آفتابنیوز : آفتاب: رئیس هیأت موسس انجمن قلم گفت: با توجه به این که چند بخش در بحث کتاب فعال هستند به نظر میرسد قیمت تمام شده کتاب حدود 10تا 15 درصد افزایش پیدا کند.
محسن پرویز رئیس هیأت موسس انجمن قلم درباره تاثیر هدفمندکردن یارانهها بر روند نشر کشور، گفت: موضوع نشر و هدفمندکردن یارانهها را از دو منظر میتوان بررسی کرد، یکی از این موارد تاثیر مستقیم هدفمند کردن یارانهها بر صنعت نشر است، یارانههایی که به صورت مستقیم در حوزه نشر پرداخت میشد، همان یارانهای است که به کاغذ داده میشود.
وی درباره هدفمندی حوزه نشر کشور ادامه داد: حوزه نشر سه سالی است که هدفمند شده و طی این مدت اساسا جابهجایی یارانههای مربوط به کاغذ در آن اتفاق افتاده است.
به گفته پرویز، کاغذهایی که ناشران هم اکنون تهیه میکنند، آزاد است و دیگر چیزی به اسم کاغذ دولتی وجود ندارد؛ بهنظر میرسد اولین جایی که یارانه به شکل مستقیم از آن جابهجا شد و قرار شد با روشهای غیرمستقیم به سیستم بازگردد ، بحث یارانه کاغذ بود، به این ترتیب برداشته شدن یارانه مستقیم کاغذ موضوعی ندارد، چرا که از این باب تاثیرگذاری مستقیم اتفاق نمیافتد.
وی با اشاره به اینکه موضوع دوم تأثیرگذاری برداشته شدن یارانهها بر سوخت و حاملهای انرژی است، اظهار داشت: همانطور که هدفمندی یارانهها در سایرحوزهها تأثیرگذار است، میتواند باعث افزایش در نرخ خدمات شود؛ در حوزه خدمات چاپ نیز این اثرگذاری اتفاق میافتد و طبیعی است که مانند سایر حوزهها یک افزایش قیمت را در خدمات حوزه مرتبط با نشر ببینیم، البته اگر کنترل درستی صورت گیرد، همانگونه که در سایر حوزهها دولت در این روزها نقش بسیار خوبی را ایفا کرده و مانع از افزایش قیمتهای کاذب شده، اگر در حوزه کتاب هم این اتفاق بیافتد، شاید 15یا 10 درصد افزایش قیمت در خدمات اتفاق افتد، که نقش آن در قیمت پشت جلد کتاب نباید بیش از 5 تا 4 درصد باشد و این مسأله مشروط بر آن است که دولت بتواند با مشارکت اتحادیههای انجمنهای مربوطه به شکل جدی کنترل خود را انجام دهد.
پرویز در ادامه درباره اینکه آیا هدفمندکردن یارانهها باعث افزایش قیمت خواهد شد یا خیر، تصریح کرد: قیمت تمام شده کتاب با قیمتی که پشت جلد توسط ناشران درج میشود با هم منطبق نیست و ناشران قیمت پشت جلد را حدود 2/5 تا 3 برابر قیمت تمام شده، تعیین میکنند.
رئیس هیئت مؤسس انجمن قلم افزود: قیمت تمام شده کتاب ممکن است بین 15-10 درصد افزایش پیدا کند، چرا که بخشی از هزینهها مربوط به خدمات است و بالطبع دستگاههای یک چاپخانه با برق کار میکنند، اگر قرار باشد نرخ برق افزایش پیدا کند، طبیعتا نرخ تمام شده کار چاپخانه هم افزایش پیدا میکند.
پرویز ابراز داشت: در حوزه صحافی نیز مانند همین اتفاق رخ میدهد زیرا افزایش قیمت در این حوزهها قرار نیست بالا باشد ؛ همه قیمتها مانند چاپ و صحافی هم مربوط به قیمت حاملهای انرژی نیست، بلکه پول برق دستگاه ها ، جزئی از هزینههای تمام شده آنهاست.
وی با اشاره به موضوع حمل و نقل کتابها تأکید کرد: موضوع دیگر بحث حمل و نقل کتابهاست، حمل و نقل کاغذ مورد نیاز در شاخه کتاب و مانند آن مطرح است، به نظر بنده قاعدتأ قیمت تمام شده، حدود 10تا 15 درصد افزایش پیدا میکند.
پرویز خاطرنشان کرد: البته این اعداد و ارقام یک حساب ذهنی است و قاعده بر این است که همانند دیگرحوزهها، در حوزه نشر هم باید با اتحادیهها و انجمنهای مربوطه نشستهایی برپا شود و قیمت واقعی کالاها را استخراج کنند و تأثیر برداشته شدن یارانهها را بر افزایش قیمت محاسبه کنند، اگر این اتفاق در حوزه نشر هم رخ دهد تا دولت با همکاری بخش خصوصی، بتواند میزان افزایش قیمت را محاسبه و بر این موضوع نظارت کند، در این صورت افراد سودجو نمیتوانند از این شرایط سوءاستفاده کرده و بیدلیل شاهد جهش قیمت کتاب باشیم.
رئیس هیأت مؤسس انجمن قلم در خصوص نحوه ارائه بنهای خرید کتاب پس از هدفمندکردن یارانهها ابراز داشت: تصمیمگیری در مورد نحوه حمایت از اقشار مختلف مخاطب حوزه نشر بر عهده نهادهای تصمیمگیر یعنی مجلس و دولت است، اما قاعدتأ با موضوعی که امسال بهطور مکرر از سوی دولت مطرح شده شاهد افزایش چندبرابری بودجه حوزه فرهنگ خواهیم بود، طبیعتا اهالی فرهنگ متوقع هستند این افزایش بودجه به نوعی در بهرهمندی آنها از بخشهای حمایتی خرید کتاب هم تأثیرگذار باشد و شاهد رشد میزان حمایتهای انجام شده در حوزه کتاب هم باشند.
پرویز افزود: اگر بودجه حمایتی 1500 میلیارد تومانی واقعیت داشته و عملی شده باشد، قاعدتا باید افزایش حدود 5 برابری را در حوزههای مرتبط شاهد باشیم که قطعا این اتفاق هم میافتد.