آفتابنیوز : آفتاب: شصت و هشتمین جشنواره فیلم ونیز، روز سی و یکم اوت با نمایش فیلم درام سیاسی "نیمه مارس" ساخته جورج کلونی آغاز میشود.
این فیلم که جورجکلونی خود نیز در آن در کنار فیلیپ سیمور هافمن و جفری رایت بازی دارد، داستان استفن مایرز، سخنگوی مطبوعاتی یک نامزد ریاستجمهوری در آمریکاست که درگیر ماجراهای پیچیده یک رسوایی سیاسی میشود.
جورج کلونی 50 ساله، در سالهای اخیر در کنار بازیگری به کارگردانی رو آورده و این فیلم بعد از "اعترافات یک ذهن خطرناک"، "کله چرمیها" و "شب بخیر و موفق باشید"، چهارمین فیلم او در مقام کارگردانی است.
جشنواره فیلم ونیز در کنار جشنوارههای فیلم کن و برلین از معتبرترین جشنوارههای فیلم جهان است که هرساله در ماه سپتامبر در شهر ونیز ایتالیا برگزار میشود.
امسال سینماگران سرشناسی همچون رومن پولانسکی، دیوید کروننبرگ، گری اولدمن، ابل فررا و ویلیام فریدکین در ونیز برای دریافت شیر طلایی جشنواره، با هم رقابت خواهند کرد.
فیلمهای "پرنده" ساخته ایوز کامون، "4:44 آخرین روز زمین" ساخته ابل فررا، "روش خطرناک" ساخته "دیوید کروننبرگ"، "کشتار" ساخته رومن پولانسکی، "بلندیهای بادگیر" ساخته "آندره آرنولد"، "فاوست" ساخته الکساندر ساخوروف، "اسب سیاه" ساخته "تاد سالنتس" و "عشق و کبودیها" ساخته لویی از جمله فیلمهای بخش مسابقه ونیز امسالاند.
در فیلم "عشق و کبودیها" محصول مشترک چین و فرانسه (با بازی طاهر رحیم، بازیگر فیلم پیامبر)، هوا، معلم زن جوانی است که به عنوان تبعیدی از پکن وارد پاریس میشود و با دنیای گذشته و عشقهای قبلیاش درگیر است تا اینکه با جوانی فرانسوی به نام متیو آشنا میشود که ادعا میکند عاشق اوست اما با او مثل یک سگ رفتار میکند. زمانی که هوا تصمیم میگیرد از او جدا شود، میفهمد که این جدایی چندان آسان نیست.
رومن پولانسکی کارگردان برجسته لهستانیتبار نیز با آخرین ساختهاش "کشتار" که اقتباسی از نمایشنامه "خدای کشتار" اثر یاسمینا رضا، نمایشنامهنویس ایرانیتبار فرانسوی است، در ونیز حاضر است.
الکساندر سوخوروف روسی نیز در فیلم "فاوست"، اقتباس متفاوتی از داستان گوته ارائه کرده است.
گری اولدمن با فیلم "تعمیرکار، خیاط، سرباز و جاسوس" که بر اساس رمان سیاسی جان لوکاره نویسنده انگلیسی ساخته، در ونیز حضور دارد.
فیلم "روش خطرناک" ساخته دیوید کراننبرگ، سینماگر برجسته کانادایی نیز از فیلمهای دیگر بخش مسابقه است. "روش خطرناک" اقتباسی است از نمایشنامه "گفتار درمانی" نوشته کریستوفر همپتن است که به اختلاف میان زیگموند فروید و کارل یونگ، دو روانشناس بزرگ قرن بیستم، میپردازد.
ویگو مورتنسن در نقش فروید و مایکل فاسبیندر نقش یونگ را بازی میکنند و "کیه را نایتلی" هم در نقش یک بیمار روانی بازی کرده است.
فیلمسازان ایرانی حاضر در ونیز امسال امیر نادری، مرجان ساتراپی و یاسمینا رضا، از هنرمندان ایرانیاند که با آثارشان در بخشهای مختلف جشنواره ونیز، حضور دارند.
جشنواره ونیز چند سال است که به تولیدات داخلی سینمای ایران بیاعتناست و تنها فیلمهای فیلمسازان ایرانی خارج از کشور را میپذیرد. در سالهای گذشته فیلمهای شیرین نشاط، امیر نادری و حنا مخملباف، در این جشنواره به نمایش درآمد.
