سلاحهایتان را به جای دشمن به خود مردم افغانستان نشانه گرفتهاید این باعث ثبات در افغانستان نمیشود.
وی ادامه داد: میراث امام (ره) این بود که ملتهای اسلامی باید روی پای خود بایستند امت اسلامی درجه دو نیستند ملت افغانستان درجه دو نیستند باید اجازه دهند نخبگان افغان در عرصه مسائل فرهنگی و دینی قابلیت خود را نشان دهند.
لاریجانی با بیان اینکه نگاه جمهوری اسلامی یک نگاه استقلال خواهی درافغانستان است، گفت: ما از امنیتی که مردم افغانستان برای خود ایجاد کنند دفاع میکنیم و آن را سرمایه ملی می دانیم اما دخالت دیگران را مضر میدانیم. آنها اگر نگاههای تیزبینی داشتند متوجه می شدند که سرزمین افغانستان سرزمین بازیگری سیاسی نیست. این سرزمین مملو از روحیه جهادی است شما نمی توانید با چرخشهای سیاسی با حیثیت افغانستان بازی کنید مردم افغانستان توان اداره کشور خود را دارند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به همکاریهای اقتصادی و فرهنگی دو کشور اشاره و یادآور شد: برای کارهای اقتصادی و فرهنگی بین دو کشور در امور زیربنایی اقداماتی شده است هر چند رفتارهای سنگ اندازانه دیگران در این میان مشاهده شده اما این رفتارها نمیتواند روابط دو کشور را تخریب کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این نشست میتواند نگاه عمیق برای همکاری فرهنگی دو کشور را سامان دهد و زمینه همکاری رسانهای و مطبوعاتی و آثار مکتوب را طراحی کند.