آفتاب- سید هادی کساییزاده(مهر): در روزهای ابتدایی اردیبهشتماه امسال یک خبر 210 هزار کارمند تهرانی را تکان داد. خبری خوشایند که موجب تعطیلی زودهنگام کارمند تهرانی و ناخوشایند برای حذف نهار از برنامه ادارات پایتخت بود.
نعمتالله ترکی معاون برنامهریزی و پشتیبانی و منابع انسانی استاندار تهران اعلام کرد برای کاهش بار ترافیک و آلودگی هوا، ساعت کاری ادارات تهران را کاهش میدهیم و چون پایان ساعت کاری کارمندان تهرانی 14:30 دقیقه عصراست برای بالا بردن بهرهوری نهار ارادات هم حذف شده و هرکس در اداره نهار میل کند توسط بازرسان توبیخ و در پروندهاش درج می شود.
هنوز مهر و امضای ابلاغیه استانداری خشک نشده بود که صدای سازمان بازرسی کل کشور بلند شد که این ابلاغیه خلاف قانون است. اما نعمتالله ترکی معاون استاندار تهران در پاسخ اعلام کرد: پاسخ سازمان بازرسی را کتبی و شفاهی میدهیم. این مقام مسئول در استانداری پایتخت با ارائه دهها قانون و تبصره و آیین نامه مبنی بر اینکه استانداری نهاد حاکمیتی است و آرای کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران حکم قانون دارد بر قانونی بودن این تصمیم تاکید کرد.
لطفالله فروزنده معاون رئیسجمهوری هم در دفاع از اظهارات ترکی گفت: این مصوبه قانونی است و در پی انتقاد کارمندان دولت به حذف نهار هم اعلام کرد: بابت ناهار کارمندان، وجه نقدی به آنها تعلق میگیرد و در عوض آنها باید تمامی ساعت کاری خود را به خدمترسانی اختصاص دهند که از این طریق علاوه بر صرفهجویی در وقت و هزینه، به کاهش آلودگی هوا نیز کمک میشود.
مجلس واکنش نشان داد
ولی ماجرا تنها به جدال استانداری و سازمان بازرسی منتهی نشد بلکه صدای نمایندگان مجلس هم درآمد. در این میان برخی نمایندگان مجلس با این اقدام موافق بودند و برخی مخالف.
کاهش ساعت کار غیرقانونی است
صمد وفایی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره سخنان معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیسجمهوری و قانونی خواندن کاهش ساعت اداری گفت: صحبتهای اخیر"لطفالله فروزنده" جای تامل دارد چرا که تغییرخودسرانه ساعات کاری خلاف قانون است و باید به تصویب مجلس برسد.
این نماینده مجلس اظهار داشت: این ابلاغیه زیرپا گذاشتن نص صریح قانون مدیریت خدمات کشوری است که طبق آن 44 ساعت کار موظف برای کارکنان دولت در نظر گرفته شده است درحالی که معاون رئیس جمهور برای توجیه این کار به قانون "مبارزه با فضای آلوده" استناد کرده، اما این قانون در شرایط خاص اعمال میشود.
وی تصریح کرد: قانون مدیریت خدمات کشوری این اختیار را به دولت نداده که در طول سال، ساعت کار را کاهش دهد. در ضمن اگر به استناد به این قانون ساعت کار ادارات تهران و کلانشهرها در سال کاهش پیدا کرده چرا این قانون در استانهای خوزستان، ایلام و کرمانشاه که با پدیده گرد وغبار روبروهستند اجرا نمیشود؟
ابلاغ کاهش ساعت کار و حذف نهار از سوی دولت قانونی است
در این حال فاطمه بداغی معاون حقوقی رئیسجمهوری هم به میان گود آمد و گفت که تغییر ساعت کاری تهران قانونی است و دولت بر اساس مفاد 3 و 7 قانون برای کنترل منابع آلوده کننده هوا اقدام کرده است.
بداغی درباره ادعای سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر اینکه اقدام دولت بر خلاف قانون مدیریت خدمات کشوری است گفت: قانون مدیریت خدمات کشوری یک قانون عام و قانون مبارزه با آلودگی هوا، خاص و برای شرایط اضطرار وضع شده است و قوانین عام موخر نمیتواند ناسخ قوانین خاص مقدم باشد مگر اینکه به طور صریح قید شود.
وی افزود: دولت هم با توجه به شرایط اضطرار اهمیت موضوع و حفظ سلامت مردم اختیار دارد نسبت به اتخاذ تصمیماتی برای کنترل منابع آلوده کننده هوا اقدام کند.