امسال فیلم تازه مرجان ساتراپی و ونسان پارونو با نام «مرغ و خورشتآلو» در بخش مسابقه این جشنواره به نمایش در میآید.
گلشیفته فراهانی، متیو آمالریک، جمال دبوزه، ایزابلا روسلینی، ادوارد بیر و چیرا ماسترویانی بازیگران این فیلماند.
"مرغ و خورشتآلو" که بر اساس یکی از داستانهای مصور (کامیک بوک) مرجان ساتراپی ساخته شده، ماجرای ناصرعلیخان، ویولونزن معروف دهه سی است که یک روز ویولونش میشکند و او نمیتواند ویولون دیگری جایگزین آن کند.
این فیلم روز سوم سپتامبر آینده با حضور مرجان ساتراپی، گلشیفته فراهانی، وینست پرو و متیو آمالریک به نمایش در میآید. تهیه کننده این فیلم، هنگامه پناهی، صاحب کمپانی فیلمسازی "سلولوئید دریمز" در فرانسه است.
"مرغ و خورشتآلو" دومین فیلم مشترک "مرجان ساتراپی" و "ونسان پارونو"است که بعد از موفقیت جهانی فیلم انیمیشن "پرسپولیس" ساخته شده است.
فیلم "پرسپولیس" که بر اساس داستان مصور مرجان ساتراپی ساخته شد، توانست جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم کن سال 2007 را دریافت کند.
فیلم "کشتار" ساخته پولانسکی هم بر مبنای کمدی سیاه یاسمینا رضا، نمایشنامهنویس ایرانیتبار مقیم فرانسه ساخته شده و داستان درگیری و مجادله دو خانواده بروکلینی در پی دعوای فرزندان یازده ساله آنها در پارک است. پولانسکی که برای پرهیز از محاکمه در ارتباط با اتهام تعرض جنسی به آمریکا سفر نمیکند، این فیلم را به جای بروکلین در پاریس ساخته است.
آخرین ساخته امیر نادری، فیلمسازی که سالهاست از ایران دور است و در آمریکا فیلم میسازد، با عنوان "برش" (کات)، روز پنجشنبه اول سپتامبر، به عنوان فیلم افتتاحیه، در بخش "افقها" نمایش داده خواهد شد. این فیلم که حال و هوایی گانگستری دارد و در ژاپن میگذرد، ماجرای یک دسته یاکوژا (مافیا)ی ژاپنی است. هیدهتوشی نیشیجیما و تاکشی ساسانو، بازیگران ژاپنی این فیلماند.
امیر نادری در سال 2008 با فیلم "وگاس: بر اساس یک داستان واقعی" در جشنواره ونیز شرکت داشت.
نادری در وبسایت جشنواره ونیز، به عشق و علاقهاش به سینمای ژاپن و تاثیرپذیریاش از فیلمسازان ژاپنی به ویژه از "هفت سامورایی" کوروساوا در فیلم "دونده" و "جزیره لخت" شیندو در فیلم "آب، باد، خاک" اشاره کرده و گفته است که ایده فیلم "برش"، هفت سال قبل بعد از ملاقات با هیدهتوشی نیشیجیما، بازیگر ژاپنی، شخصیت شوجی در ذهنش شکل گرفته است."
امیر نادری از فیلمسازان شاخص سینمای موجنو در ایران است و فیلمهای مطرحی چون "خداحافظ رفیق"، "تنگنا"، "سازدهنی"، "تنگسیر"، "دونده"، "جستجو" و "آب، باد، خاک" را در کارنامه خود دارد.
نادری پس از مهاجرت به آمریکا، در نیویورک به فیلمسازی ادامه داد و تا کنون فیلمهای "مانهاتان بر اساس شماره"، "مانهاتان بر اساس الفبا"، "جدول" و "وگاس" را در آمریکا ساخته است.
فیلم "دبلیو ای" ساخته مدونا و فیلم "شیوع" ساخته استیون سودربرگ نیز در بخش خارج از مسابقه جشنواره ونیز امسال به نمایش درمیآیند.
فیلم مستند "تحریر 2011" (خوب، بد، سیاستمدار) ساخته تامر عزت، آیتن امین و امر سلاما درباره خیزش مردم مصر در میدان تحریر قاهره نیز از فیلمهای دیگر بخش خارج از مسابقه است.
این فیلم مستند سه اپیزودی، ساخته سه نفر از جوانان انقلابی مصری است که هرکدام از زاویه دید خود، قیام مردم مصر علیه رژیم حسنی مبارک را روایت کردهاند.
