کد خبر: ۱۲۶۷۱۰
تاریخ انتشار : ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۰ - ۰۸:۲۳

مردم بریتانیا به تغییر شیوه رای‌گیری انتخاباتی 'نه' گفتند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مردم بریتانیا با شرکت در یک همه‌پرسی، تغییر در شیوه برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور را رد کرده‌اند.

بر اساس نتایج اعلام شده،  ۶۷.۹ درصد رای دهندگان با ایجاد هر‌گونه تغییر در شیوه انتخاب نمایندگان پارلمان مخالفت کرده‌اند و تنها ۳۲.۱ از آنها موافق تغییرات اعلام شده بودند.

به گفته مسئولان برگزاری این همه‌پرسی، بیش از ۱۹ میلیون نفر از شهروندان بریتانیایی رای خود را در این مورد به صندوق انداخته‌اند که بیشتر از پیش‌بینی‌های قبلی در مورد میزان مشارکت مردم بوده است.

پیش‌بینی‌های قبلی حاکی از شرکت ۴۱ درصد از مردم در این همه‌پرسی که دومین همه‌پرسی تاریخ بریتانیا محسوب می‌شود، بود.

گفته می‌شود رای "نه" مردم در این همه‌پرسی نه تنها می‌تواند صحنه سیاسی بریتانیا را برای همیشه تغییر دهد بلکه بر شرایط سیاسی کنونی نیز تاثیری اساسی خواهد داشت.

ناظران می‌گویند که این رای منفی، شکستی برای حزب لیبرال دموکرات، از شرکای دولت ائتلافی کنونی، به شمار می‌آید که سال‌ها برای ایجاد تغییر در سیستم انتخابات پارلمانی بریتانیا تلاش کرده است.

حزب لیبرال دموکرات خواستار تغییر در روش رای‌گیری انتخاباتی بوده تا بتواند کرسی‌ها بیشتری در پارلمان به دست آورد و سهم بیشتری در اداره کشور برعهده بگیرد.

واکنش رهبران احزاب

در این حال دیوید کامرون و نیک کلگ، رهبران دو حزب محافظه‌کار و لیبرال دموکرات بریتانیا پس از اعلام نتایج همه‌پرسی، خواهان پشت سر گذاشتن این موضوع و نگاه به آینده شده‌اند.

دیوید کامرون، نخست‌وزیر بریتانیا گفته است که کشورش نیازمند دولتی "خوب، قوی، و قاطع" است و ائتلاف حزب محافظه‌کار، که او رهبر آن است، با حزب لیبرال دموکرات ادامه خواهد یافت.

اگرچه همه‌پرسی برای تعیین روش رای‌گیری در انتخابات پارلمانی، بخشی از توافق بین دو حزب محافظه‌کار و لیبرال دموکرات هنگام تشکیل دولت ائتلافی در ماه مه سال ۲۰۰۹ بود، اما نظرات این دو حزب در این مورد مخالف یکدیگر بود.

در حالیکه محافظه‌کاران با تغییر شیوه رای‌گیری مخالف بودند، حزب لیبرال دموکرات از تغییرات پیشنهادی حمایت می‌کرد.

نیک کلگ رهبر حزب لیبرال دموکرات بریتانیا نیز پس از اعلام نتایج همه‌پرسی، اگرچه پذیرفت که این نتیجه "ضربه تلخی" برای حزب او به شمار می‌آید، اما در عین حال افزود که حزب لیبرال دموکرات موقعیت پیشین خود را "مجددا به دست خواهد آورد".

به گفته ناظران، از آنجا که نیک کلگ، رهبر حزب لیبرال دموکرات عمدتا با اتکای به این همه‌پرسی دعوت به ائتلاف با محافظه کاران را پذیرفته، این نتیجه منفی می‌تواند موقعیت او را در درون حزب تضعیف کند.

حزب لیبرال دموکرات علاوه بر شکست در همه‌پرسی برای تغییر شیوه برگزاری انتخابات پارلمانی، در انتخابات محلی در انگلستان که همزمان با همه‌پرسی برگزار شد نیز شکست سختی خورد و در اسکاتلند نیز از شمار آرای این حزب کاسته شد.

تفاوت دو روش

در بسیاری از انتخابات پارلمانی بریتانیا، نامزدهای حزب لیبرال دموکرات در شمار قابل توجهی از حوزه‌های انتخابیه از نامزدهای دو حزب اصلی محافظه‌کار و کارگر شکست می‌خورند در حالی که به اعتقاد اعضای حزب، طرفداران هر یک از دو حزب اصلی دیگر، قطعا لیبرال دموکرات‌ها را به نامزد حزب اصلی دیگر ترجیح می‌دهند.

در روشی که در همه‌پرسی روز پنج‌شنبه به رای‌گیری گذاشته شد، ترجیح نسبی رای دهندگان می‌توانست تعیین کننده نتیجه انتخابات باشد.

در روش اکثریت ساده که در حال حاضر به کار می‌رود، رای دهندگان تنها به یکی از نامزدهای حوزه انتخابیه خود رای می‌دهند و پس از پایان رای گیری، آرای نامزدهای شرکت کننده در همان حوزه شمرده می‌شود و فرد حائز اکثریت ساده آرا، به عنوان نماینده آن حوزه به پارلمان راه می‌یابد.

به گفته منتقدان این شیوه، انتخاب نامزد دارای اکثریت ساده به معنی آن است که ممکن است شخصی به پارلمان راه یابد که تنها درصد کمی از رای دهندگان او را شایسته‌ترین فرد تشخیص داده‌اند.

به عنوان مثال، در یک حوزه انتخابیه که در آن پنج نامزد رقابت می‌کنند، اگر آرای چهار نامزد یکسان باشد اما نامزد پنجم یک پنجم آرا به اضافه یک رای را کسب کرده باشد، به پارلمان راه می‌یابد در حالی که فقط اندکی بیش از یک پنجم رای دهندگان او را "ارجح" دانسته‌اند.

منتقدان روش اکثریت ساده معتقدند که چنین فردی نماینده اکثریت رای دهندگان حوزه انتخابیه نیست و انتخاب او را نمی‌توان دموکراتیک تلقی کرد.

در مقابل، روش جایگزین که در همه‌پرسی روز پنج‌شنبه در برابر روش اکثریت ساده به رای گذاشته شد، می‌کوشد تا نامزدی را به پارلمان بفرستد که تعداد بیشتری از رای دهندگان در یک حوزه انتخابیه، او را نسبت به سایر نامزدها "ارجح" می‌دانند.

در این روش، رای دهنده به جای اینکه رای خود را تنها به نفع یکی از نامزدها به صندوق بیندازد، می‌تواند در برگه رای گیری تمامی نامزدها را برحسب ارجحیت هر کدام نسبت به دیگران، درجه‌بندی کند.

پس از شمارش آرا، اگر یکی از نامزدها توانسته باشد اکثریت مطلق (بیش از نیمی) از آرا را کسب کرده باشد، به عنوان نماینده منتخب حوزه انتخابیه به پارلمان می‌رود.

در صورتی که هیچ‌یک از نامزدها به این حد نصاب دست نیافته باشد، شمارش آرا با حذف نامزد دارای کمترین تعداد رای ادامه می‌یابد در حالی که آرای او به نامزدهایی منتقل می‌شود که "ترجیح دوم" طرفدارانش بوده‌اند.

شمارش و انتقال آرا تا زمانی که فردی به اکثریت مطلق رای‌های ریخته شده در حوزه دست یابد، ادامه پیدا می‌کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین