آفتابنیوز : آفتاب: شیوخ امارات اعلام کردهاند که بزودی یک خط لوله نفتی برای دورزدن تنگه هرمز احداث میکنند اما کارشناسان ایرانی میگویند که امنیت این خط لوله در گرو امنیت تنگه هرمز است.
شیخ حمد محمد الشرقی حاکم فجیره امارات طی گفتوگویی با خبرگزاری فرانسه اعلام کرده است که خط لوله جدید صادرات نفت این کشور در ماه ژوئن افتتاح میشود.
امروز 29 می است و از سه روز دیگر، ماه ژوئن میلادی آغاز میشود و اماراتیها قول دادهاند که در این ماه- یعنی ظرف یک ماه آینده- خط لوله امارات را افتتاح کنند.
براساس اعلام امارات، این خط لوله 360 کیلومتر طول دارد و مراحل احداث آن از سال 2008 آغاز شده است.
امارات از سال 2008 میلادی به دلیل تنشهای ایجاد شده در منطقه تنگه هرمز و اعلام رسمی ایران مبنی بر اینکه در صورت وقوع جنگ، نیروهای مسلح این تنگه را خواهند بست، اقدام به احداث خط لوله جایگزین کرد، خط لولهای که قرار است نفت صادراتی امارات را مسیری به جز تنگه هرمز عبور دهد.
هماکنون تمام کشورهای حاشیه خلیجفارس از جمله عربستان سعودی، امارات، قطر، عراق و کویت حجم عظیمی از نفت و گاز صادراتی خود را از طریق تنگه هرمز به کشورهای مختلف صادر میکنند.
تنگه هرمز دومین تنگه بینالمللی پرتردد دنیاست و روزانه حدود ۱۶٫۵ تا ۱۷ میلیون بشکه نفت خام که معادل ۴۰ درصد کل نفت حمل شده توسط نفتکشها و نزدیک به ۲۵ درصد کل عرضه جهانی نفت است، از این آبراه عبور میکند و حدود ۶۸ درصد ذخایر شناختهشده نفت و گاز دنیا در خلیج فارس قرار دارد و امنیت تنگه هرمز نقش کلیدی در تأمین بیوقفه انرژی دنیا دارد.
تنگه هرمز آبراههای کوچک است که در حد فاصل دریای عمان و خلیج فارس قرار دارد؛ بخشهای زیادی این تنگه به دلیل عمق کم، قابل عبور و مرور کشتیها نیست.
در حال حاضر بخش اعظمی از بخشهای با عمق زیاد این تنگه تحت مالکیت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و بیشتر نفت صادراتی به بازارهای آسیا، آمریکا و اروپای غربی میرود و ۷۵ درصد نفت خام ژاپن از این مسیر وارد میشود.
امارات در صورت راهاندازی این خط لوله که کارشناس عملی شدن آن غیرممکن میدانند، تنها میتواند روزنامه 1.5 میلیون بشکه نفت صادر کند.
در همین زمینه، سعدالله زارعی کارشناس مسائل استراتژیک طی گفتوگویی با خبرنگار خبرگزاری آنا، ادعای امارات را مبنی بر صادرات نفت به کشورهای دیگر از مسیری به غیر از تنگه هرمز را عمیلات روانی خواند و گفت که "ادعای مطرح شده تنها عملیات روانی است که البته ایرانقدرتمند فریب چنین بحثهایی را نمیخورد."
وی در ادامه تأکید کرد: انتقال نفت از طریق احداث صدها کیلومتر خط لوله آن هم از سوی امارات، امری غیرممکن است چرا که چنین اقدامی با توجه به شرایط منطقهای ممکن نیست.
این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین تصریح کرد: "این ادعای امارت شباهت زیادی با ادعای عربستانیها که گفته بودند ما میتوانیم نیاز دنیا به نفت ایران را تأمین کنیم، دارد و در واقع ادعای امارت و عربستان از یک جنس هستند."
همچنین سید حسین نقوی عضو شاخص کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگوی دیگری با خبرنگار آنا، در این باره میگوید، فرض اگر این باشد که اماراتیها چنین توانایی داشته باشند، که محال است و اگر مرتکب چنین اقدامی برای نجات آمریکا و همپیمانانش شوند، ایران در شرایط بحران، از حقوق ملت خود در مقابل اماراتیها دفاع خواهد کرد.
وی به اماراتیها هشدار داد که استمرار عملیات روانی علیه ایران، نتیجهای جز پشیمانی نخواهند داشت.
به اعتقاد کارشناسان، اقدام امارات برای احداث خط لوله انتقال نفت، پس از ادعای مالکیت جزایر سه گانه ایرانی، تکاپوی دیگری برای فشار به ایران است.
کارشناسان مسائل خاورمیانه در ایران معتقدند که آمریکا تصمیم دارد که اجرای یک طرح جامع حمایتی از شیخنشین امارات به منظور ایجاد تنش با ایران را بزودی آغاز کند، اقدامی که مقامات ایران نسبت به اجرای آن به اماراتیها هشدار دادهاند.
به گزارش آنا،کارشناسان در تحلیل شرایط کنونی خلیجفارس و تنگه هرمز، میگویند که انرژی صادراتی از سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس، بستگی به امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس دارد چرا که امنیت ایران اعلام کرده که در صورت ایجاد بحران علیه جمهوری اسلامی، امنیت انرژی جهان به خطر خواهد افتاد.