آفتابنیوز : آفتاب: اگر تا چندی پیش در عرصه سیاست گروه های سیاسی به دنبال حذف یکدیگر در مناسبات سیاسی بودند و این روند به سمت شخصیتهای سیاسی هم کشیده شد حال در وادی دیگر آن هم در عرصه خاطرهنگاری دامنه حذف شامل برخی شخصیتهای سیاسی از جمله آیتالله هاشمیرفسنجانی شده است. موضوعی که چندی پیش رسول جعفریان، رییس کتابخانه مجلس نسبت به آن هشدار داده بود.
اگرچه تحریف برخی وقایع تاریخی مسبوق به سابقه بوده ولی تاکنون سابقه نداشته شخصیتهای تاثیرگذار در تاریخ معاصر ایران در کتابهای تاریخی رفته رفته حذف شوند. به همین دلیل است که آیتالله محمد غروی، از اعضای ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حذف شخصیتها از تاریخ انقلاب را کار ناجوانمردانهیی میداند و به «اعتماد» میگوید: «امام این را ظلم میدانستند که تاریخنگاران بخواهند کسانی که در راه انقلاب شهید شدند یا برای موفقیت انقلاب فداکاری و تلاش کردند اسمی نبرند.»
***
چندی پیش آقای رسول جعفریان، رییس کتابخانه مجلس در مصاحبهیی به حذف مغرضانه برخی چهرههای سیاسی در نگارش کتب تاریخی معاصر انتقاد کردند. تحلیل شما از این نوع اقدامات، آن هم در عرصه خاطرهنگاری چیست؟ به نظر من خیلی زشت است اگر انسان در تاریخ نگاری انقلاب وقایع را به گونهیی دیگر و بر خلاف واقعیت رقم بزند و نقش اشخاص را که در پیروزی انقلاب موثر بودهاند، نبیند و از آن طرف اگر خطاها و اشتباهاتی داشتند به عمد آنها را برجسته کند. باید توجه داشته باشیم که ما هم در برابر خدا مسوول هستیم و هم در برابر شهدای انقلاب و در روز قیامت باید پاسخ بدهیم و هم اینکه بعدها تاریخ در مورد ما قضاوت خواهد کرد. در نتیجه باید حقایق را آنچنان که هست منعکس کنیم و اگر افراد در ارتباط با انقلاب و وقایع مثبت کشور نقش داشتند باید تاثیرگذاری و نقش آنها دیده شود زیرا این ظلم است که تاریخنگاران نخواهند نقش برخی شخصیتها را در انقلاب که موثر بودهاند در کتب تاریخی ثبت کنند.
حذف شخصیتهایی که در انقلاب موثر بودهاند از کتب تاریخ معاصر چه تاثیری بر اصالت انقلاب میگذارد؟ این ظلم فاحش است. ما گاهی در مسائل اجتماعی این کارها را میکنیم، یعنی شخصیت شکنی میکنیم، شخصیت افراد را ترور و لگدمال میکنیم و اگر در تاریخ هم همین کارها را انجام دهیم ظلم به انقلاب است. این دیگر مربوط به افراد نیست و مربوط به انقلاب است و خدا کند اینچنین که آقای جعفریان گفتند نباشد، اگر باشد قابل تحمل نیست.
فکر میکنید این کار چه تبعاتی میتواند برای آینده انقلاب داشته باشد و چه کسانی مسوول هستند؟ تاریخ نباید شخصی نوشته شود، تاریخها به گونهیی جزو مسائل انقلاب تلقی میشوند و برای ثبت تاریخ انقلاب عملایک نهادی دست به کار میشوند و کار تاریخنگاری وقایع انقلاب را انجام میدهد و بنابراین اگر با صداقت نوشته نشود در واقع آن نهاد و همینطور کسانی که این کتابها را میخوانند و سکوت میکنند زیر سوال میروند. این مسالهیی جدی است و نباید اجازه داد تاریخ غیرمنصفانه نوشته شود. امام نسبت به این مساله حساس بودند و در یکی از پیامهای خود نسبت به این موضوع هشدار داده بودند و این را ظلم میدانستند که تاریخ نگاران بخواهند از کسانی که در راه انقلاب شهید شدند یا برای موفقیت انقلاب فداکاری و تلاش کردند اسمی نبرند. باید توجه داشته باشیم در نوشتن تاریخ حتی اهداف افراد را ذکر کنیم و لذا اگر این موضوع واقعیت داشته باشد بسیار بد است و امیدواریم این گفتهها صرفاً یک تهدیدی باشد برای توجه بیشتر به این موضوع و آسیبشناسی و تذکر به کسانی که تاریخ فعلی را مینویسند. حذف شخصیتها از تاریخ انقلاب کار ناجوانمردانهیی است.
روزنامه اعتماد-لاله کریمی