آفتابنیوز : آفتاب: در این مذاکرات که احتمالا مذاکرات «استانبول دوم» نامیده خواهد شد، موضوع مذاکرات اساسا با مذاکرات «استانبول اول» متفاوت است، فریدون عباسی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، شامگاه یکشنبه در مصاحبه با «العالم» به نکات مهمی درباره موضوع احتمالی این مذاکرات اشاره کرده است.
در حالی که کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تاکنون پاسخی به نامه ایران برای تعیین زمان و مکان مذاکرات آتی ایران و گروه ۱+۵ نداده است، مقامات کشورمان به نوعی مکان و موضوع مذاکرات را مشخص کردهاند.
در نامه دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به «کاترین اشتون» آمده که ایران درصدد است تا در اسرع وقت در زمان و مکانی که مورد توافق دو طرف باشد، گفتوگوها را با طرف غربی از سر گیرد.
با وجود این، علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران در کنفرانس خبری با وزیر خارجه نیکاراگوئه، اعلام کرد: بیگمان مکان مذاکرات، استانبول خواهد بود؛ حال یا طرف غربی هم موافقت خود را با برگزاری مذاکرات در استانبول اعلام کرده و یا این صرفا تمایل ایران است که میخواهد مذاکرات در استانبول برگزار شود. در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد، میتوان مذاکرات در پیش روی ایران و غرب در استانبول را مذاکرات استانبول دوم نامید، که پس از ناکامی مذاکرات استانبول اول در سال گذشته برگزار خواهد شد. این در حالی است که تاکنون گروه ۱+۵، درباره قطعی بدون استانبول به عنوان مکان مذاکرات سخنی نگفته است.
با وجود تمایل ایران برای گفتوگو با غرب در استانبول مانند دور پیشین گفتوگوها، موضوع مذاکرات از نظر ایرانی هیچ شباهتی با موضوع گفتوگوها پیشین ندارد.
فریدون عباسی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در مصاحبهای که شامگاه یکشنبه با تلویزیون العالم داشت، اعلام کرد که در مذاکرات استانبول اول، موضوع مذاکرات مبادله سوخت کمتر غنی شده با سوخت ۲۰ درصد بوده، ولی در مذاکرات پیش رو، موضوع معامله سوخت ۲۰ درصد ایران و فروش آن با کشورهای دیگر مورد بحث خواهد بود.
وی در این باره به العالم گفته است: موضوع مبادله پایان یافته و شاید پیشنهاد دیگری را مطرح کنیم، زیرا مبادله مربوط به هنگامی است که مواد غنی شده یا مواد اولیه را بدهیم و کسی بیاید و با استفاده از کارخانه خودش، مجتمع سوخت تولید کند.
هماکنون ما این سرمایهگذاری را در درون کشور انجام داده و دانش و فنآوری آن را به دست آوردهایم؛ پس نیازی به مبادله سوخت خودمان نداریم، چرا که ما دیگر سوخت تولید میکنیم.
وی گزارش آژانس مبنی بر تولید نزدیک صد کیلو گرم سوخت ۲۰ درصد را نیز تأیید کرد.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرد: میتوانیم بگوییم که ما معامله سوخت خواهیم داشت؛ یعنی از این به بعد، ما پای میز مذاکره به طرف مقابل خواهیم گفت: آیا سوخت میخواهد؟
عباسی خاطرنشان کرد: پس از اطمینان از طرف مقابل درباره اینکه آیا تحت نظارت آژانس قرار دارد و اینکه سوخت را برای چه کاری میخواهد، با همکاری و نظارت آژانس، سوخت خود را در اختیار دیگران هم خواهیم گذارد؛ البته وقتی نیاز خودمان را رفع کردیم.
البته عباسی همچنین افزوده است: «مذاکره با ۵+۱ به عهده دکتر جلیلی است. ما بنا به وظیفهای که داشتیم، سوخت را در درون کشور تولید کردیم و رآکتور تهران را راه انداختیم که این دستاورد در آغاز مذاکرات و نتیجه آن، میتواند کارساز باشد. من این پیام را میتوانم به کشورهایی که در آن سوی میز مقابل ما مینشینند، بدهم که بهتر است روش دیگری را برگزینند، زیرا روشهای گذشته موفقیت آمیز نبوده است».
عباسی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا ایران اورانیوم خام کافی برای تبدیل به مجتمع سوخت دارد و اینکه آیا گزارشهای آژانس مبنی بر تولید بیش از صد کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد در ایران درست است، تأکید کرد: ما چون تولیداتمان در همه مراحل، زیر نظر کارشناسان آژانس است، اعدادی که آژانس درباره تولیداتمان میدهد، میتوانیم درباره درست بودن آن صحه بگذاریم.
وی ادامه داد: نزدیک نود تا صد کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد غنی کردهایم که در سایت نطنز است و این غنیسازی را با یک زوج یا دو زنجیره، انجام دادیم.
به گزارش تابناک،مواضع وزیر خارجه و رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی هرچند نظر نهایی ایران در مذاکرات هستهای با غرب به شمار نمیرود و موضع کشومان رسمی توسط دبیر شورای عالی امنیت ملی، بیان میشود، ولی با وجود این، میتوان گفت، تولید سوخت ۲۰ درصد در ایران، موضوع مذاکرات را نسبت به دورهای پیشین تغییر خواهد داد.