آفتابنیوز : آفتاب- امید سلیمی بنی: خبر خوبی برای قهوهچیها و خبر بد برای کسانی که دلشان به حال سلامت مردم میسوزد: دولت، قلیان کشی را آزاد کرد. انگار آونگ تصمیمگیریهای دولتی برای قلیان، این بار به طرف آزادسازی، رفته، درست یک ماه پس از آنکه، تصمیمگیریها به سمتی رفته بود که قرار بود هرکس در انظار عمومی قلیان بکشد، نیروی انتظامی با او برخورد کند.
دیروز، پایگاه دولت، خبری را منتشر کرد که در آن آمده: "استعمال مواد دخانی در قهوهخانهها از این پس مجاز خواهد بود."
هر چند لفظ "قلیان"، در بخشنامه جدید دولت، به صراحت نیامده، ولی کیست که نداند مردم برای کشیدن پیپ و سیگار به قهوهخانه نمیروند، بلکه مقصود "قلیان" کشی است.
طبق این مصوبه، قهوهخانهها از شمول آئین نامه اجرایی قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات خارج شدهاند. بر اساس ماده 7 آئین نامه اجرایی قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات و به منظور حفظ سلامت عمومی، استعمال این مواد در اماکن عمومی ممنوع است که با توجه به خروج قهوهخانهها از شمول این آییننامه، استعمال مواد دخانی در قهوهخانهها از این پس مجاز خواهد بود.
وزارت بهداشت، دوست قلیان دوستها جالب ترین نکته این بخشنامه جدید، پیشنهاددهنده آن، است. وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه، پیشنهاد اصلاح آئیننامه اجرایی قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات را به دولت داده است. پایگاه اطلاعرسانی دولت در این باره نوشت: "وزیران عضو کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک بنا به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به استناد ماده 18 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات، آئین نامه اجرایی این قانون را اصلاح کرد."
پیش از این، مسئولان مختلف وزارت بهداشت، بارها در مضرات دود و به خصوص قلیان، مصاحبه کرده بودند و همیشه باین نکته را تذکر میدادند که کشیدن یک قلیان، برابر با مصرف 100 نخ سیگار است. اکنون این پرسش مطرح میشود که چرا وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه، نه تنها با بازگشت قلیان به قهوهخانهها مخالفت نکرده، بلکه آن را به دولت پیشنهاد داده است.
اتاقهای دود، ترفند قبلی قهوهخانهدارها
پیش از این، با سختگیریهای وزارت بهداشت و نیروی انتظامی قرار بود تمام قلیانها از قهوهخانهها جمع شود. حتی دیوان عدالت اداری نیز رای داده بود هرگونه تنباکو، چه سنتی و چه طعمدار، از قهوهخانهها جمعآوری شود. نیروی انتظامی نیز بارها تاکید کرده بود با عرضهکنندگان قلیان در همه صنوف برخورد خواهد کرد. کار به جایی رسیده بود که یکی از فرماندهان پلیس استان قم، در رسانهها اعلام کرد اگر مردم در بوستانها و در ملاءعام نیز اقدام به مصرف قلیان کنند، با برخورد پلیس مواجه خواهند شد.
اوضاع به ضرر قلیان پیش رفت تا اینکه یکی از مسئولان صنف سفرهخانهداران تهران در گفتوگو با میراث فرهنگی از بازگشت "اتاقهای دود ایزوله" به سفره خانهها خبر داد. وی درباره این اتاقها، از لفظ "استانداردسازی سفره خانهها" استفاده کرد و گفت به زودی فضای استاندارد و ایزوله به عنوان اتاق دود برای استفاده از قلیان در سفرهخانهها، راهاندازی میشود. هر چند این طرح، هیچگاه عملی نشد، ولی با مصوبه دیروز هیات دولت، نیازی به اتاق دود و اقدامات پلیسی نیست.
مردم میتوانند با خیال راحت به قهوهخانهها بروند و ریه خود را از دود سرطانزای قلیان، انباشته کنند. در این میان، لابد حرف و حدیثهایی که برای مبارزه با دود و دخانیات مطرح میشود را میشود چند ماهی به بایگانی سپرد. هر چند پزشکان میگویند 90 درصد از سرطانهای ریه و دستگاه تنفسی، مربوط به مصرف دود است.