آفتابنیوز : آفتاب: قديميترين نمونه ژنوم انسان مدرن از استخوانهاي هفت هزار ساله دو مرد غارنشين در اسپانيا به دست آمد.
به گزارش ايسنا، دانشمندان جديداً ژنومهاي نزديكترين خويشاوندان منقرض شده انسان يعني نئانتردالها و دنيسوانها را توالي دادند. در مورد اصل و نسب انسانها نيز، قديميترين ژنومهاي انسان مدرن متعلق به مرد برفي Ötzi يعني يك موميايي پنج هزار و 300 ساله بود كه در سال 1991 در كوههاي آلپ كشف شد.
آنها همچنين دي ان اي متعلق به سلولهاي انساني قديميتري را از خطر نابودي نجات دادند، اما اين نمونهها از ميتوكندري توليد كننده انرژي براي بدن و نه از هستههاي مامن كروموزوم انسان گرفته شده بودند. دي ان اي ميتوكندري فقط از طريق مادر به ارث ميرسد.
هماكنون محققان در جديدترين دستاوردشان موفق به نجات بخشهايي از ژنوم بقاياي دو مرد غارنشين شدند كه در شمال اسپانيا كشف شدهاند.
اين دو غارنشين جوان به طور تصادفي در سال 2006 توسط كاوشگران در غاري واقع در رشته كوههاي كانتابري پيدا شدند كه ورودي آن در ارتفاع يك هزار و 500 متري قرار داشت.
زمستانهاي اين منطقه داراي سرماي قابل ملاحظهيي بوده كه اين امر به حفظ دي ان اي اين استخوانها كمك كرده است.
قدمت اين استخوانها به دوره مزوليتيك يعني قبل از گسترش كشاورزي در شبه جزيره ايبريا توسط افراد نئوليتيك از خاورميانه بازميگردد. اين غارنشينان با استناد به زينتهاي پيدا شده نوعي سگهاي قرمز بر روي يك لباس، به شكار اشتغال داشتهاند.
دانشمندان 1.34 درصد و 0.5 درصد ژنومهاي انساني از استخوانهاي اين دو مرد غارنشين را بازيابي كردند. تحليلها حاكي از آن است كه جمعيتهاي كنوني شبهجزيره ايبريا شمال اسپانيا، پرتغال و آندورا از لحاظ ژنتيكي ارتباطي با اين شكارچيان باستاني ندارند. در واقع اين غارنشينان از لحاظ ژنتيكي به جمعيتهاي حال حاضر شمال اروپا مرتبطاند.
به گفته يكي از محققان حاضر در اين مطالعه، شواهد بسياري دال بر اين كه مردمان باسك از شبه جزيره ايبريا نوادگان مزوليتيكهاي منزوي شده در كشور باسكاند، موجودند. اما بر اساس يافتههاي جديد آْنها از لحاظ ژنتيكي با اين دو غارنشين ارتباطي ندارند.
دانشمندان همچنين دي ان اي كامل ميتوكندري اين دو مرد را بازيابي كرده و دريافتند كه جمعيت اروپا در طول دوره مزوليتيك از لحاظ ژنتيكي بسيار يك دست بودهاند.
بر خلاف فاصله جغرافيايي، مردمان مناطق انگلستان كنوني، آلمان، ليتواني، لهستان و اسپانيا در اصل و نسب ميتوكندري سهيماند. شكارچيان باستاني در واقع در عادات عشايري شريك بوده و داراي خاستگاه مشتركاند.
محققان در نظر دارند ژنومهاي اين دو غارنشين را تكميل كنند. چنين دادهيي ميتواند در كنكاش ژنهايي كه با ورود نئوليتيك در جمعيتهاي اروپايي اصلاح شده، كمك شاياني كند.
نتايج اين تحقيق در مجله Current Biology انتشار يافت. {$old_album_162489}