کد خبر: ۱۲۹۲
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۴:۵۴

هواپيماهاي جاسوسي آمريكا به دنبال اطلاعات هسته اي ايران

آفتاب‌‌نیوز : هواپيماهاي كوچك و بدون سرنشين كه از مراكز نظامي آمريكا در عراق به حريم هوايي ايران نفوذ كرده اند از رادار، تصوير ويديويي، عكاسي ثابت و فيلترهاي هوايي براي يافتن نشانه هايي از فعاليت هسته اي ايران استفاده كرده اند. به گفته مقامات مذكور، از اين طريق، اطلاعاتي كه از طريق ماهواره قابل دسترسي نيستند به دست مي آيند. جاسوسي هوايي در آمادگي هاي نظامي براي حمله احتمالي هوايي و نيز به عنوان ابزاري براي تهديد، مورد استفاده قرار مي گيرند.

به گفته مقامات ايراني، اروپايي و آمريكايي كه خواسته ا ند نامشان فاش نشود، دولت ايران كه در غياب روابط ديپلماتيك با آمريكا، از طريق سوئيس، منافع خود را دنبال مي كند، پيشتر اين تجاوزات را مورد اعتراض قرار داده و آنها را غيرقانوني خوانده است.

يك مقام آمريكايي نيز وجود اين پروازها را مورد تأييد قرار داده اما گفته است اعتراض ايران بر عمليات هوايي پنتاگون متمركز بوده است. به گفته اين مقام آمريكايي، آمريكا اتهام نقض حريم هوايي ايران را رد كرده است. اما در اواخر ماه دسامبر گذشته چندين گروه از مردم ايران و روزنامه ها كه وجود اشياي نوراني ناشناس در آسمان را مورد توجه قرار مي دادند، به وجود اين هواپيماها اشاره كردند.

در همين حال، قرار است اطلاعات موجود در مورد فعاليت هاي ايران از جمله بررسي مجدد شواهد موجود در مورد برنامه هسته اي ايران، مورد توجه مقامات آمريكايي و منابع كنگره قرار گيرد. اما اين پروازهاي شناسايي نيز با شدت گرفتن جنگ لفظي ميان مقامات ايران و آمريكا و تلاش براي يافتن اطلاعاتي كه ادعاي بوش مبني بر ساخت تسليحات هسته اي در ايران را تأييد كند همراه شده است. اين شرايط، مشابه شرايطي است كه پيش از حمله به عراق از سوي مركز ملي ارزيابي اطلاعات آمريكا انجام گرفته بود.

اما معاونان ارشد بوش از جمله كاندوليزا رايس وزير امور خارجه و دونالد رامسفلد وزير دفاع اين كشور گفته اند حمله به ايران، قريب الوقوع نيست اما احتمال آن وجود دارد.

در اواخر ماه دسامبر گذشته، ايرانياني كه در اطراف درياي خزر و نيز مرز عراق زندگي مي كردند، گزارش هايي از وجود اشياي نوراني با اشعه قرمز، سبز و آبي دادند كه نور را پخش مي كرد و دقايقي پس از شناسايي نيز، محل را ترك مي كرد. آژانس فضايي ايران و نيز متخصصان ستاره شناسي در اين خصوص به مشورت مشغول شدند و بلافاصله موافقتنامه اي با مقامات روسي كه به شدت به بررسي اين پديده، تمايل داشتند به امضا رسيد.

اما فرماندهان نيروي هوايي ايران كه برخي از آنها در زماني حدود 25 سال پيش در آمريكا تعليم ديده و با تاكتيك هاي آمريكا آشنايي داشتند، از آن سخن به ميان نياوردند.

به گفته يك مقام ايراني، پروازهاي شناسايي اوايل ماه گذشته مورد بررسي قرار گرفتند و شوراي عالي امنيت ملي ايران تصميم گرفت كه پروازهاي بدون سرنشين را وارد اين جريان نكند.

اين اقدام، يك تصميم عمده تلقي مي شود زيرا نشان مي دهد ايران، احتمال حمله قريب الوقوع را كم مي داند.

آژانس امنيت ملي آمريكا كه عمليات جاسوسي و شناسايي در خارج را رهبري و مديريت مي كند اعلام كرده است اطلاعاتي در مورد اين مأموريت هاي جاسوسي در ايران ندارد.

با اين حال، مقامات آمريكايي مي گويند اين پروازها يكي از چند ابزاري است كه براي جمع آوري اطلاعات در مورد برنامه هاي هسته اي ايران و توانايي نظامي آن به كار رفته است. آمريكا مدعي است كه ايران از برنامه هسته اي خود براي سرپوش نهادن بر تلاش براي دستيابي به سلاح هسته اي استفاده مي كند اما هيچ مدرك مستدلي در اين خصوص وجود ندارد.

