کد خبر: ۱۰۳۹۳۶
تاریخ انتشار : ۰۳ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۹:۳۶

گاز پارس جنوبی پشت دروازه اروپا

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عدم دریافت مجوز ترانزیت گاز از دولت ترکیه اجرای قرارداد گازی ایران - سوئیس را با تاخیر همراه کرده است. 

با حضور مسئولان بلند‌پایه امور خارجه و انرژی تهران- ژنو، شرکت ملی صادرات گاز ایران و ای.جی.ال سوئیس اسفند ماه سال 1386 یکی از بزرگترین قراردادهای صادرات گاز را امضا کردند.

بر اساس این توافق 25 ساله، ایران باید از ابتدای سال 2009 میلادی در فاز نخست سالانه 500 میلیون متر مکعب گاز به این کشور اروپایی صادر می‌کرد که مطابق برنامه زمان‌بندی تعریف شده باید حجم صدور گاز تا سال 2012 میلادی به 5 میلیارد متر مکعب در سال افزایش می‌یافت.

در حال حاضر با گذشت بیش از 28 ماه از امضای این قرارداد نه تنها تاکنون گازی از ایران به سوئیس منتقل نشده که هنوز زمان‌بندی تحویل گاز به این شرکت اروپایی هم نهایی نشده است. 

جواد اوجی مدیرعامل شرکت ملی گاز اخیرا با بیان اینکه مذاکرات صادرات گاز به سوئیس در مرحله نهایی قرار دارد، اجرایی نشدن این قرارداد گازی را در گروی تعیین تکلیف قیمت فروش گاز عنوان کرده و گفته است: موضوع تعیین قیمت فروش گاز به سوئیس در آینده نزدیک نهایی می‌شود.

مسعود میرکاظمی وزیر نفت هم اردیبهشت ماه امسال با تاکید بر اینکه برای صادرات گاز به سوئیس مشکلی وجود ندارد، یکی از مهمترین دلایل تاخیر در اجرایی شدن این قرارداد گازی را بحران‌های مالی و رکود اقتصاد جهانی اعلام و اظهار کرده بود: رکود اقتصادی مصرف گاز کشورهای اروپایی را کاهش داده است.

وی همچنین با تاکید بر اینکه سوئیس باید برای انتقال گاز ایران به اروپا با ترکیه به طور مستقیم مذاکره کند، یادآور شده بود: هم اکنون نشانه‌هایی از موفقیت سوئیس برای اخذ مجوز از ترکیه وجود دارد.

حسین نقره کار شیرازی معاون امور بین‌الملل وزیر نفت هم خرداد ماه با تاکید بر اینکه از فروردین ماه امسال ایران برای تحویل گاز به سوئیس آماده بوده است، گفته بود: مذاکرات فروش گاز به ای.جی.ال در دو فاز در حال نهایی شدن بوده و قصد داریم گاز خود را توسط سوئیس به اروپا منتقل کنیم.

وی با بیان اینکه برای زمان تحویل گاز به سوئیس سخت‌گیری نمی‌کنیم، اعلام کرده بود: در شرایط فعلی طرف سوئیسی در حال مرتفع کردن برخی از مشکلات است.

رضا کسایی زاده مدیر عامل سابق شرکت ملی صادرات گاز فروردین ماه امسال با بیان اینکه سوئیس در حال تعیین مسیر ترانزیت گاز و انجام مذاکرات با طرف مقابل خود هستند برای اجرای فاز اول این پروژه هستند، بیان کرده بود: به‌طور کلی فضای کاری بین ایران و سوئیس بسیار مثبت است و پروژه مسیر طبیعی خود را می‌گذراند.

قرارداد گاز ایران - سوئیس در بایگانی ترکیه

قرارداد گازی تهران – ژنو از بخ‌شهای مختلفی تشکیل شده که مذاکرات برای نهایی کردن قرارداد عملیاتی Operation Agreement و قرارداد تخصیص Agreement Allocation در حال انجام است.

اما در حال حاضر مهمترین عامل در تاخیر اجرای این قرارداد اخذ مجوز ترانزیت گاز از خاک ترکیه توسط دولت این همسایه غربی کشور بوده که مذاکرات بین مقامات ای.جی.ال سوئیس و شرکت ملی گاز ایران ادامه دارد.

بر این اساس تاکنون مذاکرات ای.جی.ال سوئیس و بوتاش ترکیه برای اخذ مجوز ترانزیت گاز نهایی نشده، ضمن آنکه با وجود امضای قرارداد ترانزیت گاز با سام پترول ترکیه این شرکت هم موفق به دریافت مجوز ترانزیت گاز نشده است.

به اعتقاد کارشناسان، تحریم‌های بین‌المللی تاثیری در اجرای این قرارداد گازی ندارد اما سیاست فعلی ایران برای فروش مستقیم گاز به مصرف کنندگان نهایی موجب شده است که تاکنون مذاکرات گازی منجر به یک جمع‌بندی نهایی نشود.

در همین حال، عدم دریافت مجوز ترانزیت گاز از ترکیه ممکن است منجر به تحت تاثیر قرار دادن سایر مذاکرات گازی ایران با کشورهای مختلف اروپایی متقاضی خرید گاز ایران در آینده‌ای نزدیک شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین