آفتابنیوز : آفتاب: نانواییها در روز اول اجرای فاز دوم قانون هدفمندکردن یارانهها؛ همه چیز به ظاهر روال معمول خود را دارد، نان همان نان است، شاطر همان شاطر، تنها یک چیز تغییر کرده و آن هم، قیمتها است.
دوشنبه شب بود که استانداری تهران نشست افزایش قیمت نان را برگزار کرد. در این جلسه افزایش قیمت انواع نان مصوب؛ اما ناگهان اعلام شد که از صبح سهشنبه این قیمتها باید در نانواییها اعمال شود.
خیلی از مردم وقتی سهشنبه پشت پیشخوان خرید نان قرار گرفتند، هنوز نمیدانستند که قیمت نان افزایش یافته است، بنابراین وقتی که بابت پرداخت پول تعداد نانی که میخواستند با کسر مبلغی بیشتر مواجه شدند، تعجب کردند و از خباز، این تفاوت قیمت را جویا شدند. برخی از این تغییر که همراه با عدم افزایش کیفیت است، ناراضی بودند و برخی دیگر نیز با تعجب به فکر فرو رفتند.
در این میان کمتر کسی به اطلاعیه نصب شده بر روی دیوار نانواییها مبنی بر اعلام عمومی قیمتهای جدید توجه کرد؛ اطلاعیهای که پای آن دو امضا حک شده، اولی امضای فرماندار تهران و دومی امضای رئیس اتحادیه نانوایان.
در این اطلاعیه قیمتهای جدید انواع نان با وزن چانه و نوع آن، به تفکیک در جدولی درج و در آن توضیح داده شده که به دلیل اجرای مرحله دوم قانون هدفمند کردن یارانهها، قیمتها به نرخ زیر تغییر یافته است.
در برخی نانواییها نیز بحث در مورد یارانهها ادامه دارد و پای دل شاطر را نیز به پای بحث مردم میکشاند. او نیز انتظار دارد که با افزایش قیمت نان، دستمزد او نیز افزایش خوبی داشته باشد.
در این میان برخی نیز با تعجب و سکوت تنها به شرایط فعلی فکر میکنند، گویا دارند در ذهن خود چرتکه میاندازند که دخل و خرجشان چطور میشود، آخر یارانهای نانی که دولت به آنها بابت یک ماه میدهد 5000 تومان است، یعنی پول خرید 10 قرص نان سنگک در ماه. برای برخیها این معقول است، البته اگر شرایط پخت نان نیز به صورتی باشد که در مرحله جدید بتوان حداقل چندساعتی بیشتر، نان را در سفر نگاه داشت و از آن استفاده کرد.
در این میان، دولت تنها نرخ نان ساده را مصوب کرده است و نانوایان نیز با افزایش قیمتها در فاز دوم، نرخ نانهای کنجددار را نیز تغییر دادهاند، به نحوی که هم اکنون قیمت هر قرص نان سنگک ساده 500 تومان و هر قرص نان سنگک کنجددار 600 تومان است.
سرانه 160 کیلوگرمی مصرف نان مطابق آمارها، سرانه مصرف نان در ایران 160 کیلوگرم عنوان شده است که برخیها میگویند که این سرانه 2 تا 3 برابر کشورهای دنیا است که هنوز هم نون به نوعی قوت قالب آنها به شمار میرود؛ اما برخیها نیز ضایعات را علت اصلی بالابودن این سرانه عنوان میکنند.
بر اساس گزارش فائو، سرانه مصرف گندم در ایران بالغ بر 165.2 کیلوگرم در سال است که بدین ترتیب ایران در جایگاه ششم جهان از این نظر قرار گرفته است. گندم غالبا به شکل نان در ایران مصرف میشود. در سطح جهان نیز تونس بالاترین مصرف سرانه گندم را به خود اختصاص داده است؛ به طوری که هر تونسی طی یک سال 216 کیلوگرم گندم مصرف میکند.
پس از این کشور، الجزایر با 210 کیلوگرم در رتبه دوم و ترکیه با 198 کیلوگرم در رتبه سوم جای گرفتهاند. سرانه مصرف گندم در مصر نیز 185 کیلوگرم و مراکش 191 کیلوگرم اعلام شده است. میزان سرانه مصرف گندم در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی است. سرانه جهانی مصرف گندم بالغ بر 67.5 کیلوگرم در سال است و این رقم برای کشورهای در حال توسعه 60.1 کیلوگرم و برای کشورهای توسعه یافته 97.3 کیلوگرم اعلام شده است.