آفتاب: نخستین نشست خبری ۸+۷ در حالی برگزار شد که هنوز سرنوشت پیوستن جبهه تازه تاسیس موسوم به پایداری یا همان حامیان دولت به ۸+۷ مشخص نشد.
این نشست با حضور علی اکبر ولایتی سخنگو، منوچهر متکی دبیر اجرایی و علیرضا زاکانی رییس ستاد انتخابات جبهه متحد اصولگرایان برگزار شد.
طبق گفتههای علی اکبر ولایتی سخنگوی جبهه متحد اصولگرایان هر چند اخیرا اعضای جبهه پایداری جلسهای با آیتالله مهدویکنی داشت، ولی پیوستن شان به جبهه متحد قطعی نشده است. ولایتی تاکید کرد که درب جبهه متحد اصولگرایان به روی تمام اصولگرایان باز است ولو اینکه آنها چند روز مانده به انتخابات مجلس نهم به این سازوکار بپویندند.
این نشست خبری در طبقه زیرین ساختمان چند طبقه پژوهشکده ارتباطات و در یک سالن اجلاس برگزار شد. ترکیب جایگاه اصلی نشست خبری به نحوی تعبیه شده بود که ولایتی در وسط و زاکانی و متکی در جناحین حضور داشته باشند.
در ابتدای نشست خبری جبهه متحد اصولگرایی یکی از قاریان آیاتی از سوره مبارکه آل عمران که حاوی آیه «وَاعْتَصِمُواْ به حبلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ» بود، را تلاوت کرد. همین آیه کافی بود که هدف شکلگیری جبهه متحد اصولگرایان مشخص شود.
مجری جلسه، مراد عنادی از کارشناس و مجریان تلویزیونی بود که چند سالی است برای برگزاری نشستهای خبری احمدینژاد به تیم رسانهای دولت کمک میکند. بحثهایی راجع به سازوکار تعیین لیست نامزدها و نیز فعالیتهای انتخاباتی دولت از جمله سوالات اساسی خبرنگاران بود که در این نشست مطرح شد.
ولایتی در ابتدای این نشست ساختار ۶+۵ برای انتخابات مجلس هشتم را یادآور شد و با بیان اینکه این ساختار تجربه موفقی بود، گفت: حاصل این تجربه مجلس هشتم است که کارنامه موفقی داشته و دارد.
نکته جالب توجه دیگر این نشست ترکیب سوالات خبرگزاریهای مختلف بود. خبرگزاری «مهر» از این مسئله پرسید که علت تفاوت سازوکار وحدت اصولگرایان برای انتخابات آینده یعنی انتخابات مجلس نهم با انتخابات گذشته چیست و چرا در انتخابات گذشته اصولگرایان با ساختار ۶+۵ وارد کارزار انتخابات شدند ولی اکنون ساختار ۸+۷ را انتخاب کردند.
«فارس» به عنوان دومین رسانه که از ولایتی سوال میپرسید نیز گفت: با توجه به بیداری اسلامی در منطقه، اصولگرایان چگونه میتوانند با وحدت خود آن را تقویت کرده و پیامدهای عدم وحدت چیست؟ خبرگزاری «جمهوری اسلامی ایران» -ایرنا- نیز از موضع جبهه متحد اصولگرایی راجع به دولت پرسید. برای «ایسنا» جزییات دیدار اخیر آیتالله مهدویکنی با اعضای جبهه پایداری و نیز نتیجه این دیدار مهم بود. سایت «مشرق» به عنوان پنجمین رسانه پرسید که آیا جبهه متحد اصولگرایان تنها فلسفه انتخاباتی دارد یا قصد گفتمانسازی دارد. اگر قصد گفتمانسازی دارد چرا طی ۳ سال گذشته فعالیتی نداشت؟
«تهران امروز» هم با اشاره به نشست اخیر احمدینژاد با اعضای ستاد انتخاباتیاش پرسید «موضع جبهه متحد اصولگرایان مقابل فعالیتهای انتخاباتی مجزای دولت چیست؟»، متکی در پاسخ به این سوال گفت: همانطور که پیش از این رهبر معظم انقلاب در بیانات خود تاکید فرمودند در بحث انتخابات، ظرفیتهای نظام از جمله دولت به صورت رسمی نمیتواند ورود پیدا کند. فعالیت انتخاباتی دولت جایگاهی ندارد. حتیالامکان طی سالهای گذشته به این صورت بود. از سوی دیگر نمیتوانیم جلسه چند شب گذشته رییسجمهور را انتخاباتی ارزیابی کنیم.
وی ادامه داد: امیدواریم دولت که برگزار کننده انتخابات است در مقوله انتخابات جانبدارانه وارد نشود. ورود رسمی شخص رئیسجمهور و یا دولت در بحث انتخابات پذیرفتنی نیست.
