آفتابنیوز : آفتاب: 2 تا از مهمترين کانالهای نقل و انتقال وجه، که همين بانکهای خارج از کشور باشند، دچار مشکل شدهاند و بنابراين واردکنندهها و صادرکنندهها نمیتوانند از آنها استفاده کنند. البته من اين را شنيدهام و از اينکه منبعی که اين را عنوان کرده خيلی موثق باشد اطلاعی ندارم، ولی شنيدهام مذاکراتی در جريان است که مشکل رفع شود.
خودداری بانکهای امارتی از تبادلات ارزی باعث اختلال چند روز اخیر در بازار ارز شده است. به این معنی که چون حواله ارزی دیگر صادر نمیشود ناچار مردم روبه تهیه نقدی ارز میآورند که نتیجه آن گران شدن ارز است.
بنابراین گزارش بعضیها تشنج در بازار ارز و بالا رفتن قيمت ارز را به بازار جهانی مربوط میدانند. ولی خبرهای ديگر از مربوط بودن اين مسأله به تشديد تحريمها عليه کشورمان حکايت میکنند.
پدرام سلطانی، عضو اتاق بازرگانی تهران، میگويد: «از چند روز پيش بانک مرکزی امارات تبادلات ارزی دو بانک ايرانی، شعبهی بانکهای ايرانی مستقر در دوبی، يعنی بانک ملی و بانک صادرات را تقريباً متوقف کرده است؛ يعنی آنها را بهشدت کنترل میکند. تا حد زيادی معاملات ارزی آنها متوقف شده و بخش عمدهای از تبادلات ارزی ايران که توسط اين دو بانک انجام میشد و حتی صرافها هم اگر میخواستند پولی را نقل و انتقال دهند، معمولاً از اين دو بانک استفاده میکردند، الان معبر و راهشان بسته شده و خود اين موضوع باعث شده که ميزان عرضهی ارز در بازارهای خارج از ايران برای ايرانیها به شدت افت پيدا کند، در صورتی که تقاضا تغييری نکرده است. بنابراين، اين کاهش عرضه در بازارهای خارج از ايران موجب افزايش قيمت شده است، در حالی که همين ارزها در بازار داخل ايران دارد به قيمت قبلی معامله میشود.»
يک توليدکننده وسايل خانگی میگويد: «از طرف ديگر وقتی که امکان صدور حواله نيست، يک عده هجوم میبرند به سمت دريافت ارز نقدی در داخل کشور که تقريباً فروش ارز نقدی از 3 بانک به طور کل متوقف شده است. يعنی حتی ارز مسافرتی را هم که روی پاسپورت هزار دلار میدادند؛ الان من اطلاع دقيق دارم که چند روز است هيچ کدام از بانکها ارز مسافرتی هم به کسی نمیدهند. طبعاً وقتی هم بازار حوالهی ارز و هم بازار نقدی ارز با يک چنين خلاء جدی مواجه شود، قيمت به شدت رشد میکند.»
اين توليدکننده ضمن اشاره به اينکه هميشه بهای ارز در سايت بانک مرکزی با قيمت مبادلات بازار تهران تنها اختلافی جزئی، حدود يک يا دو درصد داشت، ادامه میدهد: «ولی الان مثلاً بانک مرکزی، در سايتش زده 1030 تومان يا 1013تومان، اما بههرحال در بازار دلار 1150 تومانی هم مشکل پيدا میشود. يعنی عملاً ارزی وجود ندارد که بخواهد مبادله شود. علاوه بر آن، تا جايی که من اطلاع دارم، هيچکدام از صرافیها حوالههايی را که کسی بخواهد الان بزند را قبول نمیکنند و شايد چندين ميليون دلار حواله معطل مانده که بانک مرکزی قول داده است ظرف يکی دو روز مشکل دوبی را حل کند. هنوز هم هيچ اطلاعی در دست نيست که آيا اين مشکل حل شده يا نشده است.»
