آفتابنیوز : آفتاب: سعيد جليلي با تاکيد بر حق برخورداري ايران از دانش هستهاي، مخالفت غرب با اين حق را به دليل ترس آنها از الگو شدن ايران اسلامي براي مقاومت و پيشرفت ديگر کشورها دانست و افزود: همچنانکه رهبر انقلاب فرمودند، آنها از ايران هستهاي نميترسند بلکه در هراس از «ايران اسلامي» هستند.
به گفته وي، غرب در مذاکراتش با تيم هستهاي اسبق در دولت قبلي به ايران گفته بود که ما ميخواهيم دانش هستهاي نداشته باشيد و اينکه ميگويم ضمانت عيني بدهيد يعني اينکه اين کار را انجام ندهيد و توانمندي هستهاي نداشته باشيد.
وي با بيان اينکه مقاومت ملت ايران جواب داده است، افزود: زماني آنها ميگفتند حتي يک سانتريفيوژ نداشته باشيد اما الان به هزار سانتريفيوژ هم رضايت دادهاند و با غني سازي 3.5 درصد هم مخالفتي ندارند.
جليلي به يکي از گفتوگوهايش با سولانا اشاره کرد که پرسيده بود چرا ايران اصل ماشين را ندارد ولي مدام بنزين ميخرد؟ جليلي هم پاسخ داده بود که چه منطقي دارد که ما ماشين گران قيمتي بخريم ولي برايش بنزين نداشته باشيم؟
دبير شوراي امنيت ملي با تاکيد بر ظرفيتهاي بومي ايران در برخورداري از دانش هستهاي، ادامه داد: ايران شش مساله آژانس بينالمللي هستهاي را رفع کرده و آژانس تمامي آنها را حل شده تلقي کرده است. اما مجموعهاي از مطالعات ادعاهايي که بر مبناي ادعاي برخي افراد و کشورها بود نيز در دستور کار آژانس قرار گرفت که ايران به تمامي آنها نيز پاسخ داد. اما آژانس هنوز پرونده ايران را عادي تلقي نکرده است.
جليلي از نگرشهاي سياسي حاکم بر برخورداري از دانش هستهاي ايران ياد کرد و گفت: البته حضور پررنگ مردم در دو انتخابات اخير به نها نشان داد که جمهوري اسلامي ايران يک نظام مردم سالار است و روز به روز مشروعيتش را از راي مردم ميگيرد.
تحريمهاي شکننده و فلج کننده غرب، بخش ديگري از سخنان وي بود که با بزرگترين جراحي اقتصادي ايران علي رغم اين تحريمها همراه شده است و اين گوياي اوج اقتدار و اعتماد به نفس ايران است.
او سپس وارد موضوع مذاکرات استانبول پس از گفتوگوي ژنو3 –بعد از جريان فتنه و فشارهاي اقتصادي غرب عليه ايران- که در آن توافق شد «براي همکاري حول نقاط مشترک» مذاکرات ادامه يابد. اين موضوع در استانبول در بهمن 89 دنبال شد و گفتيم لازمه «همکاري» پذيرش حق ملت ايران است. اما آنها اين را «پيش شرط» ما تلقي کردند و گفتوگو را ترک کردند. پس از آن چند دور نامهنگاري بين من و خانم اشتون انجام شد تا گفتوگوها به درخواست آنها ادامه يابد. علاوه بر اين در نامهاي در خردادماه سه سال پيش به آژانس اعلام کرديم که سوخت راکتور درماني تهران در حال اتمام است و وظيفه آژانس است که اين نياز را تامين کند.
دبير شوراي امنيت ملي ادامه داد: گزينه اول ما خريد سوخت 20 درصد بود اما آنها خواستار تبادل سوخت 20 درصد با سوخت 3.5 درصد ساخت ايران شدند. ما پذيرفتيم اما آنها باز بازي درآوردند و در نتيجه نه به ما سوخت را فروختند و نه حاضر به تبادل شدند. در گفتوگوهايمان با 1+5 به آنها گفتم که اگر اين سوخت را براي ايران تامين نکنند، ما خودمان آن را توليد ميکنيم. آنها با لبخندشان نشان دادند که باور ندارند ما بتوانيم چنين سوختي را تامين کنيم. اما با ظرفيت بالاي جوانان کشور ما از جمله شهيد شهرياري، اين کار امکان پذير شد.
