آفتابنیوز : آفتاب: مصرفکنندگان گاز در بخش خانگی با دریافت اولین قبوض گاز مصرفی خود پس از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها، با توجه به افزایش قابل توجه بهای گاز، نسبت به چگونگی محاسبه مصرف دچار سردرگمی شده و این موضوع اعتراض بخشی از مشترکان را بدنبال داشته است.
مصرف گاز طبیعی در کشور از ابتدای قرارگرفتن آن در سبد انرژی، بهینه نبوده و یکی از دلایل آن پایین بودن قیمت پرداختی از سوی مصرفکنندگان و بالابودن حجم یارانه پرداختی از سوی دولت بوده است.
تراز تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور، به ویژه در فصل سرد سال، همیشه در شرایط نگران کنندهای بوده و احتمال پیشی گرفتن مصرف از تولید در این دوره از چالشهای عمده صنعت گاز کشور به شمار میرود.
جمهوری اسلامی ایران با مصرف روزانه بیش از 500 میلیون متر مکعب گاز در زمره کشورهای بزرگ مصرف کننده گاز جهان به شمار میرود و این میزان مصرف گاز به تنهایی معادل مصرف گاز چند کشور اروپایی است.
دولت دهم در راستای گسترش عدالت، قانون هدفمند کردن یارانهها را با هدف بهینه سازی مصرف انرژی در کشور اجرا کرد که در نتیجه آن مشترکان پر مصرف میبایست هزینه واقعی مصرف خود را بپردازند.
اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها از روز 28 اذرماه سال جاری به صورت رسمی از سوی رییسجمهوری اعلام شد.
شرکت ملی گاز ایران در راستای اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها، بهای گاز مصرفی مشترکان خانگی را با توجه به تقسیمبندیهای اقلیمی و به صورت دامنه مصرف محاسبه میکند.
هر چند نحوه محاسبه بهای گاز مصرفی پیشتر از سوی مراجع مرتبط اطلاعرسانی شده بود، اما مشترکان با دریافت اولین قبض گاز پس از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها، نسبت به چگونگی محاسبه انجام شده دچار حیرت شدند و اعتراضهایی نیز داشتند.
برای مثال بهای گاز مصرفی یک مجتمع پنج واحدی قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها 70 هزار تومان برای 40 روز بوده در حالی که با اجرای این قانون 545 هزار تومان برای یک ماه محاسبه شده است.
درنمونه دیگر گاز بهای یک مجتمع 10 واحدی قبل از اجرای قانون 250 هزار تومان و پس از اجرای قانون به دو میلیون تومان و یک مجتمع هفت واحدی از 70 هزار تومان به 240 هزار تومان افزایش یافته است.
هزینه گاز مصرفی یک مجتمع 12 واحدی نیز قبل از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها 90 هزار تومان بوده و با اجرای این قانون به 350 هزار تومان افزایش یافته است.
این نحوه محاسبه اعتراضات مشترکین بویژه در مجتمعهای مسکونی را بدنبال داشته است.
ایرنا در راستای وظیفه اطلاعرسانی خود در گفتوگو با یک کارشناس شرکت ملی گاز ایران، نحوه محاسبه گاز در قبضهای جدید را بررسی کرد.
'قدیمی' کارشناس شرکت ملی گاز با اشاره به اینکه بهای گاز در مجتمعهای مسکونی تصاعدی محاسبه نمی شود، گفت: برای محاسبه بهای گاز مصرفی باید مصرف کل یک ساختمان مسکونی را بر تعداد واحدهای آن تقسیم کرده و حاصل را بر 49 روز مصرفی این دوره تقسیم کنیم.
وی افزود: حاصل بدست آمده را در 30 روز مصرف ضرب میکنیم تا میزان مصرف ماهیانه یک واحد بدست آید و پس از آن رقم بدست آمده را براساس جدول تقسیم بندی اقلیمی و دامنه مصرف (پیش از این اعلام شد) مورد محاسبه قرار میدهیم.
به گفتهی وی در 49 روز مصرف این دوره،30 روز براساس تعرفههای قانون هدفمند سازی یارانه ها و 19 روز براساس تعرفه قبل از اجرای این قانون محاسبه میشود.
براساس برنامه پنجساله چهارم توسعه کشور، به منظور مدیریت و کنترل شتاب مصرف گاز خانگی 10 دهک مصرفی در کشور تعریف شد. میزان مصرف گاز در هر یک از این دهکها مطابق با شرایط آب و هوایی در پنج دسته سردسیر، سردسیر 2، سردسیر 3، معتدل و گرمسیر طبقهبندی و میانگین مصرف گاز دهکهای مختلف به دو دوره هفت و پنج ماهه تقسیم شده که بر اساس این طبقه بندی دامنه مصرف گاز مشترکان در هر یک از مناطق پنج گانه تعیین میشود.
دست اندرکاران صنعت گاز کشور امیدوارند با اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها نه فقط مصرف گاز در کشور بهینه شود، بلکه واقعی شدن قیمت این حامل انرژی باارزش و پاک، بخشی از منابع مالی مورد نیاز این صنعت برای اجرای طرح های توسعه ای را تامین کند.