کد خبر: ۱۲۴۸۸۴
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۱
برداشت محصول برای کشاورزان سودی ندارد

دست‌رنج کشاورزان در جیب دلال‌ها

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: همزمان با برداشت گوجه از بزرگ‌ترین گلخانه طبیعی کشور حضور دلالان و کاهش بی‌سابقه قیمت گوجه فرنگی سبب شد نرخ برداشت محصول از قیمت خرید بیشتر شود و کشاورزان از برداشت محصول خودداری کنند.

جنوب استان کرمان بدلیل وجود شرایط خاص آب و هوایی به هندوستان ایران و گلخانه‌ای طبیعی برای کشت محصولات جالیزی شهرت یافته است؛ بگونه‌ای که در بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله خیار سبز، گوجه فرنگی، توت فرنگی و سیب زمینی و پیاز طرح استمرار در کشور دارای رکورد است و محصول بسیاری از بازارهای بزرگ مصرف از جمله شهر تهران را تامین می‌کند.

جنوب کرمان که بدلیل شرایط آب و هوایی، حاصل‌خیزی زمین و وجود آب از شرایط بسیار مطلوب برای کشاورزی برخوردار است اما با وجود تمام پتانسیل‌های کشاورزی در جنوب کرمان همه‌ساله شاهد هستیم در زمان برداشت محصول‌های کشاورزی این کشاورزان هستند که باید نگران از قیمت بازار و حضور گسترده دلالان به آینده بنگرند که شاید بتوانند قسمتی از دسترنج خود را در جیب بگذارند اما حقیقت این است که اکثر این سود به جیب دلالانی می‌شود که عمدتا کرمانی نیستند و با قیمت بسیار اندک محصول را می‌خرند و در نهایت با قیمتهای هنگفت در بازارهای مصرف بخصوص در تهران بدست مصرف کننده می‌رسانند.

هم اکنون برداشت محصول گوجه در شهرستان رودبار آغاز شده است و بزودی فصل برداشت محصول در چهار شهرستان دیگر جنوب کرمان نیز شروع می‌شود.

اما همزمان با برداشت گوجه فرنگی و درحالی که هنوز این محصول به بازار عرضه نشده و در حال انجام چین اول محصول، حضور دلالان در بازار قیمت گوجه در زمین کشاورزی آنقدر پائین آورده است که نرخ برداشت محصول بیشتر از نرخ نهایی فروش محصول شده است.

برداشت محصول برای کشاورزان سودی ندارد

این مسأله موجب شده است حتی قیمت صندوق خالی گوجه فرنگی از محصول درون آن بیشتر شده است و به همین دلیل نیز کشاورزان از برداشت محصول خودداری می‌کنند زیرا برداشت محصول موجب ضرر کشاورزان می‌شود.

از سوی دیگر کمبود شدید کامیون برای حمل محصول به بازارهای مصرف و افزایش قیمت‌های حمل و نقل نیز به مشکل دیگر کشاورزان تبدیل شده است.

کمبود کامیون برای حمل محصولات موجب شده است عملا محدود کامیون‌های موجود در جنوب کرمان قیمت‌های بالایی را برای انتقال محصول از کشاورزان طلب می‌کنند.

هر چند این مشکل هر سال در جنوب کرمان در زمان برداشت محصول‌های مختلف بخصوص گوجه خودنمایی می‌کند اما هنوز اقدام اساسی برای حل این معضل نشده است و هر ساله با اتخاذ تصمیمات مقطعی سعی می‌شود تا حدودی مشکل کشاورزان مرتفع شود.

نبود صنایع تبدیلی در جنوب کرمان و تعداد محدود کارخانه‌های رب‌گوجه فرنگی و تعطیلی برخی از این کارخانه‌ها که ظرفیت خرید کمی را نیز بخود اختصاص داده‌اند موجب شده است در نهایت کشاورزان به صادر کردن محصول به سایر استان‌ها تمایل پیدا کنند و همه ساله هم با مشکلات مختلفی مواجه می‌شود و این قصه نیز تکرار می‌شود.

آنچه که مسلم است یکی از مهمترین دلایل بروز مشکلات کشاورزان جنوب کرمان کشت گسترده و همزمان یک محصول در زمانی خاص است و همین مسأله موجب اشباع بازار مصرف و کاهش شدید قیمت می‌شود با این وجود تاکنون الگوی کشت مشخصی در مزارع جنوب کرمان تعریف نشده است و کشت بی‌رویه یک محصول در جنوب کرمان ادامه دارد؛ بگونه‌ای که به یک باره هزاران تن از یک محصول به بازار مصرف وارد می‌شود و با توجه به امکانات محدود ارائه محصول به بازار و همچنین نبود ساز و کار مناسب برای ارائه محصول به مصرف کننده درنهایت افراد سود جو وارد بازار می‌شود و همین جاست که سود به جیب دلالها و کامیون داران می‌رود و حسرت برای کشاورزان باقی می‌ماند.

دلالان بزرگ‌ترین مشکل گوجه‌کاران رودباری

یکی از کشاورزان رودباری در این خصوص اظهارداشت: همه‌ساله همزمان با برداشت محصول گوجه‌فرنگی بدلیل حضور دلالها قیمت بسیار پائین می‌آید و این درحالی است که گوجه را با قیمت کم در مزرعه از کشاورزان می‌خرند و با چند برابر قیمت در کرمان و سایر شهرستان‌ها حتی در تهران به مردم می‌فروشند.

