آفتابنیوز : آفتاب- میلاد اکبری: پیرو درج مطلبی تحت عنوان «جلیلی در ژنو آبروی سعدآباد را خرید» در تاریخ 18/9/89، در روزنامه جوان، ذیلاً مطالبی جهت تنویر افکار عمومی تقدیم میگردد:
از بداخلاقیها و اظهارات ناروا علیه افراد که بگذریم، که متأسفانه در این روزها مُنکَری است که تبدیل به معروف شده است، نسبت به گزارش فوق با دو استدلال، اینگونه جمعبندی کرده است که "ژنو" نقطه مقابل "سعدآباد" بود:
1. «اعضای 1 + 5، در موضعی منفعلانه و برخلاف خواسته خود به حق ایران برای استفاده مسالمتآمیز از انرژی هستهای اعتراف کردند.» روزنامه جوان این موضوع را بزرگترین دستاورد مذاکرات ژنو خوانده است.
حتماً باید برای نویسنده مقاله روزنامه جوان جالب باشد که بداند تأیید حق ایران یا هر کشور دیگری که عضو معاهده عدم اشاعه است، در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای از بدیهیات مذاکرات دیپلماتیک چندجانبه و از اصول لاینفک حقوق بینالملل است که هیچ دولت یا گروهی نمیتواند آن را نفی کند. حتی در قطعنامههای تحریمی شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی ایران نیز برحق ایران در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید شده است. بیانیه سعدآباد و به ویژه بیانیه پاریس یک قدم فراتر رفته و علاوه بر تأیید حق ایران بر استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، بر اِعمال آن حق بدون هیچ تبعیضی نیز تأکید کرده است.
بیاطلاعی از محتوای مذاکرات ژنو و نیاز فوری نویسنده مقاله روزنامه جوان به بزرگنمایی مذاکرات ژنو و انتقاد از بیانیه سعدآباد، وی را واداشته است که خوانندگان روزنامه را هم مانند خود بیاطلاع فرض نماید و امری بسیار بدیهی در حقوق بینالملل و مذاکرات سیاسی را به عنوان بزرگترین دستاورد مذاکرات ژنو مطرح کند. یقیناً مسئولین محترم پرونده هستهای از چنین دفاعهای بیمحتوا و عوامفریبانه خشنود نخواهند بود.
2. روزنامه جوان گفته است: برخلاف گذشته، دستورکار مذاکرات ژنو را، ایران مشخص کرد و 1 + 5 با پذیرش شروط ایران برای لاپوشانی شکست خود، از مذاکرات موفق سخن به میان میآورند.
پیش از مذاکرات ژنو، ریاست محترم جمهور در سخنرانی مورخ 25 مهر 89 خود در جمع مردم اردبیل اعلام داشتند: «البته ما برای این گفتوگوها شرایطی گذاشتهایم». ریاست محترم جمهور چهار پیششرط برای مذاکرات تعیین کردند: اعلام نظر 1 +5 در مورد بمبهای اتمی رژیم صهیونیستی، عدم تهدید به صدور قطعنامههای جدید شورای امنیت، بیان هدف از مذاکرات 1 + 5 که دوستی یا دشمنی با ایران است و اعلام پایبندی به مقررات آژانس انرژی اتمی توسط 1 + 5.
آقای جلیلی قبل از مذاکرات ژنو اعلام نمودند که در مورد پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران، مذاکره نخواهند کرد.
جزئیات زیادی از مذاکرات اخیر ژنو برای عموم بازگو نشده است. آنچه در رسانههای عمومی از نتیجه مذاکرات بازتاب یافته 4 موضوع است:
1. مذاکرات در ماه ژانویه میلادی در ترکیه ادامه خواهد یافت.
2. توافق در مورد دستورکار مذاکرات آتی در ترکیه، مورد اختلاف طرف ایرانی و 1 + 5 است.
آقای جلیلی مذاکرهکننده ایرانی بعد از مذاکره ژنو در کنفرانس مطبوعاتی خود اظهار داشت: مذاکرات در ترکیه حول محور همکاری در زمینههای مشترک است. حالآنکه خانم اشتون در مصاحبه خود اعلام کرد: مذاکرات آتی ترکیه درجهت رفع نگرانیهای جامعه بینالملل از فعالیتهای هستهای ایران قرار دارد.
3. در مورد چهار پیششرط ریاست محترم جمهوری نیز، اظهارنظری توسط 1 + 5 اعلام نشد و یک روز قبل از مذاکرات ژنو، ریاست محترم جمهوری اعلام کردند که جمهوری اسلامی ایران پاسخ ندادن آنها را به عنوان پاسخ فرض کرده است. (شبکه خبر 13 آذر 89)
4. اعضای 1 + 5 بعد از مذاکرات اعلام کردند که سهچهارم زمان مذاکرات ژنو به مسئله هستهای اختصاص یافت.
در پایان خاطر نشان میسازد که مسئله هستهای جمهوری اسلامی ایران، پروندهای ملی است که از ابتدا تاکنون همة تصمیمات و سیاستگذاریهای پیرامون آن در بستری قانونی و طبق نظر سران نظام و تحت نظارت عالیه مقام معظم رهبری، اتخاذ و اعمال گردیده است. بازیهای کودکانه با این پرونده ملی در جهت منافع زودگذر جناحی تنها نوعی سرگرمی و هوچیگری است و یقیناً در جهت تأمین منافع ملی و عزت و سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ارزیابی نخواهد شد.