آفتابنیوز : آفتاب: پس از گذشت 10 روز از آغاز حراج روزانه سکه در بانک کارگشایی، قیمتهای سکه در بازار همچنان افسار گسیخته رو به افزایش است.
در حالی تب سکه در بازار طلا رو به افزایش نهاده است، که علیرقم هشدار تمامی کارشناسان به غیرمفید بودن روش کنونی بانک مرکزی برای کنترل حباب بازار سکه، بانک مرکزی به رویه غلط خود ادامه میدهد.
این گزارش حاکی است قیمت هر قطعه ربع سکه بهار آزادی در حالی از مرز 150 هزار تومان در حراج های روزانه فراتر رفته است که قیمت تمام شده هر قطعه ربع بهار آزادی برای بانک مرکزی کمتر از 100 هزار تومان می باشد و اتخاذ این سیاست و ادامه آن یعنی همراه شدن با سفته بازان توسط نهادی که اصولا برای این تشکیل شده است که از تشکیل چنین روندی در بازارهای داخلی جلوگیری کند.
بنابراین گزارش، رکود فصلی که هر ساله در ابتدای بهار بازارهای ایران شاهد آن هستند از یک سو و سیاستهای انقباضی پولی که از سوی بانکها در حال اجرا است از سوی دیگر باعث شده است که در این ایام کمتر از هر وقت دیگری سرمایهگذاری در بخشهای تولیدی صورت گیرد، با این حال بانک مرکزی به جای اینکه به فکر خارج کردن سودجویان از بازار سکه و طلا باشد، با اتخاذ سیاستی غلط و اجرای آن به درآمدزایی خود کمک کرده تا تنظیم بازار سکه و طلا که البته ایت سیاست و درآند ناشی از آن به جبران کسری های مالی نیز انجامیده است.
بنابر ادعای این بانک مبنی بر اینکه روزانه تا 15000 هزار انواع قطعه سکه در بانک کارگشایی به حراج گذاشته میشود، که اگر در هر قطعه به طور میانگین 40000 تومان سود نصیب این بانک شود، روزانه 600 میلیون تومان ناقابل سود خالص و بدون دردسر به جیب این بانک سرازیر می شود. که با توجه به گذشت بیش از 10 روز از این حراج! تا کنون در حدود 6 میلیارد تومان سود عاید بانک مرکزی شده است.
اما جالب این است که تمامی این سکه به دست واسطه ها و دلالان بازار میرسد و در یک چرخه کاملا مخرب این سکهها با قیمت های بالاتر به دست مصرفکننددگان حقیقی میرسد و این خود ظلمی است که به راحتی در یک حراج غیرمنصفانه که یک سوی آن بانک مرکزی و سوی دیگر آن دلالان به مصرفکنندگان وارد میشود.
کشتیآرای رئیس اتحادیه کشوری طلا نیز در حالی تقاضای اتمام عرضه سکه از سوی بانک مرکزی را دارد که همگان میدانند که از یک طرف در صورتی که بانک مرکزی دست به این اقدام بزند سبب افزایش بیش از پیش قیمت سکه در بازار میشود و از طرف دیگر بسیاری از خریداران بسته های صدتایی سکه در حراج هم صنفیهای آقای کشتی آرای هستند، که به امید پایان یافتن حراجها، میلیونها تومان در بازار سکه سرمایهگذاری کردهاند.
حال بانک مرکزی باید این سوال را جواب دهد اولا این سودهایی که در چند روز از آب به آسیاب ریختن دلالان کسب کرده است، آیا شرعا حلال است؟ پولهایی که با به هم ریختن تعادل در بازار و نابخردی مدیران این بانک در اتخاذ سیاست غلط رقم خورده است. و ثانیا" چگونه شده است که وظیفه خود را در سالم نگه داشتن فضای کسب و کار در کشور و هدایت سرمایههای کشور به سوی تولید و اشتغالزایی را فراموش کرده و در سال جهاد اقتصادی، با ضعف مدیریت و عدم شناخت بازار، کاری نموده است که سالها آثار مخرب آن در اقتصاد کشور پابرجا خواهد ماند. و متاسفانه علیرغم آشکار شدن غلط بودن این سیاست آن را ادامه میدهد.
بانک مرکزی در اواخر سال گذشته با ضرب سکههای گرمی و عرضه محدود آن به مشتریان واقعی عملا نشان داد که راهکارهای موثر دیگری نیز کارشناسان این بانک برای جلوگیری از سوءاستفاده دلالان ارایه میدهند که با جرای آن بازار به درستی تنظیم میشود و حال این سوال مطرح است که چرا این بانک به اتخاذ یا تغییر سیاست کنونی خود در بازار سکه و طلا دست نمیزند. و در یک بازی باخت باخت ضمن اینکه خود یکی از مسببان اوضاع آشفته بازار سکه شده، میلیاردها تومان سرمایهای که باید به عرصه تولید و اشتغالزایی وارد میشد، را به بازار دلالی سکه وارد کرد؟