آفتابنیوز : آفتاب: یكشنبه، شصت وپنجمین سالروز تولد «استیون اسپیلبرگ»، كارگردان نام دار هالیوود و خالق تعدادی از آثار ماندگار تاریخ سینمای جهان است.
«استیون اسپیلبرگ»، كارگردان، تهیه كننده و فیلمنامهنویس آمریكایی متولد ١٨ دسامبر ١٩٤٦و برنده سه جایزه اسكار است.
وی كه از كارگردانان الهام بخش تاریخ سینما محسوب میشود، در فیلمهایش به موضوعاتی چون بردهداری، جنگ و تروریسم پرداخته است.
او موفقترین کارگردان سینما در زمینه تجاری محسوب میشود كه با فیلمهای «آروارهها» ( ١٩٧٥)، «ای.تی» ( ١٩٨٢) و «پارک ژوراسیک» ( ١٩٩٣) ركورد فروش سینمای جهان را شكست و هریک از این فیلمها پرفروشترین فیلم دوران خود بودند.
مجموع فروش فیلمهای ساخت اسپیلبرگ تاكنون به رقم چشم گیر ٨ / ٥ میلیارد دلار رسیده است و نشریه اقتصادی فوربس ثروت این فیلمساز آمریكایی را بیش از ٣ میلیارد دلار برآورد كرده است.
اسپیلبرگ روز هجدهم دسامبر ١٩٤٦ در ایالت اوهایو آمریکا متولد شد و سالهای کودکیاش را در سالنهای سینما و با تماشای فیلمهای والت دیسنی و حادثهای گذراند.
وی از ١٢ سالگی شروع به ساخت فیلمهای آماتوری كرد و در ١٦ سالگی فیلم بلندی به نام «نور بلند» را ساخت. اسپیلبرگ از کالج ایالتی کالیفرنیا در رشته سینما فارغالتحصیل شد و با فیلم كوتاه «آمبلین» در سال ١٩٦٨ مورد توجه قرار گرفت.
وی هم دوره فیلم سازان سرشناسی چون جورج لوکاس، فرانسیس فورد کوپولا، مارتین اسکورسیزی، جان میلوش و برایان دی پالما است كه در ابتدای ورود به حرفه سینما با کمپانی کلمبیا پیكچرز برای ساخت چند فیلم تلویزیونی به توافق رسید و اولین فیلم بزرگ و مهم خود را که در سینماها به نمایش درآمد را در سال ١٩٧١ بانام «دوئل» ساخت.
سه سال بعد وی فیلم «شوگرلند اکسپرس» را ساخت. این فیلم در جشنواره كن ١٩٧٤ نامزد نخل طلا بود و جایزه بهترین فیلمنامه را دریافت كرد.
فیلم «آروارهها» محصول ١٩٧٥ از موفقترین و مهمترین آثار كارنامه سینمایی اسپیلبرگ است. این فیلم داستان یک کوسه است که ساكنان یک شهر ساحلی را به وحشت می اندازد. این فیلم به یكی از پرفروشترین آثار سینمایی در زمان اكران تبدیل شد و شهرت و موفقیت اسپیلبرگ را دوچندان ساخت.
«برخورد نزدیک از نوع سوم» فیلم بعدی اسپیلبرگ بود كه براساس داستانی که خود او نوشته بود ساخته شد كه سفر موجودات فضایی به کره زمین را به تصویر كشیده است.
اسپیلبرگ در فیلم بعدی خود وارد دنیای خیالی شد و فیلم «ایندیاناجونز و مهاجمین صندوقچه گمشده» را در سال ١٩٨١ ساخت.
این كارگردن نام دار یك سال بعد فیلمی درباره دنیای كودكان و افسانههای تخیلی و فضایی ساخت که توجه مخاطبین بزرگسالان را نیز به خود جلب كرد. «ای. تی» كه در زمان اكران پرفروش ترین فیلم تاریخ سینما شد و هم اكنون یكی از موفق ترین آثار اسپیلبرگ در زمینه تجاری محسوب میشود. این فیلم جایزه بهترین فیلم خارجی جوایز دیوید دوناتلو ایتالیا را در سال ١٩٨٣ كسب كرد.
فیلم بعدی اسپیلبرگ «رنگ ارغوانی» بود كه در سال ١٩٨٥ ساخته شد و نامزد ١١ جایزه اسكار شد، هرچند هیچ یک را كسب نكرد.
اسپیلبرگ در سال ١٩٩٣ فیلم به یادمادنی «پارک ژوراسیک» را با بهرهگیری از جدیدترین فناوریهای جلوههای ویژه ساخت و پس از آن اثر علمی تخیلی اما پرفروش «مایکل کرایتون» را به سینما آورد.
یكی از موفق ترین فیلم های كارنامه سینمایی اسپیبرگ بی شك فیلم «فهرست شیندلر» محصول ١٩٩٤ است. این فیلم موفق شد در جوایز اسكار و جوایز بافتا عنوان بهترین فیلم و بهترین كارگردانی را كسب كند و در جوایز گلدن گلوب جایزه بهترین كارگردانی را برای اسپیلبرگ به همراه آورد.
در سال ١٩٩٨ بود كه اسپیلبرگ دیگر شاهكار حرفهای خود یعنی «نجات سرباز رایان» را به رخ اهالی سینما كشید. این فیلم جنگی درباره جنگ جهانی دوم و نبرد سربازان آمریکایی با ژاپنیها بود كه هنر استفاده از تكنیکهای جلوههای ویژه در آن بینظیر بود. این فیلم برای دومین بار جایزه اسكار بهترین كارگردانی را برای اسپیلبرگ به همراه آورد و در جوایز گلدن گلوب نیز جایزه بهترین كارگردانی را گرفت.
«هوش مصنوعی» محصول ٢٠٠١، «گزارش اقلیت» محصول ٢٠٠٢ و «ترمینال» محصول ٢٠٠٤ و «جنگ دنیاها» محصول ٢٠٠٥ فیلمهای بعدی اسپیلبرگ بودند.
این فیلم ساز ثروتمند در سال ١٩٩٣ جایزه شیر طلای افتخاری جشنواره ونیز، در سال ١٩٩٥ جایزه سزار افتخاری فرانسه، در سال ١٩٨٧ جایزه اسكار افتخاری و در سال ٢٠٠٤ جایزه «آكی را كوروساوا» جشنواره توكیو را گرفت و در سال ٢٠٠٣ نام وی در تالار مشاهیر هالیوود جا گرفت.
وی اخیراً ساخت جدیدترین فیلم خود فیلمی زندگینامهای درباره «آبراهام لینكلن» را آغاز كرده است. «دانیل دی لوئیس» برای ایفای نقش شانزدهمین رییسجمهور آمریكا انتخاب شده است.