مهمترين مجراهای نقلو انتقال ارز دچار مشکل شدهاند به گفته اين توليدکننده، ظاهراً هيچکدام از حوالههايی که شرکتهای مختلف از ۲۰ شهريور به اينسو فرستادهاند، عملی نشده است: «يعنی همهشان بی در کشورهای ديگری که ارسال حواله از آنها انجام میشده، معوق ماندهاند. و در واقع الان ده روزی است که اين اتفاق افتاده. منتهی چون هميشه مدت زمانی طول میکشيده تا حوالهها برسند، الان سر و صدای اين قضيه تا حدودی بلند شده و کسانی مثل ما متوجه شديم که پولهايمان به شرکتهای تأمينکننده نرسيده و پيگير شديم و متوجه شديم که چند روزی هست که حوالهها هيچ کدام وصول نشده است.»
پدرام سلطانی، عضو اتاق بازرگانی، در اين باره به گفت: «الان دوتا از مهمترين کانالهای نقل و انتقال وجه، که همين بانکهای خارج از کشور باشند، دچار مشکل شدهاند و بنا بر اين واردکنندهها و صادرکنندهها نمیتوانند از آنها استفاده کنند. البته من اين را شنيدهام و از اينکه منبعی که اين را عنوان کرده خيلی موثق باشد اطلاعی ندارم، ولی شنيدهام مذاکراتی در جريان است که مشکل رفع شود.»
توليدکننده وسايل خانگی نسبت به آينده شرکتاش نگران است: «به نظر من الان در شرايطی خيلی حياتی قرار داريم. گرچه ۱۰ روز و ۲۰ روز در بحث واردات خيلی زمان مؤثر و مهمی تلقی نمیشود، ولی اگر اين وضعيت ادامه پيدا کند، قطعاً شرکتها با مشکل جدی مواد اوليه مواجه میشوند؛ اين صرفنظر از بخش بازرگانی، در بازار تهران قطعاً تأثير میگذارد.»
به نظر اين توليدکننده، اتفاق خطرناکی که ممکن است بيافتد اين است که افرادی نظير او در تأمين مواد اوليه دچار مشکلات جدی شوند.
وی میگويد: «من نمیدانم اين مسأله واقعاً برای دولت قابل حل هست يا نه، يا اينکه مشکل اصلا مشکلی موقتی است، يا مشکلی جدی و مرتبط با تحريمهاست. چون هيچکس خبر ندارد پشت پرده موضعگيریهای بانکها، مثلاً امثال بانک ابوظبی، بانک مرکزی و دوبی و اينها چيست. ولی اگراين وضع ادامه پيدا کند، میتواند به نظر من برای اقتصاد ايران بسيار شوکآور باشد.»
«ادعای بیاساس دولت» مبنیبر بیتاثير بودن تحريمها
اين توليدکننده به حرف دولت اشاره میکند که مدعی است تحريمها بیاثر بودهاند.
به گزارش رادیو آلمان، وی معتقد است، حتی به فرض آن هم که مشکل اصلی حل شود و حوالهها دوباره به حرکت بيافتد، افزايش نرخ ارز به معنای گرانی توليد است و فشار آن بر گرده مصرفکننده وارد میآيد
به گفتهی او، «هماين که دلار990 و خردهای الان شده مثلاً هزار و سی، هزار و پنجاه يا هزار و شصت تومان، تأثير مستقيماش روی دوش مصرفکننده و يک بخشاش روی دوش توليدکننده است. به نظر من، نکتهی مهمی که وجود دارد اين است که عوام در ايران با تنها چيزی که مواجه میشوند اين است که میروند يک چيزی را بخرند، میبينند که کالا گران شده.»
پدرام سلطانی معتقد است که پيشبينی وضعيت يک هفته و يک ماه آينده هم در شرايط فعلی مشکل است: «اما من استنباطم اين است که اگر محدوديتهای بيشتری اعمال نشود، تجار ايرانی راههای جديدی را برای انجام مبادلات ارزیشان پيدا خواهند کرد يا از راههای موجود که کمتر استفاده میشده تاکنون، استفادهی بيشتری خواهند کرد و اين بحران تا چند روز ديگر تا حدی کنترل میشود. اما اگر در پی اين مجدداً محدوديتهای بيشتری در دوبی يا در کشورهای ديگری که مبادلات ارزی تجار ايران از آن طريق انجام میشود بهوجود آيد، امکان دارد باعث شود که تبعات اين بحران کاهش پيدا نکند و شايد حتی ادامه هم بيابد.»