به گفته وي، همين پيشرفت ايران، آنها را مجاب کرد که بار ديگر به مذاکره با ايران بپردازند. بنابراين در گفتوگوهاي استانبول ما تاکيد کرديم که بايد در حقوق هستهاي ايران در چارچوب NPT پذيرفته شود. آنها اين را پذيرفتند و زمينه مذاکرات بغداد فراهم شد. آنها نبايد دچار اشتباه محاسباتي شده و تصور کنند که باز ميتوانند وارد مسير غلط گذشته بشوند، چون باز هم اين گفتوگوها بينتيجه خواهد بود.
جليلي با بيان اينکه در مذاکرات بغداد، ايران وارد شروط جديد شد و پنج پيشنهاد را عنوان کرد، افزود: ما موضوعاتي علاوه بر بحث هستهاي را در ما در پيشنهاداتمان عنوان کرديم. از جمله بحث بحرين را مطرح کرديم و آنها هم مبارزه با مواد مخدر و دزدان دريايي را عنوان کردند. ما گفتيم گامهاي اعتمادساز بايد دوطرفه باشد. در عالي ترين سطح در جمهوري اسلامي ايران، مقام معظم رهبري فتواي عدم استفاده از سلاح هستهاي را صادر کردند و ما هم از آنها خواستيم که متقابلا حق غنيسازي اورانيوم را در ايران به رسميت بشناسند و اين دو گام متقابل در بيانيه بغداد درج شود.
وي از پيشنهاد چهارچوب کاري و تعيين زمان پايان مذاکرات از سوي ايران سخن گفت و افزود: ما گفتيم نميپذيريم که يک استثنا باشيم و تکاليفي بيش از NPT به ما تحميل شود.
به گفته وي، پيشنهاد آنها در بغداد در خصوص غني سازي 20 درصد بود.وي از خاطراتش با لاريجاني در آغاز تغيير تيم مذاکره کننده در ابتداي دولت نهم ياد کرد و افزود: آقاي فيشر وزير خارجه آلمان به ما گفتند که شما پس از تعليق بايد به تخريب دستگاههايتان بپردازيد. آن زمان آقاي لاريجاني پاسخ مقتضي را دادند. حال ببينيد به کجا رسيدهاند که نه تنها ديگر بحثي از تخريب و تعليق نيست بلکه ميخواهند درباره غنيسازي 20 درصد ما صحبت کنند.
جليلي ادامه داد: به اشتون گفتم که براي هر نوع مصارف صلحآميز هستهاي، ايران در چارچوب NPT حق دارد که به غنيسازي بپردازد.
وي افزود: پس از مذاکرات بغداد اشتون گفت که ما ميخواهيم آنچه خودمان را مطرح کرديم را به عنوان بيانيه پاياني بخوانيم. من هم گفتم که اگر اين کار را بکنيد من هم مصاحبه ميکنم و ميگويم که آنچه گفتهايد مورد توافق ما نبوده و ما پنج پيشنهاد خودمان را مطرح کردهايم. اين موضع ما انها را نگران کرد و درخواست جلسه کردند، هشت ساعت جلسه داشتند و بعد گفتند که مذاکرات را با ما ادامه ميدهند.
پس از آن خانم اشتون باز در مکاتباتش با معاون بنده، از اصل موضوع طفره رفت و گفته بود که فقط راجع به آنچه آنها مي خواهند، مذاکرات ادامه مييابد. اما من در نامهاي به ايشان هشدار دادم که اگر اينگونه باشد، دليلي براي ادامه مذاکرات در مسکو نيست.
اين نامه سبب شد تا خانم اشتون با من تماس تلفني بگيرد و بپذيرد که پنج پيشنهاد ما در مذاکرات مسکو بررسي شود.
دبير شوراي امنيت ملي با بيان اينکه «اقتدار، منطق و ابتکار در عمل» بايد حاکم بر گفتوگوها باشد، افزود: طرح پخش مستقيم مذاکرات مسکو، به آنها نشان داد که ما هراسي از طرح رسانهاي اين موضوع نداريم. در بغداد هم به انها گفتم که ميتوانيم همه اين مسائل ار در حضور رسانهها
بگوييم تا همه جهان ببينند که شما چه ميگوييد و ما چه ميگوييم.
به گزارش خبرآنلاين، جليلي در پايان خطاب به نمايندگان گفت: به شما اطمينان ميدهم که آنها دريافتهاند که راهبرد فشار به پايان رسيده و زمان براي گفتوگو هموار است. آنها بايد بدانند بايد در راهبرد گفتوگو-همکاري با ياران پيش روند.