آفتابنیوز : آفتاب: دیپلماسى ایرانى نوشت: پیش از این در مطلبى که تحت عنوان "سفرهاى ویژه نماینده ویژه" نوشته و منتشر کردیم، کوشیدیم از خلال گزارشى که دفتر نماینده ویژه رییسجمهور یا دفتر ریس سازمان میراث فرهنگى در اختیار رسانهها گذاشته بود، نکتههایى درباره سفرهاى اخیر او به چند کشور عربى برداشت کنیم. به هر شکل در شرایطى که ارادهاى براى اطلاعرسانى شفاف و دقیق از جانب مسئولان و بهویژه نمایندگان ویژه وجود ندارد، جز از راههاى این چنینى نمىتوان به حقایق امر دست یافت.
او در گزارش سفرى که در گفتوگو با العالم ارائه کرده و در اختیار ایسنا گذاشته بود، آورده بود که "قصد داریم از شرایطى که در حال حاضر داریم چندین گام فراتر برویم." ما نیز نوشتیم که بهنظر مىرسد سفرهاى دورهاى او و مشایى سرآغاز سفرهاى مهمى باشد براى برون رفت از انزواى منطقهاى و شکستن حصرى که غرب در منطقه براى ایران ایجاد کرده است.
همچنین سفرهاى بقایى بعد از سلسله اسنادى که سایت ویکىلیکس درباره ایران – به خصوص از نگاه یمن - منتشر کرد، معناى خاص خود را به ذهن مى رساند. نوشتیم پیامى که از پیام هاى ویژه این نماینده ویژه دریافت مى شود، هم به احیاى روابط ایران و اعراب بازمى گردد و هم به سوءتفاهم هاى ایجاد شده بعد از افشاگرىهاى ویکىلیکس.
بقایى در آن مصاحبه گفته بود: "آقاى احمدىنژاد پیامى براى على عبدالله صالح رییسجمهور یمن آماده کرده بودند که من حامل آن پیام بودم و در سفرى که با برخورد گرم و خوب دولت یمن مواجه شد، با وزیر خارجه و وزیر گردشگرى و چند تن از وزیران و مسئولان بهویژه نخست وزیر و خود رییسجمهور یمن ملاقات کردیم و به این جمعبندى رسیدیم که باید فصل جدیدى در روابط میان دو کشور باز کنیم. در حال حاضر امیدواریم که میزبان هیاتى از یمن در ایران باشیم و همین ارتباطات خواهد توانست روابط دو کشور را از فضایى که اخیرا شکل گرفته بود، خارج کند."
حالا مجله پارسه (نشریه داخلى سازمان میراث فرهنگى) در شماره 274 خود روایتى تازه را از این سفر منتشر کرده و دست بر قضا نکاتى گفتنى را بازگو کرده است.
در بخشى از این گزارش به نقل از معاون رییس جمهور (بقایى) درباره سفرش به یمن آمده است: "این سفر نشانگر ارزش و اهمیت یمن براى ایران است و ما براى برگزارى کمیسیون مشترک دو کشور در تهران به عنوان گامى جدى در توسعه روابط اعلام آمادگى مى کنیم."
و بلافاصاله مىخوانیم: "بقایى با دعوت رسمى از وزیر امور خارجه و دیگر مقامات یمن براى سفر به تهران گفت: از مهم ترین مباحثى که مىتوان در کمیسیون مشترک دو کشور مطرح کرد سرمایهگذارى گسترده در منطقه آزاد عدن و مناطق آزاد تجارى ایران در خلیج فارس و نیز مسیر تزانزیت کارا (احتمالا منظور کالاست) از قشم و کیش به عدن است."
در جاى دیگرى از این گزارش مى خوانیم: "بقایى با بیان اینکه جاى یمن در اجلاس اخیر شوراى اجرایى unwto در ایران خالى بود، آمادگى کشورمان را براى ارائه کمکهاى جدى به گردشگران و حمایت از این کشور در سازمانهاى بینالمللى گردشگرى اعلام کرد."
این نکات تازه از یکسو بیانگر وسعت اختیارات این نماینده ویژه در امتیازدهى به طرفهاى مذاکره کننده و از سوى دیگر نشان دهنده عزم ایران براى ایجاد تحول در رابطه با دولتهایى ضد ایرانى چون یمن است.
یمن همان کشورى است که سند منتشر شده ویکىلیکس را در مورد ایران تکذیب نکرد و این سند یکى از عجیب ترین اسناد ضد ایرانى ویکىلیکس بود. بنابر این سند، مقامهاى آمریکایی از اینکه رییس جمهور یمن یک هواپیمای جاسوسی آمریکایی را که در حال جمع آوری اطلاعات نظامی از ارتش یمن ساقط شده بود، ایرانی عنوان کرد، دچار حیرت شده بودند.
گزارش ارسالی سفارت آمریکا به واشنگتن در دوم آوریل ۲۰۰۷ مى گوید: افسران ارتش یمن روز ۲۷ ماه مارس، یک هواپیمای شناسایی بدون سرنشین آمریکایی (اسکن ایگل) را که آب به ساحل اقیانوس هند در استان حضرالموت آورده بود، پیدا کردند. دفتر ریاستجمهوری بلافاصله به سفارت آمریکا اعتراض کرد و خواستار توضیح شد. و یک روز پس از اعتراض دفتر ریاست جمهوری یمن، سفارت امریکا در گفتگو با علی عبدالله صالح تایید کرد که این هواپیمایى شناسایی متعلق به امریکا بوده است. یک روز بعد رسانههای یمنی اعلام کردند که این کشور یک هواپیمای جاسوسی ایران را سرنگون کرده است.
نکات بازگفته فوق و سایر سخنانى که پیشتر درباره سفر یمن و مصر از حمید بقایى شنیده بودیم، در نوع خود جالب توجه است. اینکه یمن براى ایران چقدر مهم و باارزش است، اینکه بناست ایران میزبان کمیسیون مشترک دو کشور باشد، اینکه از وزیر خارجه و برخى مقامهاى یمنى (شاید براساس پیام ویژه احمدىنژاد) دعوت رسمى شده است، ایران آماده کمک هاى جدى به گردشگران یمنى است و از این کشور براى سرمایه گذارى در منطقه آزاد ایران در خلیج فارس دعوت مىکند، اینها نکاتى است که در گزارش مختصر مجله کوچک و چند برگى داخلى سازمان میراث فرهنگى آمده است. بدون شک محتواى کامل مذاکرات و پیشنهادات بسیار بیش از اینها و بسیار خواندنىتر از اینهاست.