آفتابنیوز : آفتاب: گروهی از ستارهشناسان اروپایی با استفاده از تلسکوپ VLT رصدخانه جنوبی اروپا (اسو) در شیلی تصویری جدید از يک سحابی را تهیه کردند که شبیه به "تخممرغ نیمرو" است.
در مرکز این تصویر ستاره غولپیکری از یکی از نادرترین گروههای ستارگان یعنی "ابَرغولهای زرد" واقع شده است.
این تصویر جدید که توسط تلسکوپ VLT گرفته شده بهترین عکسی است که تاکنون از این نوع ستارگان بهدست آمده است. این عکس برای اولین بار یک پوسته دوتایی از ذرات گرد و غبار را که در اطراف این ستاره میچرخند نشان میدهد.
ذرات گرد و غبار در اطراف این ستاره موجب شدهاند که شکلی شبیه به تخممرغ نیمرو به وجود آید.
قطر این ستاره که IRAS 17163-3907 نام دارد در حدود هزار برابر قطر خورشید (در حدود 1.4 میلیون کیلومتر) است و در فاصله حدود 13 هزار سال نوری از زمین قرار دارد.
این نزدیکترین ستاره ابَرغول زردی است که تاکنون رصد شده است.
مشاهدات جدید نشان میدهد که این ستاره در حدود 500 هزار برابر نورانیتر از خورشید است.
پیش از این درخشش بالای این ستاره در باند مادون قرمز کشف شده بود اما تاکنون دانشمندان آن را به عنوان یک "ابَرغول زرد" شناسایی نکرده بودند.
براساس گزارش اسپیس دیلی، دوربین مادون قرمز VISIR تلسکوپ VLT این عکس را تهیه کرده است. بزرگی این ستاره به حدی است که اگر سحابی "تخممرغ نیمرو" در مرکز منظومه خورشیدی قرار داشت زمین کاملاً در داخل خود ستاره قرار میگرفت و مدار مشتری به سطح آن میچسبید.
شعاع پوسته خارجیتر سحابی اطراف این ستاره برابر با حدود 10 هزار واحد نجومی است. 1 واحد نجومی (UA) فاصله میان زمین و خورشید است.
"ابَرغولهای زرد" در یک فاز تکاملی بسیار محرک قرار دارند. در این فاز به طور پی در پی، ستاره دستخوش انفجار میشود.
در مورد ستاره IRAS 17163-3907 که جرم آن در حدود 4 برابر جرم خورشید است در اثر این انفجارها دو پوسته این سحابی بزرگ ساخته شدهاند. این سحابی از گرد و غبار غنی از سیلیکات و گاز ساخته شده است.