کد خبر: ۱۲۰۳۱۷
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۲۲:۰۶

آیت‌الله جوادی آملی: عالم عادل نه بیراهه می‌رود و نه راه کسی را می‌بندد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: آیت‌الله جوادی آملی گفت: عالم عادل به خاطر بهره‌مندی از عقل نظری و عقل عملی، نه بیراهه می‌رود و نه راه کسی را می‌بندد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء، این استاد برجسته حوزه امروز در درس اخلاق خود که با حضور جمعی از استادان دانشگاه و طلاب و دانشجویان برگزار شد، با اشاره به اربعین سید و سالار شهیدان اظهار داشت: امیدورایم در عزای آن بزرگواران کاری کنیم که استحقاق اجر را داشته باشیم و خدای سبحان اجر عظیم به ما عطا کند و توفیقی داشته باشیم که خون بهای امام حسین علیه السلام را بگیریم

این مفسر قرآن کریم در بخش دیگری از سخنان خود به مسأله اخلاق اسلامی اشاره کرد و یادآور شد: در درون ما بدنی به وسیله عقاید و اخلاق ساخته می‌شود که وقتی ما مردیم با آن بدن در صحنه قیامت محشور می‌شویم.

ایشان با بیان اینکه خُلق یک حقیقت خارجی است، تصریح کرد: ما تا خود و عقاید و اوصاف خودمان را نشناسیم و پیوند بین عقیده و وصف، عقیده و معتقد، وصف و موصوف و… را ارزیابی نکنیم از نظر علمی در کارمان موفق نیستیم.

وی با تاکید بر اینکه همان‌گونه که در محدوده بدن چهار گروه وجود دارد، در محدوده جان هم گروه‌های چهارگانه‌ای وجود دارد، به تشریح این گروه‌ها پرداخت و افزود: در محدوده بدن، برخی از نیروهای ما عهده‌دار ادارک (مثل چشم و گوش و…) و برخی عهده‌دار تحریک(دست و پا و…) هستند؛ برخی‌ها مجاری ادارکی قوی و مجاری تحریکی سالمی دارند که اگر خطری را دیدند فورا از صحنه فرار می‌کنند.

ایشان با تشریح وضعیت گروه‌های دیگر اظهار داشت: دسته دیگر کسانی هستند که مجاری تحریکی قوی، اما مجاری ادارکی ضعیفی دارند، یعنی خطرها را نه می‌بینند و نه می‌شنوند، اما دسته چهارم از ناحیه مجاری ادارکی و تحریکی ضعیف هستند، یعنی نه می‌بینند، نه می‌شنوند و نه دست و پا دارند.

این مفسر بزرگ قرآن کریم همچنین با تقسیم بندی عقل به نظری و عملی ابراز داشت: عقل نظری متولی اندیشه است و مطالب را خوب درک و ارزیابی می‌کند ولی عقل عملی متولی اراده و عمل و عزم است.

ایشان افزود: برخی افراد دارای عقل نظری و عملی قوی‌ای هستند، بنابراین مطالب را خوب می‌فهمند و وقتی فهمیدند به خوبی عمل می‌کنند که این افراد عالم عادل هستند.

وی گفت: برخی افراد نیز خوب می‌فهمند و تحقیق می‌کنند اما به درستی عمل نمی‌کنند، برای اینکه عقل عملی در مصاف شهوت و غضب اسیر شده و دست و پای او بسته شده است. نمی‌شود به این عالم فاسق گفت که چرا معصیت می‌کنی بلکه باید به او گفت که چرا در صحنه جنگ با نفس پیروز نشدی و دست و پایت را آزاد نکردی.

آیت‌الله جوادی آملی تاکید کرد: گروهی هستند که دست و پایشان خیلی قوی است مثل مقدس‌های کم درک، که اندیشه آنها ضعیف است. گروهی هستند که هر دو قسمت عقل عملی و عقل نظری در آنها ضعیف است که نه می‌فهمد و نه می‌تواند عمل کند.

بر اساس گزارش روابط عمومی بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء این استاد برجسته حوزه علمیه تصریح کرد: ما تا این گروه‌های چهارگانه را نشناسیم و بیماری آنها را ارزیابی نکنیم خود را برا قرآن که شفابخش است عرضه نکنیم و درمان نیابیم خُلقی نخواهیم داشت، وقتی خُلق نداشته باشیم خلیفه‌الله نیستیم و اگر خلیفه‌الله نبودیم «انی جائل فی‌الارض خلیفه» شامل حال ما نمی‌شود و وقتی این گونه شد «لقد کرمنا بی‌آدم» شامل حال ما نمی‌شود. برای اینکه انسان ذاتا کریم نیست و تکریم آدم به لحاظ خلافت اوست.

آیت‌الله جوادی آملی با بیان اینکه اخلاق با ابدیت ما سروکار دارد اظهار داشت: چون این مسائل ارزیابی نشد، انسان به بیراهه و سراغ چیزی می‌رود که نه تنها برای آینده او سودی ندارد بلکه نسبت به حال او هم زیانبار است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین