آفتابنیوز : آفتاب: ترک همدانی، مصطفی - یک جلسه رسمی مجلس شورای ملی در سال ١٢٨٥ خورشیدی کاملا به بحث و گفتگو درباره موضوع نان مردم گذشت
مذاکرات مجلس سه شنبه دهم شوال 1324
بواسطه تغییر در امر خبازخانه و اغتشاش آن از حیث کمپانی نان موضوع مذاکره وکلا عمل خبازخانه و اصلاح امر نان است غالب وکلا تشکیلات مردم را در امر نان اظهار میداشتند، عقیده بعضی بر این بود که بواسطه ارجاع این امر بعهده اولیاء دولت این اغتشاشات فراهم شده است و لازم است که از طرف مجلس اظهار شود که ترتیب خبازخانه بعهده کمپانی واگذار شود.
در این جلسه میرزا سید محمد و آقا سید عبدالله و آقا شیخ فضل الله و صدرالعلما و بعضی دیگر نیز وارد شدند مذاکره نان بمیان آمد جماعتی از وکلا از وزیر مخصوص (صاحب اختیار فعلی) که حاکم تهران است حمایت میکردند عاقبت عمل نان در مجلس رسماً مذاکره و برقرار شد که آنرا بصورت شرکت یا بشکل دیگری اداره نمایند دسته فوق رأی ندادند و معایب آنرا بیان نمودند و رای دادند که باید امسال نان و گوشت تحت اختیار حکومت باشد بشرایط مقرره تا برای اول سال یعنی سر خرمن فکری درست در این باب بشود چون مذاکره شرکت بود لایحه نوشته شد که مجلس امضا کند و شرکت اقدام بکار نماید همان عده از وکلائی که از حاکم تهران طرفداری میکردند دردادن رأی تردید نمودند عقیده آنها این بود که ما کمپانی را میشناسیم آنها در شمار تجارند و خوف آن میرود که مال ملت و دولت از میان برود.
اظهارات بعضی این بود که باید اظهار نمود در صورتیکه اکثریت آراء وکلاء مجلس بر این شد که تشکیل کمپانی در این باب بدهند و مؤسسین آنهم برای تعهد حاضر شدند چرا از طرف دولت اجرای رأی مجلس بتعویق افتاد.
و از جمله ایراداتیکه داشتند این بود در صورتیکه مردم بواسطه کمپانی نان ، ناچار بخریداری آن بقیمت سابقه هستند دیگر چرا از طرف دولت بیست هزار تومان از خزانه اندرون بتوسط حکومت برای مصرف ضرر داده شود و حال آنکه وزراء دست اندازی بموجودی خزانه را جایز نمیدانستند.
جمعی رأی دادند که از طرف مجلس چند نفر به رسالت حضور صدارت عظمی بروند در این خصوص مذاکرات در میان آمد جمعی را عقیده این بود که واسطه باید از وکلا باشد.
بعضی رسالت وکلا را مخالف نظامنامه میدانستند.
بعضی رسالت را بر عهده رئیس محول میداشتند و بعضی دیگر هم این را هم جایز نمیشمردند اظهار رئیس این بود که وزرا در موارد لازمه باید بمجلس حاضر شوند رئیس مجلس نمیتواند برای درخواست ترتیب امورملاقات وزراء برود.
بعضی را در این موضوع عقیده یان بود که باید تا سه روز منتظر بود پس از این مدت در صورت عدم اصلاح این امر باید شرحی نوشته و رسولی فرستاده شود.
سعدالدوله اظهار داشت که از طرف جناب وزیر مخصوص بایشان پیغام رسیده و اطلاع داده شده است که بهیچوجه مایل بمداخله در امر خبازخانه نیستند و کمال مسرت را حاصل میکنند در صورتیکه باقدامات مجلس تعهد این امر بذمه کمپانی باشد. و از عهده حکومت خارج شود. در جواب این پیغام گفته شد که خوبست این شرح از طرف حکومت کتباً اظهار شود.
از طرف رئیس اظهار شد که وزراء باید حاضر شوند و در اصلاح این امر همراهی نمایند.
بالاخره باکثریت آراء شرحی در این خصوص بصدارت عظمی نوشته و در مجلس قرائت شد.
مجدداً درخصوص اینکه جای وزراء باید در مجلس معین شود و در مواقع لزوم بمجلس حاضرشوند مذاکره بمیان آمد.
وارث سید مقتول هم مجدداً اظهار تظلم نمود.
لایحه هم که از طرف نسوان درخصوص اقدام در تسهیل تحصیل و ترقی معارف دختران مملکت بود در مجلس قرائت شد.
پس از قرائت لایحه آنها و اختتام مجلس چند نفر از ریش سفیدان آنها را برای تحقیقات باطاق دیگر خواستند جمعی از وکلا بالاجماع از ورود حاج عباس قلی نانواباشی وکیل صنف خبازها اظهار انزجار نموده واظهار داشتند بجهت اغتشاشی که در این چند روزه در عمل خبازخانه بواسطه اقدامات مشارالیه حاصل شده برای دخول مشارالبه در مجلس حاضر نیستیم و در صورت ورود مشارالیه ماها تماما استعفا خواهیم داد.
مصطفی ترک همدانی وکیل دادگستری
مبنع: خبرآنلاین