معاون حقوقی رئیسجمهوری در پاسخ به این انتقاد که قانون مبارزه با آلودگی هوا مربوط به شرایط اضطرار است و در حال حاضر موضوعیت ندارد،گفت: شورایعالی ترافیک و استانداری تهران مطالعات مفصلی در خصوص پیشگیری آلودگی هوای تهران انجام داده اند و به این نتیجه رسیدهاند که برای کنترل آلودگی هوا و جلوگیری از وقوع شرایط اضطرار سال گذشته تهران در یک بازه زمانی نسبت به کاهش ساعات کار ادارات دولتی اقدامات لازم انجام شود.
با تمام این گفتوگوها و اظهارنظرها از سوی مسئولین اجرایی و قانونگذاران، سازمان بازرسی کل کشور همچنان بر غیرقانونی بودن این ابلاغیه پافشاری دارد به نحوی که حجتالاسلام پورمحمدی رئیس این سازمان از دولت خواسته هر چه زودتر ابلاغیه خود را پس بگیرد و ساعت کاری به روال عادی خود بازگردد.
اما در تازه ترین اظهار نظرها و در حالی که موضوع کاهش ساعت کاری دستگاههای اجرایی پایتخت محل مناقشه بود باز هم اظهارات معاون استاندار تهران جنجال دیگری آفرید و آن هم حذف ساعت ناهار از برنامه کاری کارمندان تهرانی بود به نحوی که اگر کارمندی در شهر تهران هنگام ظهر نهار گرم یا میل کند توبیخ میشود و اگر هم شهروندی مشاهده کرد میتواند با شماره 111 تماس بگیرد و اطلاع دهد.
وقت نماز فقط 20 دقیقه / صرف نهار در قوه قضائیه و شهرداری هم ممنوع است
نعمت الله ترکی معاون برنامهریزی و منابع انسانی استانداری تهران گفت: حذف ساعت ناهار در تمامی دستگاههای دولتی که حقوق بگیر دولت هستند در شهر تهران اجباری است و هیچ سازمانی نمیتواند ادعا کند که بخشنامه به ما نرسیده یا ابلاغ نشده است.
وی افزود: حتی وقت نماز در ادارات تنها 20 دقیقه پس از اذان است و کارمندان به هیچ عنوان حق طبخ، گرم کردن و خوردن نهار را ندارند در غیر اینصورت با آنها برخورد میشود و این ابلاغ و آیین نامه مربوط به تمامی دستگاهها است و شهرداری تهران و قوه قضائیه و وزارتخانهها هم باید تبعیت کنند.
از سوی دیگر و برخلاف اظهارات معاون استاندار در برخی دستگاهها و نهادها مانند شورای شهر تهران همچنان نهار سرو میشود و شهرداری تهران هم با اینکه سالهاست طبخ نهار را از دستور کار خود خارج کرده ولی ساعت ناهار کارکنان همچنان به قوت خود باقی است.
نهار در شهرداری تهران آزاد است
در این مورد هادی ایازی سخنگوی شهرداری تهران گفت: شهرداری تهران شامل قانون ساعت کار14:30 عصر نمیشود و تا ساعت 16 فعال است و کارکنان هم میتوانند ناهار میل کنند زیرا بسیاری از فعالیتهای شهرداری 24 ساعته و شیفتی است و نمیشود به این قانون استناد کرد.
همچنین بررسیهای میدانی حاکی از آن است که ساعت ناهاری در دادسراها و دادستانی تهران و دستگاههای زیر مجموعه قوه قضائیه نیز همچنان برقرار است و حتی پایان ساعت کاری هم برای این دستگاهها هنوز ساعت 16 است.
صبحانه و میان وعده جایگزین نهار کارکنان
هر چند که کارمندان ایرانی راهی برای غلبه بر گرسنگی پیدا میکنند ولی برای آن دسته از کارمندانی که صرف ناهار را به بعد ار پایان ساعت کاری موکول میکنند از سوی کارشناسان تغذیه غذای جایگزین ناهار پیشنهاد شده است.
سهیلا جعفری دکترای علوم تغذیه در مورد حذف نهار کارکنان دولت گفت: وقت نهار حدود ساعت 13 تا 13:30 است و کارکنان تنها یک ساعت دیرتر نهار میل میکنند.
وی افزود: برای جلوگیری از ضعف و تامین کالری کارکنان باید حتما قبل از ورود به محل کار صبحانه کامل خورده و در ساعت یک ظهر میان وعده میل کنند که معمولا میوه یا چای و بیسکویت و کیک است.