آفتابنیوز : آفتاب: بری اسمیت پروفسور دانشگاه « گوئلف » در کانادا میگوید تحت تاثیر گرمایش زمین نحوه زندگی و رژیم غدایی مردمان بومی ساکن قطب شمال (اسکیموها) به شکل محسوسی تغییر کرده است.
به گزارش شبکه خبری سی ان ان، بری اسمیت پروفسور دانشگاه «گوئلف» در کانادا میگوید تحت تاثیر گرمایش زمین نحوه زندگی و رژیم غدایی مردمان بومی ساکن قطب شمال (اسکیموها) به شکل محسوسی تغییر کرده است.
بری اسمیت به مدت پنج سال مسئول تحقیقات مربوط به تاثیرات ذوب شدن لایههای یخ بر محیط وحش و پیامدهای آن برای زندگی اسکیموهای قطب شمال بوده است.
یکی از مهمترین دستاوردهای این پژوهشها این است که به خاطر دشوارتر شدن شکار در این مناطق اکنون بومیان مجبوراند به مواد غذایی نه چندان سالمی که سوپرمارکتها عرضه میکنند روی بیاورند.
پروفسور اسمیت میگوید: «دانشمندانی که در مورد سلامت بومیان منطقه تحقیق کردهاند متوجه شدهاند که رژیم غذایی سنتی این مردم که عمده آن ماهی خام است بسیار سالم و مفید بوده ولی اکنون به خاطر دشوارتر شدن شکار آنها مجبور هستند به مواد غذایی موجود در فروشگاهها تکیه کنند.»
به گفته پروفسور اسمیت فروشگاههای مناطق دورافتاده در حاشیه قطب شمال فقط محصولاتی را عرضه میکنند که حمل و نقل و نگهداری آن ساده است.
بنابراین سبزی جات و میوههای تازه به این مناطق نمیرسد و آنچه که عرضه میشود معمولا مواد غذایی به شدت صنعتی است.
به همین خاطر در میان کودکان و نوجوانان میتوان عوارض تغذیه نامناسب مثل چاقی مفرط و یا ناسالم بودن دندانها را به وضوح دید.
شبکه خبری سی ان ان میافزاید که تحت تاثیر ذوب شدن بخش وسیعی از لایههای یخ مسیر حرکت و مهاجرت جانوران قطبی که بخش اعظم شکار و رژیم غذایی ساکنان بومی منطقه را تامین میکردند دستخوش تغییر شده است.
علاوهبر این کار شکار و سفر در این مناطق بسیار دشوار و خطرناک شده است.
پروفسور اسمیت میگوید: «برای بومیان منطقه، یخ و لایههای یخبندان این مناطق عنصر اصلی زندگی و فرهنگ آنهاست. بخش اعظم فعالیتها و امور روزانه آنها به لایههای یخبندان وابسته است.
طی ده تا پانزده سال گذشته وضعیت لایههای یخبندان تغییر کرده و به همین خاطر مسیرهای حرکت و راههای سنتی که این مردم از آن استفاده میکردند دیگر قابل اطمینان نیستند.»
ناامنی حرکت در لایههای یخبندان باعث شده ریش سفیدان این قبایل نیز اعتبار خود را از دست بدهند.
طبق سنن بومیان مناطق قطبی سالخوردگان و ریش سفیدان مبنای تشخیص راهها و اطمینان به ایمنی هر مسیر در فصول مختلف هستند.
ولی اکنون با به هم خوردن شرایط جوی و عدم اطمینان به وضعیت لایههای یخ، عملا اعتبار و دانش سنتی این سالخوردگان زیر سئوال رفته است.
شبکه خبری سی ان ان از قول یکی از پژوهشگرانی که در این مناطق فعالیت دارد مینویسد: «آینده زندگی این مردم به اشکال گوناگون درمعرض خطر است. بسیاری از مطالعات جوی که در سال های اخیر صورت گرفته نشان میدهد که تا سال ۲۰۴۰ و حتی قبل از آن، بخش اعظم لایههای یخبندان این مناطق ذوب شده و ممکن است در برخی از فصول سال اقیانوس قطب شمال کاملا بدون یخ بماند.»