آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با آغاز شمارش معکوس برای به پایان رسیدن ذخیره بنزین ۱۰۰ تومانی کارتهای سوخت، بازار خرید و فروش خودروهایی با کارتهای بنزین ۱۰۰۰ لیتری سکه شده است.
عرضه تک نرخی بنزین جدیدترین سناریوی دولت برای مدیریت مصرف سوخت در سطح کشور است که پیشبینی میشود همزمان با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانها عرضه بنزین تکنرخی (احتمالاً بنزین ۱۰۰۰ تومانی) در سطح جایگاههای سوخت آغاز شود.
با اجرای قانون هدفمندی یارانهها مصرف این فرآورده استراتژیک نفتی با کاهشی ۶٫۵ درصدی به سطح ۶۰ میلیون لیتر در روز رسیده است.
بر اساس آخرین آمار رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در شرایط فعلی ذخیره بنزین ۱۰۰ تومانی کارتهای هوشمند سوخت به کمتر از ۱۲۵ میلیون لیتر کاهش یافته است و بین ۲ تا ۲٫۵ درصد فروش بنزین جایگاهها با نرخ یارانه ای انجام میشود.
با این وجود خرید و فروش کارتهای بنزین یکهزار لیتری بنزین ۱۰۰ تومانی حداقل در صفحات روزنامهها بازار داغی پیدا کرده است به طوری که روزانه چندین آگهی فروش خودروهای مختلف دارای کارتهای بنزین یکهزار و بیش از یکهزار لیتری در صفحات روزنامهها مشاهده میشود.
علیرضا ضیغمی اخیراً درباره وجود کارتهای بنزین چند هزار لیتری، گفته است: هیچ ارگان و نهاد دولتی بنزین ۱۰۰ و ۴۰۰ تومانی دریافت نمیکند و ارگانهای دولتی تنها میتوانند بنزین ۷۰۰ تومانی دریافت کنند.
به گفته معاون وزیر نفت ارگانهایی هم که کارت سوخت بنزین ۴۰۰ تومانی دریافت میکنند، به ازای هر لیتر آن باید ۳۰۰ تومان نیز بپردازند که البته دریافت سوخت به این شیوه بسیار کم شده است و اکثر ارگانها دولتی سوخت را با نرخ آزاد دریافت میکنند.
این عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت با اشاره به اینکه طبق قانون ارگانها و نهادهای دولتی باید بنزین را ۷۰۰ تومان خریداری کنند، تاکید کرد: بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها بنزین ۱۰۰ تومانی برای هیچ فرد و ارگانی شارژ نشده و مطابق با سهمیهها کارتهای سوخت طبق سهمیه شارژ میشوند.
تماس با دارندگان خودروهایی با کارتهای هوشمند سوخت یکهزار لیتری نشان میدهد که قیمت این نوع خودروها در مقایسه با خودروهای مشابه (بدون سهمیه اضافی بنزین) ۵۰۰ هزار، یک میلیون و حتی ۱٫۵ میلیون تومان (بسته به میزان سهمیه و نوع خودرو) گران تر است.
وجود بنزین ۱۰۰ تومانی در کارتهای هوشمند سوخت هم به درد سر تازهای برای جایگاه داران سوخت سراسر کشور تبدیل شده و حتی نمایندگان این بنگاههای اقتصادی خواستار جمعآوری بنزین ۱۰۰ تومانی شدهاند.
ناصر رئیس فرد رئیس انجمن جایگاه داران سوخت کشور اخیراً خواستار جمع آوری بنزینهای ۱۰۰ تومانی به دلیل مشکلات متعدد همچون وجود فساد در سطح جایگاهها شده و به مهر گفته است: هم اکنون برخی از افراد سود جو اقدام به خرید فروش کارتهای بنزین ۱۰۰ تومانی در سطح جایگاهها میکنند.
بر اساس این گزارش، پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها ساماندهی و مدیریت سهمیه بنزین خودروها در دستور کار دولت قرار گرفت به طوریکه حذف و غیرفعال کردن کارتهای هوشمند سوخت اضافی خودروها با شدت بیشتری ادامه یافت.
محسن روحانی مدیر سامانه هوشمند سوخت در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اخیرا در گفتوگو با سایت وزارت نفت با بیان اینکه تا پایان شهریور امسال درمجموع ۳۳ میلیون و ۸۰۰ هزار کارت هوشمند سوخت برای انواع وسایل نقلیه شخصی، خدماتی و عمومی صادر شده است، گفته است: از این تعداد حدود ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار کارت به دلایل مختلف غیرفعال شدهاند.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه ابطال کارت سوخت به دلایل مختلف، از طریق صاحب کارت، ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور و مراجع قضایی انجام میشود، تاکید کرده است: کارتهای هوشمند سوخت در ابتدا صرفاً بر اساس پرونده خودروها تولید شد که در مراحل مختلف، تعدادی از کارتهای بدون صاحب به صورت هم فیزیکی و هم نرمافزاری ابطال شده است.
عبدالله جلالی قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت هم اخیرا درباره اجرای طرح ساماندهی سهمیه بنزین برخی از خودروهای عمومی به مهر گفته است: پیشتر با ارائه فراخوانی نسبت به شناسایی خودروهای وانت بار عمومی اقدام شد.
وی با بیان اینکه در ادامه اجرای این طرح سهمیه بنزین برخی از وانت بارها که برای ثبت نام در مرحله اول حضور پیدا نکردند به میزان ۲۰ درصد کاهش پیدا کرد، یادآور شد: هم اکنون در مرحله آرامش قرار داریم و به زودی با به پایان رسیدن برخی از مشکلات و ایرادات و رفع آنها مرحله نهایی ساماندهی سهمیه بنزین وانت بارها اجرایی میشود.
این مقام مسئول تاکید کرد: این طرح به زودی با همکاری برخی از دستگاههای مرتبط همچون سامانه هوشمند سوخت به طور کامل اجرایی میشود.
از این رو آن دسته از وانت بارهایی که در سامانه حمل و نقل درونشهری، بینشهری و روستایی ثبتنام نکنند سهمیه سوخت خودروهای شخصی را دریافت میکنند که این اقدام فقط در بخش وانتبار منجر به کاهش ۵ تا ۶ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین کشور میشود.
با این وجود هنوز در برخی از آگهیهای فروش خودرو در صفحات روزنامهها عناوینی همچون ”خودروی شخصی با بنزین ماهانه ۳۰۰ لیتر بنزین” درج شده است که نشان میدهد هنوز طرح سامان دهی مدیریت سهمیههای بنزین به طور کامل پیاده سازی نشده است.
به نظر میرسد با گذشت ۴ سال از اجرای طرح سهمهیهبندی بنزین، هنوز کارتهای هوشمند سوختی وجود دارند که با وجود کاربری شخصی ماهانه با سهمیههای بنزین با کاربری عمومی شارژ میشوند.