کد خبر: ۱۳۷۸
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۱:۰۳

مزایای آب سنگین ایرانی

آفتاب‌‌نیوز : در چهار روزی که اين گفتگوها در ژنو ادامه داشت خبرگزاری ها از قول ديپلمات های اروپايی خبر دادند که اروپا حاضر است برای کمک به فعاليت های هسته ای مسالمت آميز در ايران و از جمله برای توليد برق، رآکتور هسته ای آب سبک در اختيار ايران قرار دهد.

اروپا می گوید که استفاده از چنين رآکتوری شائبه مصارف غیر صلح امیز ندارد. در صورتی که از ديد آنها رآکتور هسته ای آب سنگين می تواند برای توليد سلاح های هسته ای به کار گرفته شود.

حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارت امور خارجه ایران 25 بهمن دو روز پس از مذاکرات ژنو در جمع خبرنگاران حاضر در تهران در واکنش به این پیشنهاد اروپا گفته ما از اين گونه پيشنهادات استقبال مي‌كنيم اما اين پیشنهاد هيچ وقت به عنوان جايگزين راكتور تحقيقاتي آب سنگين نيست وما آن را قبول نداريم.

بازرسان آژانس جهانی انرژی اتمی فرور ین ماه 1383 از این کارخانه بازدید کردند و صحت گفته های ایران در صلح آمیز بودن فعالیت های این پروژه نیز تایید شده است.کارخانه آب سنگین یک کارخانه معمولی تبخیر آب برای بدست آوردن آب سنگین است وبه هیچ عنوان سایت هسته ای محسوب نمی شود با این حال جمهوری اسلامی ایران درراستای اعتماد سازی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، به درخواست بازرسان آژانس برای بازدید ازاین کارخانه پاسخ مثبت داد.

آب سنگین کمک به پزشکی ایران

پروژه آب سنگین اراک کمک موثری درصنعت انرژی هسته ای ، درمان بیماری ها ، بیولوژی و بیوتکنولوژی به ایرانیان است .کارخانه تولید آب سنگین اراک با طراحی و تکنولوژی بومی وبه همت متخصصان ایرانی تاسیس و راه اندازی شده است و آب سنگین مورد نیاز ایران برای فعالیتهای پزشکی از جمله کنترل سرطان ها ، بیولوژیکی و بیوتکنولوژیکی همچنین نیاز راکتور تحقیقاتی اصفهان را تامین خواهد کرد . هم اینک حدود 10 کارخانه آب سنگین درکشور های صنعتی جهان وجود دارد . بررسی های مطالعاتی برای ساخت این مجتمع از سال 1372 شروع و عملیات ساخت آن از سال 1379 آغاز شد.

سرپرست تحقیق و توسعه پروژه آب سنگین اراک چندی پیش طرح این پروژه را مشابه کارخانه های 90 درصد کشور های تولید کننده آب سنگین دنیا اعلام کرده بود که در عین حال به دلیل نوساز بودن نسبت به کارخانه های 50 ساله آمریکا و کانادا عملکرد بهتری دارد .

مهندس منوچهر مددی با اشاره به اینکه کارخانه آب سنگین ایران از نوع دودمایی تقطیری است ، این شیوه را در ایران دارای مزیت های متعدد می داند .بومی بودن روش کار درصنایع پالایشگاهی ایران، سرعت تولید محصول ، بازده بالا ، دردسترس بودن مواد اولیه از مهمترین مزایا ی آب سنگین اراک خوانده می شود.

به گفته سرپرست تحقیق و توسعه پروژه آب سنگین اراک ، از 12 واحد فاز یک این کارخانه 9 واحد سرویس دهی آن در یکسال گذشته فعال شده است ، واحد اصلی تولید گاز H2S و واحد اصلی GS که در آن آب سنگین با خلوص 15 درصد تولید می شود . آخرین واحد این فاز که واحد تقطیر است سالانه 16 تن آب سنگین با خلوص 8/99 درصد تولید می کند که برای فعالیت راکتور تحقیقاتی اصفهان استفاده خواهد شد .آقای مددی می گوید که سیستم کنترل فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی ، فشار و درجه حرارت این کارخانه کاملا رایانه ای است که بدست توانای متخصصان ایرانی طراحی شده است .

آب سنگین ، راکتورهای هسته ای را از اورانیوم غنی شده بی نیاز می کبه این ترتیب راکتورها می توانند با اورانیوم با خلوص پایین انرژی تولید کنند . راکتور تحقیقاتی اصفهان که درآن رادیو ایزوتپهای دارویی تولید می شود ازآب سنگین به جای اورانیوم غنی شده و اورانیوم معمولی استفاده می کند و درحقیقت می توان گفت با داشتن آب سنگین زمینه های کاهش هزینه سوخت راکتورهسته ای و وابستگی کمتر به خارج فراهم می شود.

منوچهر مددی مدیر تحقیقات مجتمع آب سنگین اراک به خبرنگارانی که آبان ماه امسال از این مجتمع بازدید می کردند گفته بود که ظرفیت اسمی این کارخانه تولید 16 تن آب سنگین در سال است که د تمام نیاز فعلی داخلی را برطرف می کند.

آب سنگین در اصطلاح علمی به آبی گفته می شود که در فرمول شیمیایی اش به جای اتم ساده هیدروژن اتم دوتریوم (هیدروژن با دو نوترون ) جایگزین شده است . درطبیعت درهر هفت هزار اتم هیدروژن یک اتم دوتروم وجود دارد . خواص فیزیکی آب سبک و آب سنگین بسیار به هم شبیه هستند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین