آفتابنیوز : آفتاب: سالها است که خبر تاسیس و راهاندازی صندوقی به نام "صندوق بیمه حوادث طبیعی" را شاهد هستیم. این صندوق در واقع پوشش بیمهای برای جبران خسارتهای ناشی از حوادث طبیعی برای واحدهای مسکونی را فراهم میکند.
شنبه 9 مرداد ماه خبری روی تلکس خبرگزاریها قرار گرفت مبنی بر اینکه" 50 تا 100 درصد برخی منازل مسکونی در تربت حیدریه و کاشمر بر اثر زلزله تخریب شد.
هر بار که خبر وقوع زلزله یا سیل در یک نقطه از کشور عزیزمان در جراید و رسانهها منتشر میشود به عنوان یک کارشناس بیمه لرزهای بر اندام خود حس میکنم. چرا که سالهاست که خبر تاسیس و راهاندازی صندوقی به نام "صندوق بیمه حوادث طبیعی" را شاهد هستیم. این صندوق در واقع پوشش بیمهای برای جبران خسارتهای ناشی از حوادث طبیعی برای واحدهای مسکونی را فراهم میکند. لایحه این صندوق سالهاست که در حال طی فرایند طولانی تصویب است. چند بار در هیات دولت محترم در دو لت آقای خاتمی و دکتر احمدینژاد مهر تصویب را خورده اما هر بار به دلیلی در یکی از کمیسیونهای دفتر هیات دولت معطل مانده است.
اگر این صندوق 10 سال پیش تاسیس و راهاندازی شده بود امروز حجم عمده از منابع مالی برای ریسکهای حوادث طبیعی اعم از مسکونی و صنعتی در اختیار بود و بخش اعظمی از نیازهای صنعت بیمه کشور را با تکیه بر منابع مردم و بیمهگذاران تامین میکردیم.
وقتی دولت نهم مستقر شد انتظار میرفت با توجه به جهتگیریها و سیاستهای اعلامی دکتر محمود احمدینژاد این صندوق (که در واقع پیادهسازی بخشی از برنامههای دولت محترم در صنعت بیمه محسوب می شد)تاسیس و راه اندازی شود. پس از آن که در یکی از بندهای ابلاغی ریاست محترم جمهوری برای تحول در صنعت بیمه "جبران خسارت ناشی از حوادث طبیعی از طریق بیمه" تصریح شد، امید مضاعفی شکل گرفت که این صندوق در اسرع وقت در سیر مراحل تصویب قرار میگیرد اما با کمال تاسف فرایند طولانی تصویب لایحه صندوق بیمه حوادث طبیعی را ظاهراً پایانی نیست. این در حالی است که کشور ما از نظر تنوع و تعدد وقوع حوادث طبیعی و شدت خسارتها ناشی از این حوادث در ردیف کشورهای پر حادثه قرار دارد و تعداد ساختمانهای مسکونی دارای بیمه نامه زلزله کمتر از 3درصد است.
اهداف این صندوق چیست؟ - در صورت تصویب لایحه صندوق، خرید بیمه حوادث طبیعی برای کلیه دارندگان واحدهای مسکونی اجباری میشود. این راهحلی است که اکثر کشورهای در حال توسعه در پیش گرفتهاند.
- از اهرم این بیمه برای توسعه و ترویج مقاومسازی ساختمانهای مسکونی و نوسازی بافتهای فرسوده استفاده میشود و هر چه ساختمان از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار باشد حق بیمه کمتر پرداخت مینماید و باالعکس.
- حق بیمه واحدهای مسکونی سراسر کشور در این صندوق جمعآوری میشود تا در صورت وقوع زلزله و سیل و هر گونه بلایای طبیعی خسارتهای مالی از این محل جبران شود و مردم به جای مراجعه به دولت با داشتن بیمهنامه صاحب حق شده و به شرکتهای بیمه مراجعه کنند.
- تمامی شرکتهای بیمه به نمایندگی از این صندوق، بیمه نامه حوادث طبیعی را صادر میکنند.
- بخشی از ریسک حوادث طبیعی به شرکتهای بیمه داخلی و بخشی نیز در بازار بیمه اتکایی بینالملل اتکایی و واگذار میشود.
- صندوق میتواند منابع خود را در داخل و خارج از کشور سرمایهگذاری کند تا در صورت وقوع حوادث طبیعی عمده منابع آن آسیب نبیند.
- ارائه خدمات به واحدهای مسکونی فاقد بیمهنامه به تدریج ممنوع میشود.