جشنواره فیلم ونیز امسال، طی مراسم ویژه ای از یک عمر دستاوردهای سینمایی مارکو بلوکیو، سینماگر برجسته ایتالیایی تقدیر خواهد خواهد کرد.
به همین مناسبت، جایزه شیر طلایی یک عمر دستاورد سینمایی به وسیله برناردو برتولوچی، سینماگر همنسل بلوکیو به او اعطا خواهد شد.
برتولوچی، خود نیز قبلا در سال 2007، شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز را بهخاطر یک عمر دستاورد سینماییاش، دریافت کرده است.
همچنین فیلم "به نام پدر" ساخته بلوکیو (محصول 1971) همراه با فیلم مستند کوتاه "مارکو بلوکیو: ونیزیا 2011" به کارگردانی پیترو مارچلو که نوعی ادای احترام به بلوکیوست، به نمایش در میآید.
بلوکیو در مورد دریافت این جایزه از دست برتولوچی گفت: «افتخار میکنم جایزه شیر طلایی را از برناردو برتولوچی میگیرم. هرچند راه ما متفاوت بود، اما همیشه بین ما علاقه و احترام متقابل وجود داشته است.»
مارکو بلوکیو که اکنون 72 سال دارد از سینماگران موج نوی سینمای ایتالیا در دهه شصت است که با گرایشهای چپگرایانه وارد سینما شد و فیلمهای شاخصی چون "مشتها در جیب"، "شیطان در گوشت"، "چین نزدیک است"، "رژه پیروزی"، "لبخند مادرم"، "محکومیت"، "رویاهای ازدسترفته" را ساخت.
بلوکیو در سال 1968 به اتحادیه کمونیست ایتالیا پیوست و شروع به ساختن فیلمهای تبلیغاتی سیاسی و نظامی کرد.
"صبح بخیر، شب" درباره آخرین روزهای قتل آلدومورو به دست بریگاد سرخ و "فتح" درباره آیدا دالسر همسر اول بنیتو موسولینی، رهبر فاشیست ایتالیا که کارش به جنون و تیمارستان میکشد، از آخرین فیلمهای مارکو بلوکیو است.
تقدیر از آل پاچینو در جشنواره امسال ونیز همچنین از آل پاچینو، بازیگر و کارگردان سرشناس آمریکایی، تقدیر خواهد شد.
فیلم "سالومه وحشی"، که سومین فیلم آل پاچینو در مقام کارگردان است، برداشتی از نمایشنامه مشهور اسکار وایلد، نویسنده انگلیسی است که با بازی آل پاچینو در بخش خارج از مسابقه به نمایش در خواهد آمد.
پاچینو این فیلم نیمه مستند را "مکاشفهای در دنیای اسکار وایلد، دانسته است. به اعتقاد مسئولان جشنواره ونیز، "سالومه وحشی بیانگر نگاه عمیق آل پاچینو به مذهب، ادبیات، سیاست و خشونت در دوران امروز است."
مارکو مولر، مدیر هنری جشنواره ونیز درباره آل پاچینو گفته است: "او کارگردانی فوقالعاده با تجربیاتی پرارزش و بدیع است."
آل پاچینو، پیش تر فیلم های "در جستجوی ریچارد" و "قهوه چینی" را کارگردانی کرده بود.
دارن آرنوفسکی در راس هیئت داوران امسال ریاست هئیت داوران جشنواره ونیز به عهده دارن آرونوفسکی کارگردان فیلم "قوی سیاه" است. آرونوفسکی در سال 2008 به خاطر فیلم "کشتیگیر"، شیر طلایی جشنواره ونیز را دریافت کرد و فیلم "قوی سیاه" او با بازی ناتالی پورتمن، فیلم افتتاحیه جشنواره در سال گذشته بود.
تاد هینز (کارگردان فیلم "دور از بهشت")، ماریو مارتونه و آندره تشینه (کارگردان سرشناس فرانسوی) از جمله داوران بخش مسابقه جشنواره فیلم ونیز هستند که در کنار دارن آرونوفسکی، برنده شیر طلا را اعلام خواهند کرد.
جشنواره فیلم ونیز روز دهم سپتامبر (نوزدهم شهریور) با فیلم کمدی "دوشیزههای غمگین" به کارگردانی ویت استیلمن، به کار خود پایان خواهد داد.