علی بازمانده گفت: دلال‌ها در زمان برداشت محصول پیدا می‌شوند و بعد از اینکه سود کار چند ماه کشاورزان را به جیب زدند از منطقه می‌روند و این روند هر سال ادامه دارد.

دولت محصول را به‌صورت توافقی خریداری کند

وی خواستار حمایت دولت و خرید توافقی محصول از کشاورزان شد.

این کشاورز گفت: هر چند مشکلاتی همچون افزایش قیمت کود و سم و حتی بذر وجود دارد اما مهمترین دغدغه کشاورزان دلالان هستند.

یکی دیگر از کشاورزان در خصوص کاهش یک باره قیمت محصول گوجه فرهنگی در بازار گفت: دلالان می‌خواهند گوجه را مفت در مزرعه بخرند بار کامیون کنند و چند برابر قیمت خرید در بازار بفروشند که با این کار هم در حق کشاورز هم در حق مصرف کننده اجحاف می‌شود.

محمد سالاری ادامه داد: اینقدر قیمت محصول افت کرده که قیمت صندوق میوه از قیمت محصول درون میوه بیشتر شده است وقتی نرخ کارگر برای برداشت محصول و نرخ کرایه را هم حساب کنیم می‌بینیم کشاورز باید حتی از جیب هم بگذارد که محصول را برداشت کند به همین دلیل برخی از افراد تمایلی به برداشت محصول ندارند و چین اول روی بوته‌های گوجه مانده است و برداشت نمی‌شود.

کمبود کامیون برای انتقال محصول به بازار مصرف

این کشاورز گفت: از سوی دیگر تعداد کامیون‌ها و وانت‌بارها برای انتقال محصول به بازار مصرف بسیار محدود است و همین مسأله موجب می‌شود رانندگان این کامیون‌ها قیمت‌های بالایی را برای انتقال محصول به کشاورزان پیشنهاد کنند و دیگر چیزی برای خود کشاورز باقی نمی‌ماند.

وی از مسئولان خواست با هماهنگی‌های لازم زمینه را برای ورود بیشتر کامیون‌ها و نظارت بر بارنامه‌ها مهیا کنند.

مسعود طبسی، دیگر کشاورز گوجه‌کار رودباری هم در این خصوص افزود: هنوز چین اول محصول و در یکی از شهرستان‌های جنوبی است و بزودی برداشت از سایر شهرستان‌ها هم آغاز می‌شود و با توجه به اینکه این محصول زود خراب می‌شود کشاورزان باید یا با قیمت ارزان محصول خود را بفروشند یا بگذارند در مزارع خشک شود.

لزوم توسعه صنایع جنبی

این کشاورز خواستار افزایش کارخانه‌های رب گوجه فرنگی در جنوب کرمان شد و گفت: حالا که امکان کشت این محصول مهیا است چرا شرایط برای صادرات محصول به خارج از کشور و یا حتی به بازارهای داخلی مهیا نمی‌شود.

مسئول جهاد کشاورزی رودبار در خصوص وضعیت گوجه‌کاران رودباری در سال جاری می‌گوید: در سال جاری هشت هزار هکتار گوجه فرنگی زیر کشت رفته است که برای کنترل بازار و مدیریت کشت این مقدار نسبت به سال گذشته دو هزار هکتار کاهش یافته است.

افزایش محصول بازار را اشباع می‌کند

محمد علی سیفی افزود: از هر هکتار در سال جاری پیش‌بینی می‌شود که ۳۰ تن محصول برداشت شود که شاهد برداشت حجم بسیار بالای محصول هستیم که همین مسأله بازار را اشباع می‌کند.

وی تصریح کرد: کاهش قیمت محصول بدلیل وجود واسطه‌ها و همچنین کمبود کامیون مهمترین مشکل کشاورزان است.

سیفی گفت: برداشت محصول در چین‌های مختلف تا اول خرداد ماه ادامه خواهد داشت.

حمایت کامل از کشاورزان جنوب انجام می‌شود

مسئولان استان کرمان نیز برای حل مشکل کشاورزان جنوب کرمان اقدامات خود را آغاز کرده اند در همین زمین استاندار کرمان در خصوص مشکلات کشاورزان جنوب کرمان، می‌گوید: با پیگیریهای انجام شده در سطح دولت و در جلسه کارگروه اقتصادی به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور تصمیمات لازم در راستای حمایت از کشاورزان جنوب کرمان اتخاذ شد.

کمبود کامیون بزودی برطرف خواهد شد

اسماعیل نجار افزود: برای حل مشکل کامیون تدابیر لازم برای حضور بیشتر کاموینها در منطقه اندیشیده شد و بزودی این مشکل حل می‌شود.

وی با تاکید برحمایت از کشاورزان جنوب کرمان اضافه کرد: کشاورزان در زمان کشت باید مشورت های لازم را با کارشناسان کشاورزی انجام دهند و با هماهنگی لازم از ورود یکباره یم محصول به بازار و اشباع بازار مصرف خود داری کنند و محصولات متنوع کشت کنند.

نماینده عالی دولت در استان کرمان ادامه داد: اصلاح شیوه مصرف باید در دستور کار قرار گیرد و شرایط بهبود کیفیت محصولات نیز مهیا شود.

وی ادامه داد: یکی دیگر از سیاستهای دولت در استان کرمان افزایش کارخانه‌های صنایع تبدیلی در جنوب کرمان است که بزودی در این زمینه نیز گامهای قابل توجهی برداشته می‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین