کد خبر: ۱۱۲۹۰۳
تاریخ انتشار : ۱۶ آبان ۱۳۸۹ - ۱۹:۱۶
رئیسیان، رئیس سابق کانون کارگردان‌ها:

براساس کدام آیین‌نامه، حکم کارگردانی و تهیه‌کنندگی صادر می‌شود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: به‌دنبال اظهارات سجادپور مبنی‌بر تعیین سهمیه 10 درصدی برای صدور پروانه ساخت به کارگردان‌های فیلم اول، علیرضا ریسیان(رئیس سابق کانون کارگردان‌ها) گفت که: این سهمیه براساس یک آیین‌نامه مصوب تعیین شده است و تفاهمنامه نیست. 

رئیسان درباره آیین‌نامه‌ی صدور پروانه ساخت و میزان سهمیه‌ی کارگردان‌های اول گفت: شورای پروانه ساخت فیلم‌های بلند سینمایی؛ یک آیین‌نامه تشکیل شورا دارد که مصوب هیات وزیران در سال 65 است و یک متمم نیز بر آن در زمان معاونت سینمایی سیف‌الله داد اضافه شد. این شورا یک آیین‌نامه‌ی داخلی دارد که روند جاری پروانه ساخت را تعیین می‌کند. از این رو این شورا دارای یک آیین‌نامه است نه تفاهمنامه و به همین دلیل تا جایگزین نشدن یک آیین‌نامه جدید باید به آن عمل شود. 

رئیسان درباره‌ی نحوه‌ی تعیین سهمیه کارگردان‌های فیلم اول گفت: شورای پروانه ساخت به این نتیجه رسید که 10 درصد از تولیدات سال به همراه نیمی از آنها به صدور مجوز برای کارگردان‌های فیلم اول اختصاص یابد یعنی اگر 100 فیلم تولید می‌شود، 10 فیلم توسط کارگردان‌های فیلم اولی باشد. 

مساله دوم این بود که هیچ کارگردان فیلم اولی نباید با یک تهیه‌کننده فیلم اولی بدلیل آنکه تجربه کافی ندارد و امکان متضرر شدن هر دو فرد به‌خصوص اثر تولید شده وجود دارد، ‌همکاری کند. اما امروز شاهد آن هستیم که این اصل مهم نادیده گرفته شده است. 

رئیسان با اشاره به اینکه این آیین‌نامه با یک کار کارشناسی تهیه و تصویب شده است، افزود: صدور پروانه ساخت براساس ارائه‌ی خلاصه فیلمنامه، مشخص شدن کارگردان و تهیه‌کننده صادر می‌شود. زمانی که هرکدام از این دو نفر یعنی تهیه‌کننده و کارگردان تغییر کند، پروانه باید لغو شود زیرا تهیه‌کنندگی و کارگردانی قابل واگذاری نیست اما اگر تغییری در فیلمنامه صورت می‌گرفت؛ با ارائه‌ی دلایل کافی،‌ قابل‌ پذیرش بود. 

وی ادامه داد: یکی از مسائلی که این روزها شاهد هستیم تغییر تهیه‌کننده و کارگردان بدون طی شدن مراحل قانونی است. 

رئیسان با اشاره به بخش دیگری از سخنان سجادپور گفت: بحث امروز بر سر این نیست که یک تهیه‌کننده را همه باید بشناسند بلکه بحث بر سر این است که تهیه‌کننده سینما باید دارای سوابق روشن باشد و این سوابق نیز باید خود را در تولید نشان دهد. 

رئیسان ادامه داد: در زمانی که تعیین اولویت کارگردان‌های اول برعهده کانون کارگردان‌ها بود؛ این کانون، آیین‌نامه را آماده کرد. تا درنهایت کارنامه کارگردانان نمره‌بندی و اولویت بندی ‌شود نه صلاحیت سنجی، در این اولویت بندی براساس سوابق، تحصیلات تجربه و کارحرفه‌ای و جوایز دریافت شده، یک نمره به فرد داده می‌شد. حال باید پرسید اگر امروز به آن ضابطه عمل نمی‌شود؛ چه مصوبه‌ای جایگزین آن شده است. 

رئیسان با اشاره به اینکه کارگردانی در سینما نیاز به تجربه و انرژی کافی دارد، افزود: اینکه گفته می‌شود فردی در سن 60 سالگی تازه فیلم اول خود را می‌سازد؛ خطاست. زیرا سینما نیاز به تحصیلات و تجربه دارد و این حرف عذر بدتر از گناه است البته استثناهایی وجود دارد اما استثنا هرگز قاعده و قانون نیست. 

رئیسان درباره موقت بودن مجوزهای صادر شده، گفت: سینما محل تجربه است و نمی‌توان گفت که اگر یک کارگردان با اثر اول خود خوب بدرخشد، می‌تواند تا آخر کار حرفه‌ای خود فیلم‌های خوب بسازد یا اگر فیلم اول وی متوسط بود، پس دیگر نمی‌تواند فیلم بسازد. امروز صدور پروانه ساخت موقت تمام مناسبات را به هم می‌ریزد. 

رئیسان درباره‌ی تعداد فیلم‌های ساخته شده و اینکه گفته می‌شود همیشه 30 درصد از پروانه‌های صادر شده ساخته نمی‌شود، گفت: سال‌های 85 و اوایل 86 از 70 پروانه ساخت صادر شده 50 فیلم به تولید رسیده است زیرا پروانه ساخت آخرین مرحله برای آغاز ساخت یک فیلم است اما امروز این گونه نیست. عده‌ای تازه بعداز گرفتن پروانه ساخت به فکر ساختن فیلم می‌افتند. 

رئیسان با تاکید بر اینکه براساس آیین‌نامه هیچ فردی حق ندارد تا بیش از یک فیلم را همزمان کارگردانی یا تهیه کند، گفت: اشخاص حقیقی تا زمانی که فیلم اول خود را به پایان نرسانند، نمی‌توانند فیلم دیگری تهیه کنند. البته دفاتر تولید می‌توانند جداگانه چند نفر را برای تهیه یا کارگردانی فیلم معرفی کنند اما یک فرد حقیقی نمی‌تواند چند فیلم با هم داشته باشد درحالیکه امروز گاهی دیده می‌شود یک تهیه‌کننده سه فیلم را همزمان تولید می‌کند و یک کارگردان؛ دو فیلم را کارگردانی می‌کند. 

رئیسان تاکید کرد: هرچند امروز تولید رونق گرفته است اما اگر نظم حاکم نباشد این رونق سودی ندارد. بهتر است ضوابط جدید به صورت روشن و شفاف اعلام شود تا تکلیف کارگردان‌ها و تهیه‌کنندگان روشن شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین