آفتاب: مسوولان بهشت زهرا برای جبران کمبود زمین در بهشت زهرا دست به اقدامی جدید زدهاند که هم شغل ایجاد میکند و هم درآمدزایی دارد.
خرید قطعهیی زمین برای سکونت 30 ساله شغل تازهای است که در چند سال اخیر رونق چشمگیری گرفته است. اگر سری به آگهیهای اینترنتی بزنید در میان حجم تکاندهنده ارقام اجاره مسکن با آگهی فروش قبر هم روبرو خواهید شد. همانطور که برای اجاره یک خانه در تهران باید به بالاو پایین بودن و شرق و غرب بودنش فکر کنید، موقعیت جغرافیایی آن قطعه زمین کوچک در بهشت زهرا (س) تهران هم در نرخ اجارهیی 30 ساله اش موثر است.
این در حالی است که متوسط قیمت خرید و فروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمانهای مسکونی کلنگی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران در تابستان امسال یک میلیون و 581 هزار تومان بوده است اما در این میان صحبتهای حسین کلخورانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران شنیدنی است که میگوید حداقل قیمت خرید قبر در بهشت زهرا 350 هزار تومان و حداکثر 15 میلیون تومان (برای هر طبقه) است.
بهشت زهرای تهران 750 هکتار مساحت و حدود 40 سال قدمت دارد و بیش از یک میلیون و 500 هزار نفر دراین مکان آرام گرفتهاند. با این حال بازهم کمبود زمین در این مکان دیده میشود چون به تازگی اعلام شده است که فروش دوباره قبرهای قدیمی پس از 30 سال امکانپذیر است و اگر بازماندگان نخواهد قبر را واگذار کنند باید آن را بخرند. به نظر میرسد با پرشدن ظرفیت بهشت زهرا (س) این اقدام سازمان بهشت زهرا (س) اجتنابناپذیر است اما بسیاری از خانوادهها را با شرایط پیشبینی نشده مواجه کرده است بویژه که در بسیاری از مناطق بهشت زهرا (س) قیمت قبر رقم قابل توجهی است.
درباره این موضوع کلخورانی با اشاره به اینکه بر اساس قانون مصوب سال 64، سازمان بهشت زهرا (س) میتواند با فروش قطعات قدیمی هزینه بقیه قطعات را تامین کند، میگوید: در این راستا میکوشیم هزینهها را ثابت نگه داریم و در این مورد حداقل قیمت خرید قبور 350 هزار تومان و حداکثر 15 میلیون تومان برای قبور 40 ساله است، البته قبور 15 میلیونی کمتر از پنج درصد است و غالب قبرهایی که فروخته میشود در قطعات 50 تا 111 است که بین سه و نیم تا پنج میلیون قیمت دارد و قدمت قبر هم 20 تا 30 سال است.
مراجع چه میگویند؟
در سایت آیتالله مکارم شیرازی در پاسخ به استفتا درباره دفن اموات در قبور 30 ساله اینگونه نقل شده است: «در یک گورستان که صد سال از دفن اموات در آن میگذرد آیا میتوان دوباره مردهها را در آن دفن کرد؟»
پاسخ: مانعی ندارد. در صورتی که آثار اموات از بین رفته باشد.
«در برخی از کشورها رسم بر این است که قبر میت بعد از گذشت 30 سال برای دفن میت تازه مورد استفاده قرارمیگیرد. آیا نبش قبر بعد از مدت فوق اشکال دارد؟»
پاسخ: در صورتی که مسلم شود آثار میت در این مدت به کلی از بین رفته، مانعی ندارد.
«آیا درباره مزار شهید نیز می توان پس از گذشت 30 سال نبش قبر کرد و بدن میت دیگری را داخل قبر آن شهید دفن کرد؟»
پاسخ: اگر دست به لحد نزنند و روی لحد کسی را دفن کنند و اهانتی به شهید محسوب نشود مانعی ندارد.