کد خبر: ۱۴۶۳۷۰
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۲۲:۴۲
رقابت فرزندان معنوی مصباح‌یزدی با جبهه متحد در غیاب اصلاح‌طلبان

بررسی آخرین آرایش سیاسی انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی توسط عضو حزب اعتدال و توسعه

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه معتقد است، در غیاب اکثریت اصلاح‌طلبان عمده رقابت را باید میان جریان‌های اصول‌گرا دید.

غلامعلی دهقان در گفت‌و‌گو با ایلنا، با بیان اینکه آرایش سیاسی انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی عملا شکل گرفته است، خاطر نشان کرد: در غیاب اکثریت اصلاح‌طلبان عمده رقابت را باید میان جریان اصول‌گرا دید.

وی ادامه داد: در این انتخابات رقبای هفت‌گانه‌ای با هم رقابت می‌کنند که پنج رقیب از طیف اصول‌گرا و دو رقیب دیگر یکی مستقلین و دیگری بخشی از اصلاح‌طلبان هستند.

دهقان با اشاره به جبهه متحد اصول‌گرایان به عنوان نخستین رقیب در طیف اصول‌گرا، گفت: اگر چه در جبهه متحد اصول‌گرایان که می‌توان محوریت آن‌ها را جامعتین (جامعه روحانیت مبارزتهران و جامعه مدرسین کشور) قلمداد کرد، حزب مؤتلفه اسلامی به جهت دارابودن یک تشکیلات سنتی جایگاه معتبری دارد، اما بازوهای پرتوان اجرایی این بخش را می‌توان تشکیلات ایثارگران و رهپویان دانست.

وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد این جبهه از دیگر رقبای چهارگانه خود در طیف اصول‌گرا از بخت موفقیت بیش‌تری در مجلس برخوردار باشد. اما شاید این جبهه در انتخابات ریاست جمهوری آینده نتواند آنطورکه در انتخابات مجلس به جمع‌بندی رسید به راحتی بر روی فرد واحدی اجماع کند، چراکه عملاً می‌توان سه گزینه علی لاریجانی، محمد باقر قالیباف و سعید جلیلی را در جریان این طیف اصول‌گرا قرار داد. 

دهقان در ادامه سخنان خود ضمن اشاره به جبهه پایداری به عنوان رقیب اصلی جبهه متحد تاکید کرد: این جبهه را باید فرزندان معنوی آیت‌اله مصباح‌یزدی قلمداد کرد. این جریان که تا قبل از انتخابات ۸۸ مشترکات زیادی با جبهه متحد داشت پس از پیروزی بر رقیب اصلاح‌طلب خود تضادهای فرعی خود را با جبهه متحد بروز داده است.

وی اضافه کرد: عمده تفکر این جریان شباهت یکسانی با دیدگاه‌های آقای احمدی‌نژاد تا قبل از خرداد ۸۸ دارد. اما پس از سخنان رئیس دفتر احمدی‌نژاد (مشایی) این جریان راه خود را از جهت تفکر سیاسی با رئیس دولت جدا کرده است.

دهقان با بیان اینکه شاخص این جبهه را می‌توان معلم سابق اخلاق دولت آقای آقاتهرانی دانست، تصریح کرد: اگرچه جبهه پایداری همیشه حمایت خود را از رئیس دولت اعلام کرده است، اما دلخوری این مجموعه نسبت به نقطه‌نظرات آقای مشایی نیز همیشه وجود داشته است.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه نشریه هفتگی ۹ دی عملاً سخنگوی مجموعه پایداری محسوب می‌شود، اذعان داشت: البته سایت «رجانیوز» و هفته‌نامه «پرتو» تعلق‌خاطری به این مجموعه دارند. به نظر می‌رسد این جبهه برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ نیز بدون برنامه نیست و سخنگوی فعی این مجموعه آقای باقر لنکرانی می‌تواند یکی از این گزینه‌ها باشد. از دیگر چهره‌های این مجموعه می‌توان از آقایان رسایی و کوچک‌زاده نمایندگان فعلی مجلس نام برد.

عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه افزود: آنچه به عنوان مرز میان جبهه پایداری و متحد شناخته می‌شود، نوعی رادیکالیسم سیاسی و فرهنگی در مواضع آن‌ها است که سبب مرزبندی این مجموعه با جبهه متحد گردیده است.

دهقان با اشاره به نام جبهه ایستادگی ایران اسلامی به عنوان سومین رقیب انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد: جبهه‌ای ایستادگی را می‌توان مجموعه‌ای نزدیک به محسن رضایی معرفی کرد. این جریان نیز به علت موضع محسن رضایی در انتخابات گذشته ریاست‌جمهوری راه خود را از دو مجموعه قبلی جدا کرده و برای خود وزن قابل‌توجهی در طیف اصول‌گرایان به دست آورده است.

