آفتابنیوز : آفتاب: تازهترین بررسیها در «برآورد هزینههای تصادفات جادهای ایران» در سال ۱۳۸۶ نشان میدهد که هزینهای بالغ بر ۱۸ هزار میلیارد تومان معادل ۱۸ میلیارد دلار به کشور وارد شده است.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، پژوهشکده حملونقل که زیر نظر وزارت راه و ترابری فعالیت میکند، با انتشار گزارشی درباره آمار تصادفات جادهای در ایران و مقایسه آن با سایر کشورها نشان میدهد که ایران بین سالهای ۲۰۰۴-۲۰۰۲ میلادی جایگاه دوم جهانی را پس از کشور السالوادر از نظر «تعداد کشته به یکصد هزار نفر جمعیت» در تصادفات جادهای به خود اختصاص داده است. بر این اساس در السالوادر تعداد کشته به 100 هزار نفر جمعیت در تصادفات جادهای در سالهای مورد بررسی ۴۳ نفر و در ایران ۴۱ نفر بوده است. این تعداد برای کشور انگلستان ۶ نفر، آمریکا ۱۷ نفر، چین ۶ نفر و هند ۱۵ نفر بوده است. همین آمار نشان میدهد از سال ۱۳۷۳ تا سال ۱۳۸۶ نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر در تصادفات جادهای در سراسر کشور جان خود را از دست دادهاند.
در گزارش پژوهشکده حمل و نقل این گونه نتیجهگیری شده است که در سال ۱۳۸۶، هزینه تصادفات برای مجموع تصادفات درونشهری و برونشهری و با احتساب اثر یارانهها در مجموع ۱۸ هزار میلیارد تومان معادل ۱۸ میلیارد دلار برآورد شده است. براساس این گزارش، هزینه تصادفات کشور در سال ۱۳۸۶ از کل تولیدات ناخالص داخلی بیش از ۵۰ درصد کشورهای جهان نظیر غنا، اردن، بحرین و … بیشتر بوده است.
براساس همین گزارش، هر خانواده ایرانی در سال ۱۳۸۶ به طور متوسط حدود یکمیلیون تومان بابت تصادفات ترافیکی در کشور هزینه متحمل شده است.
در این گزارش عنوان شده است که هزینه ۱۸ میلیارد دلاری تصادفات در سال ۸۶ به تنهایی ۳۳ سال بودجه فعلی راهداری کشور، ۲۲۰ سال بودجه فعلی ایمنیسازی نقاط حادثهخیز کشور، هزینه ایجاد ۲ میلیون شغل برای جوانان یا خرید ۶۰ فروند هواپیمای ایرباس را تامین کرد.
در این گزارش، نرخ بازگشت سرمایهگذاری در ارتقای ایمنی ترافیکی دستکم ۳۶۰ درصد پیشبینی شده است و البته مرکز تحقیقات RTL انگلستان این رقم را برای ایران تا هزار درصد هم محاسبه کرده است.
ایران؛ جادههای مرگ پژوهشکده حمل و نقل در شرایطی آمارهای مربوط به سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۶ را منتشر کرده است که آمارهای بعدی هم نشان میدهد روند تصادفات جادهای در ایران از سال ۱۳۸۶ به بعد هم سیر صعودی داشته یا حداکثر در همان حد سال ۱۳۸۶ باقی مانده است. اگر بخواهیم هزینه تصادفات را طی ۵ سال اخیر یعنی از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ برآورد کنیم، نزدیک به ۹۰ میلیارد دلار زیان ناشی از تصادفات به کشور وارد شده است که خود یک رقم قابل توجه و هشدار دهنده به حساب میآید.
برآورد کارشناسان خارجی هم نشان میدهد که میزان مرگ و میر در جادههای ایران جزو بالاترینها در جهان است و در شمار چند کشور اول جهان از نظر دادن تلفات در تصادفات جادهای به شمار میآید.