برای خبرگزاری «کار» نیز سایر اضلاع جا مانده از ۸+۷ اهمیت داشت و آن را موضوع سوال خود قرار داد. همچنین روزنامه «قدس» از سازوکار جبهه متحد اصولگرایان برای بعد از انتخابات مجلس پرسید. او در ادامه خواستار این شد که موضع جبهه متحد اصولگرایان درخصوص افرادی که مشترکاً در لیست جریان انحرافی حضور دارند را بداند.
ولایتی در پاسخ به این سوال با بیان اینکه انحراف تعریف مشخص دارد، افزود: ما کسانی که به ارزشهای اسلامی، انقلاب، قانون اساسی و ولایت فقیه پایبند هستند را به عنوان نامزد معرفی میکنیم. اگر کسانی این شرایط را داشته باشند نمیتوان اتلاق انحراف روی آنها گذاشت.
خبرگزاری «فرانسه»، رسانه بعدی بود که سوال میپرسید. خبرنگار این خبرگزاری با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در کرمانشاه راجع به پارلمانیشدن نظام از ولایتی پرسید برنامه جبهه متحد اصولگرایان برای احیاء نخستوزیری چیست و چقدر به صورت جدی این مسئله پیگیری میشود؟
ولایتی در پاسخ به وی گفت: استنباط من از بیانات رهبری این نبود که ایشان بنا داشته باشند سیستم نخستوزیری را توصیه کنند. ایشان چند سوال مطرح کرده و بعد پاسخ آنها را دادند. یکی از این سوالات این بود که آیا نگران این نیستیم که نظام ما دچار رکود شود؟ پاسخی که میتوان به این سوال داد این بود که نظام جمهوری اسلامی ایران نظامی پویا است. اینطور نیست که نسبت به تصمیمات حتی قانون اساسی دچار یک دگماتیسم باشد. اگر ضرورت باشد در جهت پویایی این نظام گام برمیداریم. ایشان دورترین احتمال یعنی تغییر نظام را غیرممکن ندانستند ولی این به معنای آن نیست که ایشان توصیه کردند نظام پارلمانی شود.
«باشگاه خبرنگاران جوان» نیز اصولگرایانی که در ۸+۷ نماینده ندارند را موضوع سوال خود قرار داد و از نحوه احتمال اضافهشدن نمایندگان آنها به ۸+۷ پرسید. خبرنگار روزنامه «اعتماد» نیز مدعی شد شاهد شور و شوق لازم انتخاباتی نیستیم و دلیل آن را از ولایتی پرسید. او همچنین در سوال خود گمانهزنی کرد که محدودیتهای ایجاد شده برای اصلاحطلبان یکی از دلایل این عدم شور و اشتیاق در جامعه است.
ولایتی در پاسخ به روزنامه اعتماد، استدلال این خبرنگار را رد کرد و گفت: تجربه ما از ۳۲ سال از تاسیس جمهوری اسلامی ایران این نیست که از ۴ یا ۵ ماه جلوتر از انتخابات مجلس شور و شوق بسیار آشکاری نظیر یک ماهمانده به انتخابات وجود داشته باشد. اما این مسئله به معنای عدم فعالیت نیست. زیر پوست شهرها و شکلگیری ستادهای انتخاباتی و نشان داده تدریجی چهرهها در حال وقوع است.
ولایتی همچنین راجع به بخش دوم سوال این خبرنگار که مربوط به حضور ناطقنوری در جمع تصمیمگیری وحدت اصولگرایان بود، گفت: آقای ناطقنوری از جمله پایهگذاران مجموعه اصولگرایان است. ایشان در زمره جامعه روحانیت مبارز است. هنگامی که آقای مهدویکنی اظهارنظری میکند تاکید دارد که این نظر،نظر مجموعه جامعه روحانیت است. بنابراین همان طور که آقای ناطقنوری و همچنین حسن روحانی از جمله اعضای جامعه روحانیت مبارز هستند نظرشان در نظر آیتالله مهدویکنی اخذ و انعکاس مییابد.
خبرنگار روزنامه «تهران تایمز» نیز از نحوه آغاز به کار ستاد استانی پرسید. «آریا» نیز تاثیر عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات مجلس را از سخنگوی جبهه متحد اصولگرایی جویا شد. سایت «فردا» نیز راجع به سازوکار و مدل معرفی کاندیداها از سوی جبهه متحد اصولگرایان پرسید. سایت «شفاف» نیز نقش نمایندگان قالیباف و لاریجانی در ۸+۷ را جویا شد.
سوالات این ۱۷ رسانه به صورت تصادفی از سوی ولایتی، زاکانی و متکی پاسخ داده شد.