مقامات آمريكايي تأييد كرده اند كه پروازهاي شناسايي در مرزهاي شمالي و غربي كشور، براي اولين بار در ماه آوريل 2004 آغاز شده و سپس در ماه هاي دسامبر و ژانويه ادامه يافته است. يك مقام سابق آمريكا كه اطلاعات دقيقي در مورد مراحل اوليه عمليات داشته مي گويد سازمان هاي جاسوسي آمريكا، كوتاه زماني پس از سقوط بغداد در اوايل ماه آوريل 2003 ميلادي، از عراق به عنوان پايگاهي براي جاسوسي در ايران استفاده كرده اند. از آن زمان، پروازهاي شناسايي بر فراز ايران آغاز شده اما از سال گذشته اين عمليات، گسترش يافته است.

مقالات چاپ شده در روز 25 دسامبر در روزنامه هاي ايران حاكي از وجود اشياي پرنده ناشناس در آسمان بوشهر در هفته هاي اخير بوده است. پس از آن كه كارشناسان مسكو فراخوانده شدند، روزنامه روسي پراوادا از «ترس از بشقاب پرنده» در ايران خبر داد.

يك مقام امنيتي آمريكا گفت انواع مختلف اين پروازها با شرايط و توانايي هاي مختلف در ايران انجام گرفته است. برخي از آنها چند صد پا از زمين فاصله داشته و از فعاليت هاي زميني، بررسي دقيق تري نسبت به ماهواره به عمل آورده است. در اين عمليات، از فناوري فيلترهاي هوايي نيز استفاده شده كه ذرات مختلف را جذب كرده و آنها را براي تجزيه و تحليل به پايگاه هاي نظامي منتقل مي كند. هرگونه وجود پلوتونيوم، اورانيوم و تريتيوم در اين نمونه ها، مي تواند نشانه وجود فعاليت هسته اي در آن محدوده باشد.

آخرين موارد مشاهده اين پروازها در اواسط ماه ژانويه بوده است، يعني تقريباً همان زماني كه شوراي عالي امنيت ملي ايران براي بررسي اين مسأله در تهران جلسه تشكيل داده بود.

يك مقام ايراني در اين خصوص مي گويد: «براي نيروي هوايي ما مشخص شده بود كه تمام هدف اين عمليات، روشن كردن رادارهاي ما بوده است.»

اين تاكتيك كه براي جمع آوري اطلاعات در مورد «وضعيت جنگي دشمن» صورت گرفته بود پيشتر از سوي ارتش آمريكا در جنگ هاي كره و ويتنام در مقابل روس ها و چيني ها به كار گرفته شد و در هر دو جنگ عليه عراق نيز كاربرد داشت.

توماس كيني، يك سرهنگ بازنشسته نيروي هوايي آمريكا و رئيس انستيتو سياست خارجي در دانشگاه جان هاپكينز مي گويد: «با وارد كردن ايرانيان به روشن كردن رادار، ما مي توانيم همه اطلاعات لازم در مورد سيستم هاي دفاعي از جمله فركانس هاي مورد استفاده آنها دوربرد رادار آنها و نقاط ضعف آنها را به دست آوريم.

اما يك مقام ايراني گفته است اين اقدام، موفقيت آميز نبوده است.

وي افزوده است: «آمريكا فراموش كرده كه نيمي از نيروهاي ما را خودش آموزش داده است.» سه هفته پيش، پس از ارائه گزارشي از سوي نيروي هوايي ايران در اين خصوص، شوراي عالي امنيت ملي از نيروهاي خود خواست كه رادارهاي خود را روشن نكنند و از ارتباط با اين هواپيماها نيز خودداري كنند.

اين مقام ايراني مي گويد: «تصميم ما اين بود: خود را وارد نمي كنيم.»

خاموش نگه داشتن رادار، نيروهاي آمريكايي را از دستيابي به اطلاعات ضروري در مورد سيستم دفاع هوايي ايران بازمي دارد اما در عين حال، كار را براي ايرانيان مشكل مي كند چون نمي توانند احتمال وقوع حمله را پيش بيني كنند.

يك مقام دولت بوش در اين خصوص گفته است دولت ايران از طريق سفارت سوئيس، حافظ منافع ايران، اعتراض رسمي خود را اعلام كرده است. اين اعتراض ابتدا به وزارت امور خارجه آمريكا و سپس به پنتاگون و مقامات ارشد دولت آمريكا ابلاغ شده است.

با اين وجود، براساس اعلام مقامات امنيتي آمريكا، اعزام اين پروازهاي شناسايي، نتوانسته است اطلاعات دقيق درمورد پرونده هسته اي ايران به دست دهد.

اطلاعات متناقضي در مورد توانايي ايران براي ساخت سلاح هسته اي وجود دارد اما ايران بارها تأكيد كرده است به دنبال ساخت سلاح هسته اي نيست.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین