آفتابنیوز : آفتاب: شهر لار با قدمت طولانی در جنوبیترین نقطه استان فارس و در منطقهای با آب و هوای گرم و خشک واقع شده است و عمارت تاریخی باغ نشاط نیز متعلق به دوره افشاریه (1156هـ.ق) واقع در کنار رودخانه خشک و در مجاورت پل شاهعباسی "صفویه" قرار دارد.
باغ نشاط مقر حکومتی لار پس از صفویه بوده است. مساحت قصرآن 135 در 35 متر، ارتفاع طبقه بالاهفت متر و ایوانها 12.5 متر است.
طبقه زیرین روی هم رفته چهار اتاق دارد که اتاق مرکزی درست زیر سالن ایوان واقع شده که از بالا به کمک یک منفذ هشت گوش روشن میشود و در وسط اتاق حوضچهای از مرمر و هشت گوش قرار دارد.
در ضلع شمالی باغ نشاط، بنای حمام قصر که احتمالا همزمان با آن ساخته شده، قرار دارد. دو اتاق که هر دو دارای یک گنبد کوچک هستند و یکی از آنها روی ستونهای پیچیده قرارگرفته رو به باغ باز میشود و نقاشیهای دیواری آن نیز با ظرافت خاصی نقش شده است.
این باغ به عنوان یکی از کانونها و محورهای گردشگری در لار به شمار میرود اما این روزها در اوج محرومیت روزگار میگذراند.
کوشک اصلی باغ نشاط دوستداران میراث فرهنگی در این خصوص تاکید دارند که روند بیتوجهی به باغ تاریخی نشاط در نهایت منجر به نابودی و ویران شدن این بنای تاریخی میشود.
یک دوستدار میراث فرهنگی لار در این خصوص با انتقاد از وضعیت نابسامان باغ نشاط لار گفت: این باغ از داشتن حداقل امکانات برای گردشگران و بازدیدکنندگان محروم است.
ناصر شهپر افزود: باغ نشاط از جمله باغهای بسیار دیدنی ایران است که توسط حاکم لارستان در زمان افشاریه بنا شده و با توجه به گچبری و معرقکاریهای آن، بسیار دیدنی و با ارزش است.
وی ادامه داد: این باغ از داشتن یک باغبان یا حتی یک مدیر محروم است به گونهای که اگر گردشگری چند ساعت در باغ بماند حتی یک صندلی برای استراحت وجود ندارد.
این دوستدار میراث فرهنگی ادامه داد: برای نظافت این باغ یک روز به شهرداری و یک روز دیگر به شورای شهر متوسل میشویم که کارگری را در اختیارمان قرار دهند تا نسبت به نظافت باغ نشاط اقدام کنیم.
وی اظهار داشت: علاوه براین مشکلات این باغ از داشتن یک نگهبان و محافظ بینصیب است و به رغم اینکه تاکنون چندین بار به ادارت مربوطه مکاتبه کردهایم اما تاکنون هیچگونه اقدام مناسبی صورت نگرفته است.
شهپر یکی دیگر از مشکلات باغ نشاط را وضعیت درختان آن دانست و بیان کرد: چندین سال است که درختان این باغ هرس نشدهاند و وضعیت بسیار بدی در باغ به وجود آمده که در این خصوص نیز نزدیک به 5 سال است که مسئولان وعدههایی برای هرس کردن درختان و کاشت درختان جدید میدهند اما تاکنون اقدامی انجام نشده است.
برق حمام باغ قطع است
وی با اشاره به وضعیت برق این بنای تاریخی نیز گفت: برق حمام باغ قطع است و امکاناتی از قبیل کابل، سیم و... را نیز در اختیارمان قرار نمیدهند که نسبت به برقکشی در این بنا اقدام کنیم به همین دلیل اگر هوا تاریک شود گردشگران نمیتوانند از بنا دیدن کنند.
این دوستدار میراث فرهنگی با بیان اینکه باغ نشاط نگین لارستان است، گفت: این اثر تاریخی از داشتن یک تابلو راهنمای گردشگری نیز محروم است و فقط تابلویی که شماره و سال ثبت اثر بر روی آن درج شده، در نزدیکی بنا وجود دارد که رنگ این تابلو نیز رفته و گردشگران قادر به خواندن آن هم نیستند.
حمام باغ نشاط وی ادامه داد: قفلی که درب بنا با آن بسته میشود آنقدر آفتاب خورده که دچار پوسیدگی شده و با کوچکترین ضربه تکه تکه میشود.
شهپر با اشاره به اینکه هیچ ارگانی در رابطه با باغ نشاط پاسخگو نیست، بیان کرد: در صورت ادامه این روند باغ نشاط که از منحصر به فردترین باغهای کشور محسوب می شود، از بین میرود.
این دوستدار میراث فرهنگی گفت: هر ساله در 15 اسفند مسئولان شهرستان به فکر میافتند که باغ نشاطی هم وجود دارد و برای نظافت آن به تکاپو میافتند اما پس از پایان تعطیلات نوروز همه چیز تا اسفند ماه بعدی فراموش میشود.