وی با اشاره به حضور فعال جبهه ایستادگی در هفتمین دوره انتخابات مجلس نهم تحت خدمتگزاران ایران اسلامی، خاطرنشان کرد: جبهه ایستادگی را می‌توان از مجموعه رسانه‌ای خوبی بهره‌مند است و سایت تابناک به مواضع این مجموعه نزدیک است. علاوه بر این حزب توسعه و عدالت به دبیر کلی آقای روح‌الامینی محور تشکیلاتی این مجموعه محسوب می‌شود ضمن اینکه روزنامه «ملت ما» نیز در این مجموعه قرار می‌گیرد.

دهقان ادامه داد: آقایان محسن رضایی و روح‌الامینی از چهره‌های شاخص این مجموعه برای انتخابات مجلس نهم هستند. به نظر می‌رسد این مجموعه نیز برای انتخابات آتی ریاست‌جمهوری بار دیگر به محسن رضایی می‌اندیشد.

وی با اشاره به جبهه تازه تشکیل شده صدای ملت به عنوان چهارمین رقیب انتخابات، گفت: علی مطهری معرف و آقای کاتوزیان نقش سخنگوی این جبهه را بر عهده دارند. این جبهه که متشکل از منتقدان دولت دهم می‌باشد، مورد بی‌مهری جبهه متحد و به ویژه جبهه پایداری قرار گرفته است و البته اشتراکاتی هم با جبهه ایستادگی دارد.

دهقان در ادامه سخنان خود اضافه کرد: نگاهی به مواضع اعضای جبهه صدای ملت در سال‌های اخیر نشان می‌دهد این جبهه با موضع اعلام شده رئیس دولت و به خصوص رئیس دفتر وی مخالفت فکری دارند، که اوج این تعارض فکری را می‌توان در قضیه طرح مکتب ایرانی از سوی آقای مشایی مشاهده کرد. علاوه بر این جبهه صدای ملت که پیش از این جبهه منتقدان دولت نام داشت همچنین نسبت به دیگر کارکردهای اقتصادی و بعضاً سیاست داخلی دولت نیز انتقادهای قابل‌توجهی داشته‌اند.

وی با بیان اینکه درباره آینده این جبهه سخن‌گفتن چندان آسان نیست، اضافه کرد: می‌توان انتقادات این جبهه نسبت به دولت را در سوالات یک چهارم نمایندگان مجلس فعلی از آقای رئیس‌جمهور مشاهده کرد، سوالاتی که در روزهای اخیر از سوی آقای باهنر اعلام وصول شد و قرار است رئیس دولت در ۱۴ اسفند به این سوالات پاسخ دهد.

عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه در بخش دیگری از سخنان خود ضمن پرداختن به پنجمین رقیب انتخابات مجلس نهم اذعان داشت: این جریان که خود را حامیان گفتمان انقلاب اسلامی معرفی می‌کنند به جریان مشایی- احمدی‌نژاد مشهور است. ضمن اینکه به نظر می‌رسد این جریان در تهران فاقد تشکیلات منسجمی باشد و بیشتر استراتژی آن مبتنی بر فرار از مرکز باشد، یعنی اینکه سرمایه‌گذاری معنوی و مالی این جریان بیشتر در شهرهای تک‌نماینده است.

وی با تاکید بر اینکه دلیل عدم حمایت بخش قابل‌توجهی از اصول‌گرایان از این جریان دیدگاه‌های فکری و فرهنگی این مجموعه است، خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد این جبهه آقای مشایی را با تمام حاشیه‌هایی که پیرامون او وجود دارد گزینه مورد‌نظر خود برای انتخابات ۹۲ می‌داند.

دهقان با اشاره به دیگر جریان‌ها گفت: واقعیت این است که اصلاح‌طلبانی که در فضای سیاسی کشور به این نام معرفی شده بودند، به دلایل مختلف در این انتخابات حضور ندارند و تنها شاهد حضور بخش کوچکی از آن‌ها در انتخابات اخیر هستیم. در این میان می‌توان به اعضای حزب مردم‌سالاری و همچنین چهره‌های حزب اسلامی کار همانند آقای محجوب و خانم جلودارزاده به عنوان شاخصین این جبهه اشاره کرد که در خوش‌بینانه‌ترین حالت فراکسیونی همانند فراکسیون اصلاح‌طلب در مجلس آتی قابل پیش‌بینی است. 

دهقان در پایان ضمن اشاره به جریان مستقلین به عنوان آخرین گروه از رقبای انتخابات تصریح کرد: این جریان در تمامی انتخابات پس از انقلاب در تهران بختی برای موفقیت نداشتند اما در شهرهای کوچک و برخی شهرهای بزرگ به مجالس بزرگ راه یافتند. معمولاً می‌توان میان مستقلین رقابت‌های قومی و قبیله‌ای مشاهده کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین