آفتابنیوز : آفتاب: کمیسیون انتخابات که مسئولان ارشد آن نیز در پی انتقادهای سال گذشته تغییر کردهاند، سعی دارند تا اعتماد افغانها نسبت به شفافیت انتخابات را جلب کرده و آبروی از دست رفته این کمیسیون را به آن باز گردانند.
کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد که در نتیجه بررسی و بازنگری شماری از صندوقهای رای، آرای 39 مرکز رایدهی در انتخابات پارلمانی این کشور به دلیل اثبات تخطی و تقلب در آنها، فاقد اعتبار است.
به گزارش ایلنا به نقل از بیبیسی، همچنین مسئولان این کمیسیون معتقدند آرای 38 مرکز دیگر نیز مشکوک است و نیاز به بازشماری دارد.
بر اساس آماری که از سوی کمیسیون انتخابات افغانستان منتشر شده، آرای باطل شده مربوط به 15 ولایت است.
«فضل احمد معنوی»، رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان گفت که با بررسی دیگر مراکز رایدهی شمار آرای مشکوک بیشتر خواهد شد.
معنوی به خبرنگاران گفت: «تا به حال کمیسیون مستقل انتخابات در مجموع آرای 39 مرکز را فاقد اعتبار اعلام کرده و البته این آمار مربوط به دیروز است که تکمیل و پای آن امضا شده است. مراکزی که امروز در مورد آنها تصمیم گرفته شده و تعداد آن هم زیاد است بعدا اعلام خواهد شد.»
ولایتهای «پکتیکا»، «میدان وردک»، «فاریاب» و«هرات»، «کابل»، «بلخ»، «قندوز»، «غزنی»، «فراه» و «بغلان» از ولایتهایی است که بیشترین میزان آرای باطل شده را داشتهاند.
سیستم شمارش آرای انتخاباتی در افغانستان پیچیده و چند مرحلهای است. ابتدا در پایان روز انتخابات، تمامی صندوقها در محل رایدهی و در حضور نمایندگان نامزدها و ناظران شمرده میشوند. سپس آراء دوباره به صندوقها ریخته شده، صندوقها مهر و موم و به کمیسیون انتخابات در کابل منتقل میشوند.
نمایندگان نامزدان، یکی از ناظران و همچنین کارمندان کمیسیون انتخابات هر کدام یک کپی مهر شده و رسمی از آرای شمرده شده را دریافت میکنند.
در کابل تمامی صندوقها بار دیگر شمرده میشوند، اما اینبار تمامی آرایی که به صندوقها ریخته شده با شمارههای کارتهای رایدهی که از قبل در کامپیوترهای کمیسیون انتخابات ثبت شده است، تطبیق داده میشوند تا مشخص شود آرا تقلبی است یا اصلی.
در باز شماری مجدد اگر یک نفر بیش از یک بار رای داده باشد و یا صندوقها به صورت جعلی پر شده باشند، مشخص خواهد شد.
اگر ثابت شود که آرای ریخته شده به صندوقها تقلبی است، از حساب خارج میشوند.
همزمان کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی نیز بر روند باز شماری آرا نظارت میکند و حق آن را دارد که گاهی در صورت لزوم صندوقهایی را که کمیسیون انتخابات قرنطینه کرده یا از حساب خارج کرده اند دوباره باز شماری کند.
این روش شمارش آرا سبب شده است تا مشخص شدن نتیجه نهایی هفتهها و در مواردی ماهها طول بکشد.
افزون بر نمایندگان نامزدها، دهها نفر از نمایندگان نهادهای مدنی افغانی و بینالمللی نیز بر روند باز شماری آرا نظارت میکنند.
ولی با همه اینها در انتخابات ریاستجمهوری که سال گذشته برگزار شد، کمیسیون انتخابات نتوانست، اعتماد «عبدالله عبدالله»، رقیب «حامد کرزی» را مبنی بر شفافیت آرا فراهم کند. و این کمیسیون متهم به دست داشتن در تقلب شد.
کمیسیون انتخابات که مسئولان ارشد آن نیز در پی انتقادهای سال گذشته تغییر کردهاند، سعی دارند تا اعتماد افغانها نسبت به شفافیت انتخابات را جلب کرده و آبروی از دست رفته این کمیسیون را به آن باز گردانند.