آفتابنیوز : آفتاب: در حالیكه یكی از دلایل بركناری منوچهر متكی از وزارت خارجه مخالفت با سفرهای نمایندگان ویژه احمدینژاد و موازیكاری در سیاست خارجی بود خلف وی على اكبر صالحى گفته است به آنچه به عنوان موازى كارى در وزارت خارجه یاد مىشود، انتقاد دارد و این گزاره مورد قبولش نیست چرا كه این امور با هماهنگى وزارتخانه تحت پوشش او انجام مىشود و بنابراین نمىتوان نامش را موازى كارى گذاشت. صالحى مىگوید كارى كه معاون یا نمایندگان ویژه رئیسجمهوری در حوزه دیپلماسى انجام مىدهند، كمك به سیاست خارجى دولت است.
به گزارش دیپلماسی ایرانی، حمید بقایى پس از بازگشت از سفر مصر و یمن و...، این بار روانه سرزمینهاى شمالى شده است تا نقش خود را به عنوان نماینده ویژه در امور آسیا پى بگیرد و حامل پیامهایى از جانب احمدىنژاد براى همتایانش باشد. او بعد از تاجیكستان به تركمنستان مىرود.
بقایى بعد از شكستن تابوى سفر به مصر بود كه به دیپلماتى خوش سفر تبدیل شد. او مفتخر شد كه بعد از گذشت 33 سال اولین موافقتنامه رسمى را بین جمهورى اسلامى ایران و جمهورى عربى مصر در زمینه صنعت هواپیمایى منعقد كند. اگرچه این قرارداد هنوز به اجرا درنیامده و معلوم نیست در وانفساى اتفاقات داخلى مصر چه سرنوشتى پیدا مىكند، ولى به هرحال نشانگر آن بود كه پیامهاى دولت احمدىنژاد براى دولتهاى سابقا متخاصم و یا كشورهایى كه دچار اختلافات مقطعى با ایران شدهاند، پیامهایى وسوسهكننده و جذاب است.
بقایى در یمن نیز اشتیاق ایران را به برقرارى روابط و رفع سوءتفاهمهاى فیمابین نشان داد و از رئیسجمهور این كشور دعوت كرد تا به تهران بیاید و با احمدىنژاد ملاقاتى داشته باشد و در منطقه تجارى كیش سرمایهگذارى كند و...
روابط ایران با تاجیكستان و تركمنستان در سالهاى آینده نه خیلى ایدهآل و مثالزدنى و نه خیلى سرد و پرمناقشه بوده است. اصولا روندى كه دولتهاى احمدىنژاد در قبال همسایگان آسیاى میانه اتخاذ كرده، روندى معمولى و كم افتوخیز بوده است. درحالى كه انتظار مىرفت رابطه سه كشور فارسىزبان ایران، افغانستان و تاجیكستان رابطهاى عمیق و روبهرشد از كار دربیاید، حتى همسایگى و همزبانى هم نتوانست به شكلگیرى مثلثى مستحكم و پایدار بینجامد و گویى خط مرز و نقاط مشترک ایران با آنها كمرنگ شده است.
حمید بقایى روزهای 15 و 16 بهمن را در تاجیكستان سپرى كرد. او قرار بوده در این سفر با امام علی رحمان رئیسجمهور و چند وزیر تاجیک ملاقات كند و مسائل مربوط به پیشبرد مناسبات تاجیكستان و ایران را مورد بحث قرار دهد. به گزارش آژانس آمار تاجیكستان در سال 2010 حجم مبادله كالا میان دو كشور 201,7 میلیون دلار بوده است. تاجیكستان بیشتر پنبه به ایران مىدهد و از ایران مواد غذایی مىستاند.
بقایى متعاقب این سفر قرار است از امروز دوشنبه نیز به عشق آباد تركمنستان برود. معاون احمدى نژاد و رئیس سازمان میراث فرهنگى هدف از این سفر را شركت در مراسم افتتاحیه روزهاى فرهنگى ایران در تركمنستان عنوان كرده است، ولى با این حال دیدارى هم با رئیسجمهور این كشور خواهد داشت.
درحالى كه صالحى از سفر مونیخ بازماند و در كمیسیون مشترک همكاریهای اقتصادی ایران و تركیه در تهران شركت كرد، بقایى در حال تغییر خطوط هوایى و ملاقات با روساى جمهور و رساندن پیغامهاى رئیس دولت به آنهاست. گفته شده بود علت نرفتن وزیر خارجه به اتیوپى براى شركت در اجلاس آفریقا در هفته گذشته، فشردگى برنامههاى او در تهران است. او به دلایلى كه اعلام نشد به مونیخ هم نرفت و اكنون نماینده آسیایى احمدىنژاد، در سفرهایى دیگر مشغول رایزنى با مقامهاى عالى رتبه كشورهاست.